Ένα μεγάλο έργο βρίσκεται σε εξέλιξη από πλευράς δήμου Πατρέων και αναμένεται να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, δίνοντας και πάλι ζωή σε ένα από τα ωραιότερα κτίρια της Πάτρας, το παλαιό Αρσάκειο.

Οι καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στο έργο την περίοδο της πανδημίας εξαιτίας του κορωνοϊού ξεπεράστηκαν, οι εργασίες πλέον συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς και όλα δείχνουν ότι όταν ολοκληρωθούν θα έχει παραδοθεί στην Πάτρα ένα κτίριο αντάξιο της ιστορίας του, χαρίζοντας ταυτόχρονα στην περιοχή μία διαφορετική αισθητική.

Ως γνωστόν στο παλαιό Αρσάκειο είναι να μεταφερθούν το σύνολο σχεδόν των δημοτικών υπηρεσιών του δήμου, γλιτώνοντας τον δήμο από το να πληρώνει δεκάδες ενοίκια σε κτίρια που αυτή τη στιγμή εκμισθώνει (με μία πρόχειρη εκτίμηση υπολογίζονται στα 160.00 ευρώ τον χρόνο).

Σκοπός όμως αυτού του έργου που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι απλά και μόνο η μεταφορά των υπηρεσιών του δήμου και ούτε η ανάδειξη ενός τέτοιου κτιρίου, έχει να κάνει με πρακτικούς λόγους.

«Στόχος από την αρχή των εργασιών ήταν η ανάδειξη της ιστορικής σημασίας του κτιρίου, αλλά και της σημαντική τους αρχιτεκτονικής αξίας αφού αποτελεί ένα ακίνητο έμβλημα γα για το κέντρο της Πάτρας» τονίζει ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χρήστος Κορδάς.

«Έτσι όταν το έργο παραδοθεί να ξέρετε ότι θα έχουμε φροντίσει για την ανάδειξη της πολιτιστικής του σημασίας, αλλά ταυτόχρονα και για την αξιοποίηση όλων των χώρων του που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προς μία τέτοια κατεύθυνση».

Το παλαιό Αρσάκειο έχει αρκετούς χώρους που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν εκθεσιακά και για να φιλοξενήσουν πολιτιστικές μουσικές εκδηλώσεις. Πέρα από το προαύλιο του που εκεί έχουν γίνει και παλιότερα αρκετές συναυλίες και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις υπάρχουν και αρκετοί εσωτερικοί χώροι που θα αξιοποιηθούν έτσι.

«Δεν μιλάμε για ένα δημαρχείο ή ένα δημοτικό μέγαρο με την στενή έννοια για να στεγάσει γραφεία και διοικητικές υπηρεσίες. Μιλάμε για ένα ιστορικά διατηρητέο μνημείο όπως έχει χαρακτηριστεί που θα πάρει ζωή προς όφελος της Πάτρας και των Πατρινών».

Τη μελέτη του έργου την έχει εκπονήσει η Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού Έργου, ενώ μέσα σε αυτήν περιλαμβάνονται και οι εργασίες για την ενεργειακή του αναβάθμιση.

Σύμφωνα με αυτή υπάρχει πρόβλεψη για αίθουσα δημοτικού συμβουλίου, για αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων, ενώ σε αυτή τη λογική θα φτιαχθούν τα δώματα του.