Λίγες ημέρες απομένουν για την άφιξη των εναέριων μέσων πυρόσβεσης στην Ηλεία και στο αεροδρόμιο της Ανδραβίδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ilialive.gr το ελικόπτερο Erickson το πιο άμεσο από τα εναέρια μέσα στην προσβολή της φωτιάς, αναμένεται να εγκατασταθεί και να είναι διαθέσιμο την 1η Ιουνίου, ενώ μετά από 15 ημέρες στα μέσα του ερχόμενου μήνα, αναμένεται να φτάσουν και τα Canadair. Ο τομέας της αεροπυρόσβεσης πάντως στην ευρύτερη περιοχή αναμένεται να είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος (Πελοπόννησος και Ιόνιο) σε μέσα, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και περαιτέρω ενίσχυση στην Ανδραβίδα.

Η κλιματική αλλαγή που επιφέρουν οι συνέπειες του κορωνοϊού και ιδιαίτερα η άνοδος της θερμοκρασίας όπως καταγράφηκε στα μέσα Μαΐου, προκαλούν ανησυχία, για το καλοκαίρι που έρχεται. Πέρα από τις υψηλές θερμοκρασίες, τα πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας που καταγράφηκαν τελευταία, είναι ασυνήθιστα στην καθημερινότητα της Ηλείας…

Ο πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ηλείας, Σωτήρης Παπαηλίου, μιλώντας στο ilialive.gr, σημείωσε ότι “… το μεγάλο ζητούμενο στη πυροπροστασία είναι η πρόληψη και αυτό είναι ένα σύνθετο θέμα με διάφορες παραμέτρους. Επιπλέον η αγαστή συνεργασία των συναρμόδιων φορέων, Δήμων, Δασαρχείου, Περιφέρειας, Εθελοντικών Ομάδων, οι καιρικές συνθήκες και φυσικά η υπευθυνότητα των συμπολιτών μας καθώς οι περισσότερες πυρκαγιές προέρχονται από ανθρώπινη αμέλεια, είναι στοιχεία που θα κρίνουν εν πολλοίς τη μάχη. Είναι σημαντικό ότι τα προγράμματα αντιπυρικών δράσεων μέσω των δήμων ξεκινούν αυτές τις μέρες, τουλάχιστον στο Δ. Αρχ.Ολυμπίας που γνωρίζω και έχω τη τιμή να υπηρετώ από αυτοδιοικητική θέση”.

Πιθανή μείωση του μόνιμου προσωπικού

Αναφερόμενος στο προσωπικό ο κ. Παπαηλίου, τόνισε πως αυτή την περίοδο που διανύουμε τις πρώτες ημέρες της αντιπυρικής περιόδου, “…η ανάπτυξη και εφαρμογή του σχεδιασμού παίρνει στη πράξη τη τελική του μορφή. Αναμένοντας και τις τελικές αποφάσεις του υπηρεσιακού συμβουλίου μεταθέσεων που ενδεχομένως μπορεί να μειώσει έστω και λίγο το μόνιμο προσωπικό στο νομό, μεταθέτοντας συναδέλφους σε άλλες περιοχές ως υπεράριθμους, μετά τη μείωση των οργανικών θέσεων. Προσπαθούμε να μη συμβεί αυτό και αν τελικά επιτευχθεί θα μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε σε αρκετά καλό σημείο με δεδομένη και τη πρόσληψη 30 εποχικών φέτος που θα προστεθούν στους 42 που προσλήφθηκαν πέρυσι και έτσι οι 72 συνολικά εποχικοί θα ενισχύσουν τις προσπάθειες των 175 περίπου μονίμων και 126 πενταετών συναδέλφων που θα υποστηρίξουν τον αντιπυρικό σχεδιασμό στο νομό για φέτος” σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΥΠΣ Ηλείας. Επίσης αναφέρθηκε και στην σημαντικότατη μεγάλη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος,  μέσω της οποίας χορηγούνται αυτές τις μέρες μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ), είδη ένδυσης και υπόδησης  στο πυροσβεστικό προσωπικό.

Εναέρια μέσα και οχήματα

Μιλώντας για το στόλο των οχημάτων ο κ. Παπαηλίου, στάθηκε στα νέα υδροφόρα οχήματα που παραλήφθησαν μέσω ΕΣΠΑ. “Θα βοηθήσουν πάρα πολύ τη προσπάθεια τα 7 καινούργια υδροφόρα οχήματα που παραδόθηκαν στις υπηρεσίες του νομού μέσω των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Ενώ και τα παλαιότερα οχήματα σε γενικές γραμμές είναι επιχειρησιακά έτοιμα αφού διατέθηκαν χρήματα αλλά και η στήριξη της τοπικής κοινωνίας όπως και οι προσπάθειες του τμήματος συντήρησης - κίνησης είναι κομβικής σημασίας”

Για τα εναέρια μέσα που φτάνουν στην Ηλεία τις επομενες ημέρες ο κ. Παπαηλίου, εξέφρασε τον προβληματισμό του ως προς τον αριθμό των διαθέσιμων Canadair συνολικά στην Ελλάδα. “Ερωτηματικό παραμένει ο συνολικός αριθμός των επιχειρησιακά διαθέσιμων Α/Φ CANADAIR όπως και το πότε. Θεωρούμε δεδομένη ωστόσο τη στάθμευση τουλάχιστον δύο στο Α/Δ Ανδραβίδας. Σχετικά με τα μισθωμένα εναέρια (ελικόπτερα) φέτος μισθώθηκε μεγαλύτερος αριθμός και συγκεκριμένα 9 βαρέως τύπου (S-64 ERICKSON) και 12 μεσαίου τύπου (KAMOV - MI-8).Έτσι υπάρχει η δυνατότητα ένα δεύτερο ελικόπτερο και σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται αυτό το ενδεχόμενο, πιθανότατα μεσαίου τύπου να τοποθετηθεί στην Ανδραβίδα και μαζί με το βαρέως τύπου (S-64 ERICKSON) αλλά και τα CANADAIR, θα βοηθήσουν τα μέγιστα την αεροπυρόσβεση  στο Νομό αλλά και ευρύτερα” εξήγησε.

Ο κ. Παπαηλίου κατέληξε λέγοντας πως “…α κρως απαραίτητα λοιπόν όλα τα μέσα, εναέρια - επίγεια - ατομικά. Ωστόσο ο ανθρώπινος παράγων είναι το Α και το Ω,  και συγκεκριμένα αναφέρομαι στο πυροσβεστικό προσωπικό, που έχω τη τιμή να εκπροσωπώ και ζητώ από τις διοικήσεις να είναι προσεκτικές στη διαχείριση του, κατά την ιδιαίτερα απαιτητική αντιπυρική περίοδο. Οι υπερβολές, η άσκοπη καταπόνηση και επιβάρυνσή του  δε βοηθάει και εγκυμονεί κινδύνους  γενικότερα”.