Μπαρ, πλοία, κρουαζιερόπλοια και θέρετρα σκι είναι μέρη όπου φαίνεται πως υπήρξαν εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού ανά τον κόσμο.

Στη διαπίστωση αυτή προέβη ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα, την Πέμπτη. Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως το ποσοστό από την επιδημία που προκαλείται από φαινόμενα υπερμετάδοσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό.

Ο λοιμωξιολόγος παρέθεσε ευρήματα ειδικών από τη Νότια Κορέα και το Ισραήλ που εκτιμούν πως μόλις ένα 10% θετικών στον κορωνοϊό, ευθυνόταν για το 80% των μεταδόσεων. Ο κ. Τσιόδρας περιέγραψε πως ένας μόνο θετικός στον κορωνοϊό επισκέφτηκε τρία μπαρ σε ένα βράδυ, με τις Αρχές στη Νότια Κορέα να οδηγούνται στην ιχνηλάτηση 7.200 ατόμων από πέντε παρόμοιους χώρους.

Μπαρ, κρουαζιερόπλοια, εργοστάσια και θέρετρα σκι οι κύριες εστίες υπερμετάδοσης

«Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Λονδίνου πολλαπλές επιδημίες ξεκινούν από τέτοιους χώρους. Φέρνω ως παράδειγμα τις κατοικίες μεταναστών στη Σιγκαπούρη, τα μπαρ ζωντανής μουσικής στην Ιαπωνία, τα κρουαζιερόπλοια,τα πλοία, τα εργοστάσια επεξεργασίες κρέατος στις ΗΠΑ, τα θέρετρα του σκι στην Αυστρία και Βόρεια Ιταλία, τα οποία διαδραμάτισαν κομβικό ρόλο στην ευρωπαϊκή πανδημία» συνέχισε ο λοιμωξιολόγος.

Ο κ. Τσιόδρας πρόσθεσε για το θέμα, έπειτα από ερώτηση δημοσιογράφου, πως το 99,7% των νέων κρουσμάτων κορωνοϊού προκύπτει από εστίες υπερμετάδοσης. Αυτές αφορούν κατά κύριο λόγο κλειστούς χώρους, όπου παρατηρείται συνωστισμός και στους οποίους κάποιος ασυμπτωματικός μπορεί να μεταφέρει τον κορωνοϊό σε δεκάδες άλλους.

«Μάλλον είναι μικρότερος από τον SARS ο δείκτης k» είπε ο Σωτήρης Τισόδρας που εκτίμησε πως ο δείκτης, άγνωστος ακόμη για το νέο κορωνοϊό, σίγουρα θα βοηθήσει στο μέλλον. «Θα μας βοηθήσει στο μέλλον προβλεπτικά. Σε συνεργασία με μια πολύ καλή διαδικασία ιχνηλάτησης», είπε.

Ο «παράγων διασποράς k» δείχνει πόσο η νόσος Covid-19, που προκαλεί ο κορωνοϊός και κάθε άλλη επιδημία τείνει να βασίζει την εξάπλωση της όχι σε μια ευρεία διασπορά στον πληθυσμό, αλλά σε λίγες εστίες υπερ-μετάδοσης. Όσο χαμηλότερος είναι ο δείκτης k, τόσο αυτό σημαίνει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού προέρχεται από ένα μικρό αριθμό ανθρώπων, οι οποίοι την μεταδίδουν στους υπόλοιπους.
Με αεροσταγονίδια μεταδίδεται κυρίως το κορωνοϊός

Ο ιός μεταδίδεται κατά βάση μέσω αεροσταγονιδίων από τη μύτη και το στόμα, επανέλαβε ο κ. Τσιόδρας και σημείωσε πως εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι η αποφυγή κομβικών σημείων, τα οποία ο Σωτήρης Τσιόδρας αποκάλεσε «εστίες υπερμετάδοσης σε κλειστούς χώρους με συνωστισμό».

Ο λοιμωξιολόγος επανέλαβε τη σημασία της τήρησης αποστάσεων, της αποφυγής άσκοπων μετακινήσεων και η επίσκεψη σε μέρη με πολυκοσμία και ιδιαίτερα κλειστούς χώρους.

«Ελπίζω να επιστρέψουμε κάποια στιγμή σε μια κανονικότητα και όχι σε μια εντελώς νέα κανονικότητα όπως εκτιμούν οι νοτιοκορεάτες συνάδελφοί μου» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσιόδρας.