Το Σανταμέρι ή Σαντομέρι ή Κάστρο Σαιντ Ομέρ ή Κάστρο των Παλαιολόγων είναι κάστρο χτισμένο στο ομώνυμο βουνό, Σανταμέρι ή Σκόλλις, στην Αχαΐα. Ήταν από τα ισχυρότερα κάστρα επί Φραγκοκρατίας όπου υπήρχε μεγάλος οικισμός και και ακρόπολη από την οποία σήμερα έχουν απομείνει ελάχιστα ερείπια.

Χτίστηκε το 1311 από τον Γάλλο άρχοντα Νικόλαο Γ΄ Σαιντ Ομέρ στον οποίο οφείλει και την ονομασία του. Γύρω από το κάστρο του Σανταμερίου αναπτύχθηκε μεγάλη πόλη που στην περίοδο ακμής της είχε 1.500 εστίες. Οι Βυζαντινοί δεν είχαν καταφέρει να εκπορθήσουν το κάστρο. Το 1429 το κάστρο δόθηκε προίκα στον μετέπειτα αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, μαζί με αυτό του Χλεμουτσίου στην Κυλλήνη, όταν παντρεύτηκε την Θεοδώρα (Μαγδαληνή Καρολίνα) Τόκου. Το 1460 παραδόθηκε στους Τούρκους.

Ο μεσαιωνικός οικισμός του Σανταμερίου βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του όρους Σκόλλις. Αρχίζει στη θέση «Μαγειριό» και εκτείνεται στην κορυφογραμμή για περίπου 600 μέτρα και τελειώνει νοτιότερα περίπου 200 μέτρα πριν την ακρόπολη σε μια κορυφή ύψους 751 μέτρων. Βορειότερα απο τον οικισμός υπάρχει ένα πλάτωμα με την ονομασία «Λίμνες» που πιθανόν κάποτε να ήταν μικρή λίμνη. Νοτιότερα απο την ακρόπολη η πρόσβαση είναι πολύ δύσκολη (σχεδόν αδύνατη) λόγω κατακόρυφου βράχου όπου υπάρχει και κορυφή «Kακοχτένι». Ακόμη νοτιότερα και κατηφορίζοντας ανατολικά υπάρχει η σπηλιά Παναγιάς με παρεκκλήσι και τοιχογραφίες. Ακόμη νοτιότερα είναι η ψηλότερη κορυφή του όρους (Ψηλή Κορφή ή Παλαιομονάστηρο) σε υψόμετρο μέτρα. Εδώ υπάρχουν κάποια σκόρπια.

Το κάστρο - οικισμός καταλαμβάνει μια έκταση περίπου 1 χιλιομέτρου κατα μήκος της κορυφογραμμής και αποτελείται από την ακρόπολη, την Άνω πόλη και την Κάτω πόλη. Η Ακρόπολη είναι σε ένα μικρό πλάτωμα και ήταν στρατιωτική θέση (όχι κατοικία). Εκεί διασώζεται το κάτω μέος του τείχους που έχει καταρρεύσει μια δεξαμενή 9 x 9.5 μέτρα από την οποία σώζονται μόνο τα θεμέλια σε βάθος 2.5 μέτρα. Στον οικισμός της πόλης διασώζονται ερείπια απο έννα εκκλησάκι (Παναγιάς ο Λάκκος - Κλεφτότρυπα) το Παλιό Χωριό και στην τοποθεσία Βασιλιά το Παλάτι τα θεμέλια ενός οικοδομήματος 9x9m που ίσως ήταν η κατοικία του άρχοντα του κάστρου, αλλά πιθανότερο είναι να πρόκειται για απλό πύργο.

Δείτε το βίντεο του Κώστα Γκέρτζου:


ΑΚΡΟΠΟΛΗ - ΚΑΣΤΡΟ ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΩΝ (ΣΑΝΤΑΜΕΡΙΟΥ) ΣΤΟ ΟΡΟΣ ΣΚΟΛΙΣ. CITADEL OF SANTAMERI, ACHAEA, GREECE.

Πηγές: Ιστότοπος Καστρολόγου Τα κάστρα της Ελλάδας και Βικιπαίδεια