Πλένοντας τα χέρια μας περισσότερο από έξι φορές την ημέρα μειώνεται ο κίνδυνος λοίμωξης από τη νόσο Covid-19 κατά το ένα τρίτο υποστηρίζει νέα έρευνα από το University College London.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα στοιχεία από τους ιατρικούς φακέλους 1633 Βρετανών που είχαν συλλεχθεί κατά τη διάρκεια τριών χειμερινών περιόδων, προτού ξεσπάσει η πανδημία του νέου κορωνοϊού, όπως αναφέρει το ygeiamou.

Οι συμμετέχοντες ανέφεραν τα μέτρα υγιεινής των χεριών που τηρούσαν και οι ερευνητές ταυτοποίησαν μέσω ρινικών επιχρισμάτων, τυχόν αναπνευστικές λοιμώξεις λόγω κορωνοιών – σημειώνεται ότι οι κορωνοϊοί ενοχοποιούνται για σημαντικό ποσοστό των κοινών κρυολογημάτων και μεταδίδονται με παρόμοιο τρόπο, όπως όλοι οι ιοί που προσβάλουν το αναπνευστικό, πρωταρχικά με τα σταγονίδια και τα μολυσμένα χέρια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το συχνό πλύσιμο των χεριών – έξι έως δέκα φορές ημερησίως – μειώνει τον κίνδυνο νόσου κατά 36% συγκριτικά με το πλύσιμο των χεριών με μικρότερη συχνότητα. Περισσότερες φορές πλυσίματος χεριών ωστόσο δεν έδειξαν να διαφοροποιούν τις πιθανότητες κινδύνου ενός ατόμου να κρυολογήσει.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το πλύσιμο των χεριών μπορεί να καταπολεμήσει τους κορωνοιούς, συμπεριλαμβανομένου και του νέου Sars-Cov-2. «Δεδομένου ότι ο Covid-19 παρουσιάζει παρόμοιους τρόπους μετάδοσης με τους εποχικούς κορωνοιούς, τα ευρήματά μας υποστηρίζουν ξεκάθαρα την προστατευτική δράση του πλυσίματος των χεριών στη διάρκεια της πανδημίας» δήλωσε η ερευνήτρια Sarah Beale.

Εννοείται φυσικά ότι το πλύσιμο των χεριών από μόνο του δεν είναι αρκετό. Πρέπει να γίνεται στο σωστό χρόνο και με τον κατάλληλο τρόπο. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι πλένουμε και τρίβουμε καλά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό για τουλάχιστον 20″ μόλις μπαίνουμε σπίτι, πριν φάμε, μετά τα ψώνια, αφού κατεβούμε από το λεωφορείο κτλ.

Οι ειδικοί τονίζουν για μια ακόμη φορά ότι το καλό πλύσιμο των χεριών πρέπει να τηρείται από όλους είτε έχουν συμπτώματα είτε όχι.

Καλό είναι τέλος μετά το πλύσιμο των χεριών να τα σκουπίζουμε με χάρτινη χειροπετσέτα μιας χρήσης.