Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Μαθηματικού, Μηχανολόγων Μηχανικών, Μηχανικών Η/Υ, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Φιλοσοφίας, Θεατρικών Σπουδών, Φαρμακευτικής, Διοίκησης Επιχειρήσεων, ΣΤΕΦ, ΣΕΥΠ και ΣΟΦΕΠΠ της Πάτρας, πραγματοποίησαν μαζική κινητοποίηση χθες 21/05 στην Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πατρών με αφορμή τη Σύγκλητο που πραγματοποιήθηκε. 

Τηρουμένων υποδειγματικά όλων των μέτρων ατομικής προστασίας αλλά και κρατώντας αποστάσεις έδειξαν ότι ακόμα και σε αυτές τις συνθήκες δεν σκύβουν το κεφάλι, αντλούν δύναμη από τη συλλογική δράση και πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στις αποφάσεις και τα συνθήματα τους. Οι Σύλλογοι διεκδικούν να δοθούν τώρα απαντήσεις για τον ακριβή χρόνο και τον τρόπο διεξαγωγής της εξεταστικής. Διεκδικούν κυβέρνηση και διοικήσεις να πάρουν τώρα όλα τα απαραίτητα υγειονομικά και εκπαιδευτικά μέτρα μπροστά στην εξεταστική και να δώσουν τέλος στην αγωνία των φοιτητών. Διεκδικούν να αξιοποιηθούν όλοι οι πρόσφοροι τρόποι όπως η τηλεξέταση, όπου είναι δυνατόν, με κριτήριο να καλύπτει ολοκληρωμένα το αντικείμενο του κάθε μαθήματος. Να διδαχθεί ολοκληρωμένα ύλη τέτοια ώστε να καλύπτει το αντικείμενο των μαθημάτων. Να εξετάσουμε πάνω στην ύλη που έχουμε διδαχθεί. Μπροστά στην εξεταστική κανένας φοιτητής να μη βάλει το χέρι στην τσέπη μπροστά στην εξεταστική. Ισότιμη δωρεάν πρόσβαση στις εξετάσεις για όλους τους φοιτητές.

Η Σύγκλητος αποφάσισε οι εξετάσεις να διεξαχθούν αποκλειστικά εξ αποστάσεως. Η παράταση του εξαμήνου και ο ακριβώς χρόνος της εξεταστικής να καθορίζεται από το κάθε τμήμα. Για τις εργαστηριακές ασκήσεις και τις κλινικές αναμένεται οδηγία από το ΕΟΔΥ. Σε αυτό το πλαίσιο, κουβέντα δεν ακούσαμε για την ισότιμη πρόσβαση των φοιτητών στην εξ αποστάσεως εξέταση, ούτε και για μέτρα ατομικής προστασίας των φοιτητών με ευθύνη της πρυτανείας και του υπουργείου. Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο πως θα εξετάζονται κάποια μαθήματα που μπορούν να εξεταστούν μόνο δια ζώσης (πχ ανατομία)

Οι φοιτητικοί σύλλογοι συνεχίζουμε τον αγώνα μας μέχρι να πάρουμε απάντηση από την πρυτανεία και την κυβέρνηση για τους όρους διεξαγωγής της εξεταστικής ώστε να έχουν όλοι οι φοιτητές την δυνατότητα να συμμετάσχουν στην εξέταση και να διασφαλιστουν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.