Το σχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για να αποτραπεί ένας δεύτερος γύρος με ένα νέο κύμα μεταναστών στον Έβρο και τα νησιά παρουσιάζει η εφημερίδα «Τα Νέα».

Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως η Άγκυρα θα επιχειρήσει μετά το τέλος της πανδημίας να ωθήσει ξανά χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας. Την πεποίθηση αυτή, έρχονται να ενισχύσουν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Μετά το τέλος της πανδημίας θα υπάρχει πάλι μεταναστευτικό κύμα προς την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας η ροή του μεταναστών επιβραδύνθηκε, αλλά θα θελήσουν να φύγουν και να ξαναπάνε εκεί. Και δεν το λέω ως απειλή», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τσαβούσογλου, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu.

Υπ. Εθνικής Άμυνας: Προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα

«Το τι έγινε στον Έβρο αλλά και στα νησιά τελείωσε. Αντιδράσαμε αποτελεσματικά. Αλλά τώρα προετοιμαζόμαστε για την επόμενη μέρα. Για το σοβαρό ενδεχόμενο η Αγκυρα να επιχειρήσει ξανά να στείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα και στα νησιά» τονίζεται με νόημα από το υπουργείο Άμυνας.

Το καινούργιο σχέδιο οχύρωσης του Έβρου και των θαλάσσιων συνόρων στο Αιγαίο καταρτίζεται με βάση το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να συμβεί. Φυσικά, στις εντατικές προετοιμασίες έχουν ληφθεί υπ’ όψιν των επιτελών του «Πενταγώνου» όλα τα κενά ή οι παραλείψεις που υπήρξαν κατά την απόκρουση του μεταναστευτικού κύματος τον Μάρτιο, ώστε τώρα να διορθωθούν.

Το νέο σχέδιο αποτροπής μιας νέας τουρκικής πρόκλησης έχει ξεκινήσει εγκαίρως προκειμένου να «είμαστε πανέτοιμοι όταν χρειαστεί. Πώς αποτρέψαμε τον Φεβρουάριο την είσοδο 9.450 μεταναστών στον Έβρο; Δεν έγινε από τη μία στιγμή στην άλλη. Είχαμε προετοιμαστεί από τον Σεπτέμβριο για να το πετύχουμε» επισημαίνεται από το υπουργείο σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Ο σχεδιασμός της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων περιλαμβάνει προετοιμασία και κινήσεις σε τέσσερα μέτωπα: 1) παρεμβάσεις σε θεσμικό επίπεδο, 2) οργανωτικές παρεμβάσεις, 3) κινήσεις για την αύξηση του προσωπικού στα σύνορα, 4) ενίσχυση του εξοπλισμού των δυνάμεων σε Έβρο και νησιά.

Ιδιαίτερο βάρος θα δοθεί στη θωράκιση των συνόρων με επιπλέον προσωπικό, γι' αυτό και στο σχέδιο περιλαμβάνεται η μετακίνηση οπλιτών. Επίσης, ενισχύεται ο εξοπλισμός για την έξτρα θωράκιση του Έβρου και των θαλάσσιων συνόρων. Τέλος, γίνεται αναφορά στο σημαντικό ρόλο που έπαιξε το νέο δόγμα που ακολούθησε η κυβέρνηση.

Όπως σημειώνουν πηγές του υπουργείου Άμυνας, πλέον δεν γίνεται απλώς διαχείριση. Έχουμε περάσει, εξηγούν, στην επιθετική επιτήρηση, στην αποτροπή και στην απαγόρευση παράνομης εισόδου στη χώρα, αλλά πάντα με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο.