Αγανάκτηση επικρατεί στον τουριστικό κλάδο μετά τα μέτρα ελάφρυνσης που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση τα οποία επί της ουσίας δεν τον αφορούν.

Πώς γίνεται αυτό; Δεν έχουν να κάνουν με τους επαγγελματίες ξενοδόχους που αποτελούν ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι της τουριστικής αυτής βιομηχανίας πάνω στην οποία στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος της εθνικής οικονομίας.

Ο κλάδος των ξενοδόχων έχει ζητήσει λοιπόν συγκεκριμένα πράγματα από την κυβέρνηση τα οποία, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης Ξενοδόχων Αχαΐας, Δημήτρη Διαμαντόπουλο, αγνοήθηκαν πλήρως.

Όπως τονίζει ο ίδιος μιλώντας στο patrasevents.gr δεν έγινε καμία μείωση του υψηλού ΦΠΑ και των μεγάλων ασφαλιστικών εισφορών που καλούνται να πληρώνουν οι ξενοδόχοι, τη στιγμή μάλιστα, που οι ξενοδοχειακές μονάδες έχουν πληγεί από την πανδημία με ακυρώσεις εκατοντάδων κρατήσεων, ξεκινώντας από τον Μάρτιο και φτάνοντας έως και το σήμερα με τα ξενοδοχεία να μην έχουν ανοίξει.

«Υπάρχει πράγματι ένα κύμα αγανάκτησης στον κλάδο των ξενοδόχων και του τουρισμού. Έχουμε κάνει έως τώρα αρκετή υπομονή περιμένοντας να ακούσουμε ορισμένα έστω από τα μέτρα ελάφρυνσης που έχουμε ζητήσει.

Γιατί δεν μπορεί να θεωρείται βοήθεια τα δάνεια και μάλιστα με επιτόκιο από 7% και πάνω. Δεν ακούσαμε όσα έχουμε ζητήσει. Ευελπιστούμε να τα ακούσουμε αυτά έστω και καθυστερημένα» τονίζει και προσθέτει:

«Δεν μπορεί να αγνοείται ένας κλάδος που έχει προσφέρει τόσο πολλά στην εθνική οικονομία όπως ο τουρισμός, πόσο μάλλον όταν άπαντες γνωρίζουν ότι έχει πληγεί όσο κανείς».

Ανοίγουν, αλλά περιμένουν τις πτήσεις στα αεροδρόμια

Το θετικό των όσων ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση είναι ότι υπάρχουν πλέον ημερομηνίες για το άνοιγμα των ξενοδοχείων. «Μέχρι τώρα δεν γνωρίζαμε ούτε αυτό. Τα ξενοδοχεία που είναι σε μία μόνιμη λειτουργία ανοίγουν την 1η Ιουνίου και στις 15 Ιουνίου τα εποχικά.

Βέβαια για τα εποχικά για να έχει ένα νόημα η απόφαση αυτή θα πρέπει να περιμένουμε να ξεκινήσουν και οι πτήσεις από την 1η Ιουλίου και μετά, αφού το 90% των επισκεπτών μας έως τώρα τουλάχιστον έρχονταν αεροπορικώς».

Πάντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι στην Πάτρα, σε μία πόλη που έτσι και αλλιώς δεν έχει τουριστική κίνηση, αρκετά είναι τα ξενοδοχεία εκείνα που σκέφτονται να μην ανοίξουν καν το καλοκαίρι, γλιτώνοντας τα έξοδα.

Έφτασε το πρωτόκολλο υγιεινής στις ξενοδοχειακές μονάδες

Τέλος, σε ότι αφορά το πρωτόκολλο υγιεινής που έφτασε στα ξενοδοχεία το απόγευμα της Παρασκευής τα πράγματα μάλλον δείχνουν θετικά.

Δεν υπάρχουν περιοριστικοί όροι για την πληρότητα και για τους τρόπους λειτουργίας τους (πέρα από τις αποστάσεις ασφαλείας στα εστιατόρια, στις ξαπλώστρες στις παραλίες και στις πισίνες), ενώ συστήνεται απλά και μόνο να διατηρείται για κάποιες ώρες κενό ένα δωμάτιο.

«Όλοι οι κανόνες υγιεινής και καθαριότητας που αναφέρονται στο πρωτόκολλο, εφαρμόζονται έτσι και αλλιώς στα ξενοδοχεία. Τα ξενοδοχεία είναι καθαρά, φροντίζουν οι επαγγελματίες και οι εργαζόμενοι τους για αυτό και δεν υπάρχει κανένα θέμα».