Η εταιρεία L Brands δήλωσε την Τετάρτη ότι θα κλείσει μόνιμα 250 καταστήματα των Victoria's Secret και PINK σε όλες τις ΗΠΑ και τον Καναδά, καθώς τα μεγάλα καταστήματα λιανικού εμπορίου σε όλο τον κόσμο υποφέρουν, εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Η Victoria's Secret, η οποία διαθέτει 1.091 καταστήματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, θα κλείσει 235 καταστήματα Victoria's Secret και τρία καταστήματα Pink, με τα υπόλοιπα να κλείνουν στον Καναδά.

Η L Brands, η οποία κατέχει επίσης την Bath & Body Works, ανέφερε ότι οι καθαρές πωλήσεις κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 μειώθηκαν 37%, στα 1,65 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, με σχεδόν όλα τα καταστήματα της εταιρείας να αναγκάζονται να κλείσουν τις τελευταίες εβδομάδες του τριμήνου, λόγω του κορονοϊού.

Εκτός από τα 250 καταστήματα Victoria's Secret, η L Brands κλείνει 50 τοποθεσίες της Bath & Body Works.

Οι πωλήσεις της Victoria's Secret ήταν ακόμη χειρότερες, πέφτοντας 46% στα 821,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ η Bath & Body Works είχε απώλειες 18%.

Η εταιρεία είπε ότι θα συνεχίσει να προχωρά με σχέδια ώστε να κάνει την Bath & Body Works μια αυτόνομη εταιρεία.

Οι μετοχές της L Brands υποχώρησαν 2% στις ηλεκτρονικές συναλλαγές μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης.

Ακόμα και πριν από την πανδημία, η Victoria's Secret αντιμετώπιζε δυσκολίες. Ο πρώην CEO της L Brands, δισεκατομμυριούχος, Les Wexner, υπέστη σκληρή κριτική για τους δεσμούς του με τον αποθανόντα, καταδικασθέντα, Jeffrey Epstein. Η βασική εικόνα της εταιρείας άρχισε να αμφισβητείται καθώς οι μάρκες που δίνουν προτεραιότητα στα μεγέθη που δεν αφορούν αποκλειστικά διαστάσεις μοντέλου έχουν γίνει πιο δημοφιλείς. Οι New York Times σε ένα ρεπορτάζ τον Φεβρουάριο σκιαγράφησαν μια διόλου κολακευτική εικόνα των στελεχών, για τους οποίους είπαν ότι προωθούν τον μισογυνισμό μέσα στην εταιρεία. Η μετοχή της L Brands έχει χάσει πάνω από 75% από το peak της το 2015. 

Τον Φεβρουάριο, η L Brands ανακοίνωσε μια συμφωνία για την πώληση πλειοψηφικού μεριδίου στη Victoria's Secret, στην Sycamore Partners, μια εταιρεία private equity στη Νέα Υόρκη, αλλά και οι δύο πλευρές το ακύρωσαν αφότου η Sycamore προσπάθησε να αποχωρήσει από τη συμφωνία, στο δικαστήριο, τον Μάιο.

Με τον κορονοϊό να αναγκάζει το κλείσιμο καταστημάτων σε όλο τον κόσμο, άλλες μεγάλες εταιρείες λιανικής βρίσκονται στο χείλος της οικονομικής καταστροφής. Η JC Penny κήρυξε πτώχευση την περασμένη εβδομάδα και η Pier 1 Imports ανακοίνωσε την Τρίτη ότι θα κλείσει όλα τα καταστήματά της. Άλλοι δεν μπορούν να πληρώσουν το ενοίκιο τους, συμπεριλαμβανομένων των Gap , Foot Locker, H&M, Nordstrom JWN και LOFT. Οι καταναλωτικές δαπάνες - που αντιστοιχούν περίπου στο 70% της οικονομίας των ΗΠΑ - μειώθηκαν κατά 7,5% τον Μάρτιο, την απότομη πτώση στην ιστορία από τότε που άρχισαν να τηρούνται αρχεία, το 1959, σύμφωνα με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Πηγή: capital.gr