Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η χώρα μας επίσημα ενέκρινε το διαζύγιο της "ανάπτυξης" από το περιβάλλον και υιοθέτησε την «νοοτροπία της αρπαχτής». Πολλοί διαμαρτύρονται κατόπιν εορτής ή υποκριτικά.

Αναλυτικά αναφέρει: "Η ψήφιση του Νόμου «Περί εκσυγχρονισμού της Περιβαλλοντικής Νομοθεσίας» και οι κυνικές τοποθετήσεις του Υπουργού κ. Χατζηδάκη και Υφυπουργού κ. Οικονόμου επισημοποίησαν εκείνο που όλοι ξέραμε αλλά δεν θέλαμε να παραδεχτούμε: Ότι το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα θεωρεί το περιβάλλον εμπόδιο στην ανάπτυξη. Ως «ανάπτυξη» δεν εννοούν την αληθινή ευημερία, ούτε τις βιώσιμες παραγωγικές επενδύσεις σε προστατευόμενες περιοχές. Ούτε, φυσικά, ενδιαφέρονται για τα οικοσυστήματα και τις λειτουργίες που στηρίζουν την ζωή στον πλανήτη. Το μόνο που βλέπουν στο Natura-2000 είναι φθηνή δημόσια γη – αυτό που ζητούν άμεσα οι «επενδυτές της αρπαχτής». Αντί να ευνοήσουν τις επενδύσεις περιορίζοντας την πολυνομία, τις αντικρουόμενες διατάξεις ή την διάχυση ευθυνών, στράφηκαν στο εύκολο θύμα: το περιβάλλον εμποδίζει την "ανάπτυξη»!

Με τον νέο Νόμο, φυσικά, δεν γκρεμίστηκε ένας αγγελικά πλασμένος κόσμος. Η κατάσταση ήταν και πριν προβληματική με τους Φορείς Διαχείρισης και, γενικότερα, με την πλημμελή περιβαλλοντική προστασία– η οποία έχει προκαλέσει σειρά προσφυγών κατά της χώρας στην Ε.Ε. Ωστόσο, θεωρητικά τουλάχιστον, υπήρχε η δυνατότητα προστασίας των φυσικών περιοχών αν η διοίκηση το επιθυμούσε. Τώρα, και να θέλει ένας πολιτικός ή δημόσιος υπάλληλος να κάνει την δουλειά του, η πρωτοβουλία βρίσκεται στον επενδυτή. 

Η Οικολογική Δυτική Ελλάδα – ως ενεργά άτομα σε συλλογικότητες και φορείς – συμμετείχε στον δημόσιο διάλογο πριν την ψήφιση του νομοσχεδίου. Τώρα καλούμε όλους να μην νομιμοποιήσουν ηθικά την νέα κατάσταση και να υπερασπιστούμε το Δίκτυο των Προστατευόμενων Περιοχών σε ολόκληρη την Δυτική Ελλάδα. 

Ταυτόχρονα, όμως, διαχωρίζουμε την θέση μας από τους υποκριτές, οι οποίοι διαμαρτύρονται τώρα, ενώ ανάλογα έπρατταν όταν ήσαν εξουσία και τα ίδια ΘΑ έκαναν αν ήσαν εξουσία. Δεν δικαιούνται να διαμαρτύρονται ούτε οι «παρατάξεις εξουσίας» στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ούτε οι Δήμοι που δήθεν τώρα διαπιστώνουν τι θα συμβεί στις περιοχές τους ενώ παραμένουν προσκολλημένοι στο άρμα της γρήγορης άναρχης ανάπτυξης".