Από την 1η Ιουλίου ξεκινούν οι πτήσεις στο αεροδρόμιο του Αράξου και το γεγονός αυτό βάζει και πάλι τον αερολιμένα σε εγρήγορση μετά από μία παύση που κράτησε για αρκετό καιρό, αφήνοντας πίσω τον τουρισμό στην περιοχή μας, σε μία χρονική περίοδο που υπό άλλες συνθήκες όλα θα είχαν ξεκινήσει.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών για την έναρξη των πτήσεων στην Ελλάδα, ανάβοντας το «πράσινο» φως και ανοίγοντας τα σύνορα, ήταν σίγουρα ένα χαρμόσυνο γεγονός για τους ανθρώπους του αεροδρομίου.

Ο αερολιμενάχης του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου Γιώργος Γκουβίτσας δεν έκρυψε την χαρά του, μιλώντας στο patrasevents.gr.

«Είναι σίγουρα ένα θετικό γεγονός τόσο για το αεροδρόμιο του Αράξου που πλέον μπαίνει σε πλήρη λειτουργία, όσο και τον τουρισμό της περιοχής από τον οποίο στηρίζονται δεκάδες επιχειρήσεις και ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι».

Το πρώτο στάδιο της έναρξης των πτήσεων περιλαμβάνει χώρες από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πως θα καταφτάνουν βέβαια οι τουρίστες στον αεροδρόμιο του Αράξου διασφαλίζοντας την μη διασπορά του ιού είναι ένα ζητούμενο.

«Σύμφωνα με τα όσα ακούσαμε από τον υπουργό θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι. Το πώς θα γίνονται αυτοί και σε ποιους, είναι ένα θέμα που θα φανεί στην πορεία, περιμένοντας τις αντίστοιχες οδηγίες».

Σίγουρα πάντως στο αεροδρόμιο του Αράξου αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν οι υγειονομικές βάσεις για τέτοιου είδους ελέγχους, αλλά ούτε και χώροι.

Χωρίς πληρότητα στις θέσεις δεν πέταγαν

Όμως το πιθανότερο είναι οι επισκέπτες που έρχονται στην Ελλάδα να συνοδεύοντας από ένα ιατρικό πιστοποιητικό που θα δείχνει ότι είναι αρνητικοί στον κορωνοϊό, κατά συνέπεια θα έχουν περάσει από τους απαραίτητους ελέγχους από τις χώρες τους.

Ωστόσο, για κάθε πιθανότητα στο αεροδρόμιο του Αράξου θα μπορούν να γίνονται θερμομετρικοί έλεγχοι με το ειδικό πιστολάκι από την Αστυνομία. Σε ότι αφορά την πληρότητα των αεροπλάνων, σύμφωνα με τον κ. Γκουβίτσα, δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά.

«Τα αεροπλάνα για να ταξιδέψουν έχουν έξοδα και τα οποία δεν βγαίνουν αν δεν υπάρχει πληρότητα στο 100%. Για αυτό και οι εταιρείες είχαν ξεκαθαρίσει από την αρχή ότι αν υπήρχε περιορισμός θέσεων εξαιτίας του φόβου της διασποράς, δεν θα πέταγαν καθόλου».

Ήδη άλλωστε πολλές αεροπορικές εταιρείες έχουν βρεθεί στο χείλος του γκρεμού εξαιτίας της πανδημίας και άλλες ετοιμάζονται για να βαρέσουν διάλυση, άρα δεν υπήρχαν περιθώρια για μεγαλύτερες απώλειες κερδών. 

Ετοιμάζονται οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες

Θετικά είναι τα μηνύματα που έρχονται στο αεροδρόμιο του Αράξου και από την πλευρά των ξενοδοχείων, τα οποία συνδέονται άμεσα με τον περιφερειακό αερολιμένα αφού από αυτόν τροφοδοτούνται τα καλοκαίρια με τουρίστες.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες της κυβέρνησης τα εποχικά ξενοδοχεία ανοίγουν στις 15 Ιουνίου. Στην περιοχή της Δυτικής Αχαίας και της Ηλείας, παρά τις δυσκολίες λόγων των νέων συνθηκών, θα ανοίξουν σχεδόν το σύνολο των ξενοδοχείων, αλλά και των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων. Πιθανότατα από τις 3 Ιουλίου και μετά.

Οπότε, εφόσον, υπάρξει η ανάλογη ανταπόκριση από τις τουριστικές αγορές του εξωτερικού, η καλοκαιρινή σεζόν, δεν χάνεται ούτε για την περιοχή μας.

Χάνεται ο Ιούνης σίγουρα, έχουν χαθεί ήδη ο Απρίλης και ο Μάης, όμως υπάρχει ελπίδα για να πάνε τα πράγματα κάπως καλύτερα στη συνέχεια, χωρίς βέβαια να αλλάξει ο κανόνας της γενικής πτώσης.