Μετά από συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδικάτου μας στις 20/5/2020 αποφασίστηκε το πρόγραμμα δράσης του Συνδικάτου για το επόμενο διάστημα.

Πιο συγκεκριμένα:

 • Δευτέρα 25/5: Περιοδεία στις μεγάλες Επισιτιστικές επιχειρήσεις στην Πάτρα στις 11:00
 • Πέμπτη 28/5: Παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ στις 11:00
 • Σάββατο 30/5: Σύσκεψη με απολυμένους συναδέλφους από το ξενοδοχείο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΟ» στις 19:00 στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.
 • Δευτέρα 1/6: Περιοδεία στα Ξενοδοχεία στην Πάτρα στις 11:00
 • Τετάρτη 3/6: Σύσκεψη με εργαζόμενους στο Καζίνο Ρίο στις 19:00 στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας
 • Παρασκευή 5/6: Περιοδεία σε επισιτιστικά καταστήματα στο Αίγιο στις 18:00
 • Παρασκευή 5/6: Σύσκεψη με εργαζόμενους του κλάδου στο Αίγιο στις 20:00 στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου.
 • Δευτέρα 8/6: Σύσκεψη με εργαζόμενους στα μαγειρεία της Εστίας του Παν/μίου Πατρών στις 19:00 στον 3ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.
 • Τετάρτη 10/6: Συλλαλητήριο του Συνδικάτου στις 19:00 στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

"Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Πριν λίγες μέρες η Κυβέρνηση, σε συνεννόηση με την Ε.Ε ανακοίνωσε την επανεκκίνηση της τουριστικής δραστηριότητας, ικανοποιώντας έτσι τα αιτήματα των μεγάλων ξενοδοχειακών και επισιτιστικών ομίλων. Αυτών των ομίλων που από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας η Κυβέρνηση έδωσε ακόμα περισσότερα προνόμια όπως, νέα πακέτα χρηματοδότησης, φοροαπαλλαγές, αναστολές πληρωμών σε ασφαλιστικά ταμεία κ.α. Χρήματα που πήραν όλα τα προηγούμενα χρόνια από τις εργατικές-λαϊκές οικογένειες με την άγρια φοροληστεία.

Τώρα, με τις αποφάσεις τους, προβλέπουν τη στήριξη αυτών των ομίλων με νέο πακτωλό χρημάτων, μέσω προγραμμάτων ενίσχυσης της ρευστότητας, επιδοτήσεων, αλλά και εγγυήσεων τα οποία θα κληθούν να αποπληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι.

Αντίθετα, για μας το μενού περιλαμβάνει απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία, μείωση μισθού, διάλυση των εργασιακών σχέσεων κ.α.

Προκαλούν ακόμα και στο θέμα της προστασίας έναντι της πανδημίας. Απέναντι στους εργαζόμενους αποθεώνουν την ατομική ευθύνη, ποινικοποιώντας, ακόμα και μια απλή συνάθροιση ή διαμαρτυρία ενώ την ίδια ώρα αναιρούν προκλητικά περιορισμούς και πρωτόκολλα που αφορούν τουριστικούς, επισιτιστικούς και μεταφορικούς ομίλους. Αλήθεια, ασχολήθηκε κανένας με τα μέτρα προστασίας των συναδέλφων διανομέων φαγητού, οι οποίοι εργάζονταν όντας εκτεθειμένοι στους κινδύνους του δρόμου αλλά και της πανδημίας μ’ένα ζευγάρι γάντια και περνώντας από δεκάδες σπίτια σε κάθε βάρδια ; Για μας είναι ξεκάθαρο ότι η επιστροφή στην «κανονικότητα» γίνεται με κριτήριο τις ανάγκες των μεγάλων ομίλων του κλάδου και όχι την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Εμείς, οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό-Τουρισμό, γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι τεράστιοι ρυθμοί ανάπτυξης του κλάδου τα προηγούμενα χρόνια δε μας άγγιξαν. Για μας είχε μεγαλύτερη ενταντικοποίηση, διάφορες μορφές απασχόλησης, χαμηλούς μισθούς, και μία Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που κάλυπτε ελάχιστους συναδέλφους. Την ίδια στιγμή που διακοπές και αναψυχή αποτελούν «όνειρο θερινός νυκτός» για την πλειοψηφία των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Τότε πληρώσαμε για την ανάπτυξη τους, τώρα μας ζητάνε να πληρώσουμε και για την κρίση τους. Ζητάνε να βάλουμε πλάτη για να βγουν αυτοί αλώβητοι από τη νέα κρίση . Όλοι τους, Κυβέρνηση, εργοδοσία και από κοντά τα στηρίγματα τους στο Κίνημα, με μπροστάρη τον πρόεδρο την Γ.Σ.Ε.Ε, Παναγόπουλο. Θα τους κάνουμε το χατήρι; 

Όλοι εμείς, που όλα αυτά τα χρόνια με τη δική μας δουλειά παράγουμε τον τεράστιο πλούτο που καρπώθηκαν οι μεγαλοξενοδόχοι και οι μεγάλεις αλυσίδες στον επισιτισμό τους απαντάμε:

ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ, ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ

Με μπροστάρη το Συνδικάτο μας, οργανώνουμε τον αγώνα για να διασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους και των εργοδοτών το εισόδημα και οι θέσεις εργασίας όλων των εργαζόμενων.

Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τη ζωή που μας ετοιμάζουν. Η μόνη μας επιλογή είναι η διεκδίκηση όλων όσων μας ανήκουν.

Όλοι στον αγώνα για μια κοινωνία που κουμάντο στη ζωή μας θα κάνουμε εμείς, για μια κοινωνία που οι εργαζόμενοι θα απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν.

Αγωνιζόμαστε και διεκδικούμε: 

 • Κατάργηση όλων των αντεργατικών ΠΝΠ
 • Με ευθύνη των εργοδοτών και του κράτους να διασφαλιστεί το εισόδημα των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον επισιτισμό ανεξάρτητα τη σχέση εργασίας, με βάση τις Συλλογικές Συμβάσεις εργασίας.
 • Επαναπρόσληψη όλων όσων εργάστηκαν το 2019 στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία ως εποχιακοί, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την σχέση εργασίας. Η επαναπρόσληψη να γίνει στις προβλεπόμενες από τις συμβάσεις καταληκτικές ημερομηνίες, το αργότερο την 10η Ιουνίου.
 • Να ακυρωθούν οι χιλιάδες απολύσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, να απαγορευτούν για το επόμενο διάστημα.
 • Να τηρηθούν υποχρεωτικά όλες οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στα Ξενοδοχεία και στα επισιτιστικά καταστήματα.
 • Να μην εφαρμοστεί η εκ περιτροπής εργασία. Καμία αρνητική αλλαγή στις συμβάσεις εργασίας.
 • Επέκταση της άδειας ειδικού σκοπού χωρίς επιβάρυνση των εργαζομένων.
 • Άμεσα μέσα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Να γίνουν δωρεάν τα τέστ για covid-19 σε όλους τους εργαζόμενους. Να γίνουν προσλήψεις επιπλέον προσωπικού για την ορθή εφαρμογή των πρωτοκόλλων προστασίας των πελατών και των εργαζομένων.
 • Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Άμεση καταβολή 3μήνης επιδότησης ανεργίας (1.800 ευρώ) σε όλους όσους εργάστηκαν στον επισιτισμό-τουρισμό, ξενοδοχεία το 2019 ως εποχιακοί, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας και δεν έχουν μέχρι τώρα λάβει καμία στήριξη.
 • Παύση πληρωμών σε ρεύμα, νερό, τηλέφωνο, τράπεζες. Να απαγορευτούν οι πλειστηριασμοί στα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των χρεών των εργατικών οικογενειών. Να ισχύσουν για όλους τα μέτρα μείωσης ενοικίου, αναστολής καταβολής δόσεων δανείου και ρυθμίσεων στην εφορία.
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία".