Μετά την Κίνα, την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική το επίκεντρο της πανδημίας του κορωνοΪού μεταφέρεται πλέον στη Νότια Αμερική, καθώς αυξάνονται δραματικά τα νέα κρούσματα και οι θάνατοι από την Covid-19.

H χώρα που έχει πληγεί μακράν περισσότερο στη Νότια Αμερική από τον κορωνοΪό είναι η Βραζιλία, που ξεπέρασε τους 20.000 θανάτους και τα 310.000 κρούσματα αριθμοί σχεδόν τριπλάσιοι σε σύγκριση με το Περού, που καταγράφει ένα από τα ταχύτερα αυξανόμενα ποσοστά θανάτων στον πλανήτη (104.020 κρούσματα και 3.024 νεκροί).

H Χιλή, όπου τα περιοριστικά μέτρα πυροδότησαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών το τελευταίο διάστημα ακολουθεί στην τρίτη θέση καθώς τα νέα κρούσματα τριπλασιάστηκαν από τις αρχές του μήνα, ενώ η πανδημία σαρώνει και τον Ισημερινό που έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό κρουσμάτων ( 34.854) και οι νεκροί (2.888) έχουν τριπλασιαστεί από τις αρχές του μήνα.

Συνολικά η Νότια Αμερική έχει επιβεβαιώσει πάνω από μισό εκατομμύριο κρούσματα της Covid-19 μολονότι πολλές χώρες πιστεύεται ότι δεν αναφέρουμε τους πραγματικούς αριθμούς είτε λόγω προβλημάτων με τη διενέργεια των διαγνωστικών εξετάσεων για τον κορωνοΪό είτε επειδή προσπαθούν να καλύψουν την πραγματική έκταση της πανδημίας. Αλλά και στην Κολομβία, που αναγκάστηκε να απαγορέψει όλες τις διεθνείς πτήσεις μέχρι τα τέλη Αυγούστου παρατηρείται σημαντική αύξηση κρουσμάτων και θανάτων (17.687 και 630 αντίστοιχα), όπως και σε χώρες που τα πάνε σχετικά καλά, όπως η Αργεντινή και η Βολιβία.

Στην Αργεντινή καταγράφηκε ασυνήθιστα μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού το τελευταίο 24ωρο, με τις αρχές να ανακοινώνουν 648 νέα κρούσματα, αριθμό σχεδόν διπλάσιο από τον μέσο ημερήσιο απολογισμό των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Η Βολιβία, εν τω μεταξύ, όπου αναφέρθηκαν πρόσφατα και κρούσματα ιλαράς εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού κατέγραψε 30 θανάτους στις 30 Απριλίου και 199 στις 20 ΜαΪου.

Αν και η πανδημία υποχωρεί σταδιακά στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ μετά από εβδομάδες αυστηρών περιοριστικών μέτρων, δεν έχει φθάσει ακόμη στην κορύφωσή της στη Νότια Αμερική, όπου τα ημερήσια κρούσματα ξεπέρασαν στις 15 Μαϊου εκείνα της Γηραιάς Ηπείρου και χθες τη Βόρεια Αμερική, σύμφωνα με στοιχεία του Our World In Data. Τα 27.517 νέα κρούσματα που αναφέρθηκαν την Τετάρτη στη Νότια Αμερική ξεπερνούν το ένα τέταρτο των συνολικών νέων κρουσμάτων στον πλανήτη (94.557).