Όλα είναι έτοιμα σχεδόν. Η εστίαση ετοιμάζεται να λειτουργήσει και πάλι, με τα καταστήματα να ανοίγουν, μετά από δύο μήνες καραντίνας, δίνοντας και πάλι ζωή στην Πάτρα και έναν άλλο αέρα.

Εδώ και τρεις τουλάχιστον ημέρες οι επαγγελματίες ιδιοκτήτες των μαγαζιών εστίασης, μαζί με τους εργαζόμενούς τους, ο ένας δίπλα στον άλλον, σαν μια οικογένεια, δεν έχουν σταματήσει να εργάζονται για να ετοιμάσουν τα καταστήματα τους, με βάση τους κανόνες και τις αποστάσεις ασφαλείας που ορίζουν οι νέες συνθήκες.

Τα μέτρα τηρούνται με ευλάβεια από τα καταστήματα, κρίνοντας από τις αποστάσεις ασφαλείας και τις εργασίες που γίνονται, σαν Ευαγγέλιο, με στόχο φυσικά τη διασφάλιση της υγείας των πελατών και των εργαζόμενων. 

Άλλωστε για την εστίαση ένα από τα πρώτα μελήματα της είναι και αυτό. Οι πεζόδρομοι, οι πλατείες και γενικότερα η κάθε γειτονιά της Πάτρας (αφού όλες τους από το κέντρο έως και τις συνοικίες έχουν καταστήματα εστίασης), θυμίζουν τις τελευταίες ώρες εργοτάξιο.

Ειδικότερα στο ιστορικό κέντρο της Πάτρας, όπως στον πεζόδρομο της Ρήγα Φεραίου, όπου τα μαγαζιά εστίασης είναι το ένα μετά το άλλο, ο "πυρετός" των εργασιών ήταν το κύριο χαρακτηριστικό για κάποιον που έκανε τη βόλτα του.

Ίδιο σκηνικό όμως συναντούσε κανείς παντού, σε κάθε πλατεία, σε κάθε γειτονιά. Σκηνικό που αντικατοπτρίζει επί της ουσίας τη μεγάλη δυναμική της εστίασης για την οικονομία της πόλης και της περιφέρειάς της.


Επιστρέφουν στη δουλειά 15.000 άτομα

Μόνο στην Πάτρα με το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης επιστρέφουν στην δουλειά τους γύρω στα 15.000 άτομα.

Αν θέλετε να το προεκτείνουμε και να πάμε το ζήτημα σε επίπεδο νομού τότε ο αριθμός αυτός αυξάνεται στους πάνω από 20.000.

Καταλαβαίνει κανείς, πόσες οικογένειες επιβιώνουν μέσα από αυτόν τον κλάδο, πόσο άτομα απασχολούνται.

Σίγουρα η καινούρια αυτή αρχή για τα καταστήματα εστίασης της πόλης θα είναι πρωτόγνωρη. Κλειστοί εσωτερικοί χώροι, μόνο τραπεζοκαθίσματα έξω, τουλάχιστον για κάποιο διάστημα, ανάλογα με τις αποφάσεις που θα παρθούν. 

Όμως έστω και έτσι το άνοιγμα της εστίασης έρχεται για να επιβεβαιώσει την επιστροφή στη ζωή μας στην κανονικότητα.

Γιατί ας μην κρυβόμαστε, η ζωή με τα μαγαζιά εστίασης κλειστά, δεν μπορεί να είναι κανονική.


Στεργίου - Ξεκινάμε με αισιοδοξία

«Βρισκόμαστε σε πυρετό προετοιμασιών» τονίζει ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου.

«Τρέχουμε για να προλάβουμε έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα, γιατί για να λειτουργήσει ένα μαγαζί όπως πρέπει, χρειάζεται μία σειρά πραγμάτων. Ξεκινάμε όμως και αυτό είναι το σημαντικό για μας και τους εργαζόμενους μας.

Σίγουρα ο κλάδος προέρχεται από τον πάτο που τον έφτασε η πανδημία. Σίγουρα θα μας λείψουν δύο σημαντικοί οικονομικοί τροφοδότες, όπως είναι οι φοιτητές και οι τουρίστες. Ωστόσο, ξεκινάμε αισιόδοξα και προχωράμε».

Τα μαγαζιά, λοιπόν, ενός τόσο σημαντικού κλάδου για την οικονομία, ανοίγουν. Ενός κλάδου που βίωσε στο πετσί του την πανδημία, ίσως όσο κανείς άλλος.

Ας τα στηρίξουμε με κάθε τρόπο, όπως μπορεί ο καθένας μας. Να στηρίξουμε την πόλη, τα καταστήματά της, τους εργαζόμενους και τόσους ακόμα ανθρώπους που στην ουσία ζουν μέσα από αυτά.