Να μεταφερθούν σε ασφαλείς συνθήκες τα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται σε κελιά της αστυνομίας, ζητάει η μη κυβερνητική οργάνωση «Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» (Human Rights Watch).

Σε επιστολή που έστειλε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, αναφέρει πως ως τις 30 Απριλίου, υπολογίζεται ότι 276 παιδιά βρίσκονταν σε προστατευτική φύλαξη σε αστυνομικά τμήματα, αναμένοντας τη μετακίνησή τους σε δομές φιλοξενίας. Ο εκτελεστικός διευθυντής της οργάνωσης, Κένεθ Ροθ, τονίζει στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ότι με τον πρόσφατο νόμο για το άσυλο, η μείωση του χρόνου που ένα ασυνόδευτο παιδί μπορεί να κρατηθεί σε προστατευτική φύλαξη, από 45 ημέρες σε 25, είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση. Επίσης, καλωσορίζει τη δημιουργία ειδικής γραμματείας για τα ασυνόδευτα παιδιά. Ωστόσο, εκφράζει την ανησυχία ότι ο νέος νόμος «εξακολουθεί να παραβιάζει τις υποχρεώσεις της Ελλάδας βάσει του διεθνούς δικαίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το οποίο η προστατευτική κράτηση ασυνόδευτων παιδιών δεν είναι ποτέ δικαιολογημένη».

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζητάει την άμεση μεταφορά των ασυνόδευτων παιδιών, ειδικά υπό το πρίσμα της πανδημίας του κορωνοϊού, σε ανοιχτές δομές με αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης, όπου τα παιδιά θα μπορούν να λάβουν φροντίδα και να έχουν πρόσβαση σε νομική συμβουλευτική και άλλες βασικές υπηρεσίες.

Επίσης, η οργάνωση ζητάει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να στηρίξει την Ελλάδα οικονομικά, ώστε να δημιουργήσει πρόσθετες θέσεις για τη μακροπρόθεσμη φροντίδα ασυνόδευτων παιδιών, καθώς και από άλλα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να επισπεύσουν την οικογενειακή επανένωση για παιδιά με συγγενείς τους, αλλά και να υποδεχθούν ασυνόδευτα παιδιά, ακόμα κι αν δεν έχουν οικογενειακούς δεσμούς.