Να εξαφανιστεί για 31 ολόκληρα χρόνια είχε καταφέρει ο ύποπτος για τη δολοφονία μιας 25χρονης Ελληνογερμανίδας το 1989, σε έναν χώρο στάθμευσης στο Πλέτενμπεργκ.

Ο φάκελος της υπόθεσης βρισκόταν στο συρτάρι της εισαγγελίας του Χάγκεν για χρόνια, αφού οι αστυνομικές Αρχές δεν κατάφεραν ποτέ να φτάσουν στα ίχνη του υπόπτου. Ωστόσο, το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται στο τέλος του Απριλίου του 2020, όταν ένας άνδρας χρειάστηκε να διακομισθεί στο Κέντρο Υγείας στην Αμφιλοχία.

Όταν έγινε έλεγχος στα στοιχεία του ασθενή, διαπιστώθηκε ότι σε βάρος εκκρεμούσε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης για ανθρωποκτονία, που ήταν σε εκκρεμότητα για 31 ολόκληρα χρόνια. Άμεσα συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Αγρινίου για νοσηλεία φρουρούμενος. Μόλις ξεπεράσει τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει θα ξεκινήσουν οι προβλεπόμενες διαδικασίες για την έκδοσή του στη Γερμανία.

Η είδηση της σύλληψης έφτασε και στα αυτιά του αστυνομικού Γουίλφριντ Μπόκερ, που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση και πλέον έχει συνταξιοδοτηθεί. Του τηλεφώνησε ο αδερφός του θύματος για να τον ενημερώσει ότι η υπόθεση είχε εξιχνιαστεί. Ο ίδιος ένιωσε κάτι παραπάνω από ικανοποίηση.

«Περιμένουμε την ανακοίνωση έκδοσης από την Ελλάδα και ξεκινάμε τη διαδικασία», δήλωσε ο Γενικός Εισαγγελέας Dr. Gerhard Pauli, σύμφωνα με ρεπορτάζ του come-on.de.


Όπως φανερώνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ο 68χρονος ζούσε όλα αυτά τα χρόνια στην περιοχή της Αμφιλοχίας, αφού είχε καταφέρει να διαφεύγει από την πόλη Χάγκεν στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Το χρονικό της δολοφονίας στη Γερμανία

Το στυγερό έγκλημα εκτυλίχθηκε στις 6 Απριλίου 1989 σε πάρκινγκ στο Πλέτενμπεργκ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ο τότε 37χρονος Σ. Κ. είχε ελπίδες να συνάψει σχέση με την 25χρονη, που ήταν σύζυγος του φίλου του. Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ του γερμανικού μέσου, όταν εκείνη του έκανε σαφές ότι δεν θα αφήσει τον σύζυγό της η κατάσταση ξέφυγε. Την ακολούθησε στο αυτοκίνητό της και με 6 σφαίρες (δύο στο κεφάλι και τέσσερις στον θώρακα) της αφαίρεσε τη ζωή. Όταν οι Αρχές έφτασαν στο σημείο, ήταν ήδη πολύ αργά. Η 25χρονη είχε βρει ακαριαίο θάνατο.

Ο συλληφθείς κατηγορείται ότι διέφυγε με μία κόκκινη Mercedes και κατάφερε να ζει ανενόχλητος για δεκαετίες. Ήρθε στην Ελλάδα μέσω Ιταλίας και συγκεκριμένα από το Μπάρι. Στην περιοχή της Αμφιλοχίας, όπου βρήκε καταφύγιο, ισχυριζόταν ότι τα προηγούμενα χρόνια ήταν μετανάστης στην Αυστραλία. Οι αστυνομίας της Γερμανίας εκτιμούσε ότι ο δράστης της δολοφονίας βρισκόταν είτε στην Ελλάδα, είτε στην Ιταλία, ωστόσο δεν κατάφεραν ποτέ -μέχρι σήμερα- να τον εντοπίσουν.

Απεναντίας, το θύμα του στυγερού εγκλήματος, ενταφιάστηκε στις Φιλιάτες, μόλις δύο ώρες με το αυτοκίνητο από τον τόπο που έμενε ο φερόμενος ως δολοφόνος της. Στην Ελλάδα μετακόμισαν ο σύζυγος και οι δυο κόρες της. Σήμερα, ο σύζυγος και η μεγάλη κόρη ζουν στην Στουτγάρδη, ενώ η μικρότερη μένει στην Ελλάδα.

Τι λέει ο αδερφός του θύματος για τη δολοφονία

Μιλώντας στην γερμανική εφημερίδα, ο Γρηγόρης Αλεξίου, αδερφός του θύματος σχολιάζει ότι η περίοδος της δολοφονίας της αδερφής του «ήταν μια πολύ τραυματική εποχή» για εκείνον.

Στις 6 Απριλίου, τον επισκέφθηκε στο βενζινάδικο που εργαζόταν η φίλη της αδερφής του που τη συνόδευε την ημέρα που έχασε τη ζωή της από πυροβολισμούς. Ήταν σε σοκ αλλά του είπε τα θλιβερά μαντάτα. «Ειδοποιήσαμε αμέσως την αστυνομία και τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και οδήγησα την αστυνομία στο σημείο του εγκλήματος», είπε.

Ο ίδιος περιγράφει τις «ενοχλητικές και τραυματικές εικόνες» που αντίκρισε στον χώρο στάθμευσης. Οι έρευνες του Μπόκερ έδειξαν ότι ο δολοφόνος είχε πυροβολήσει οκτώ φορές με όπλο μέσω των πλευρικών παραθύρων του Opel Kadett κατά της 25χρονης.

Γνωστός στις αρχές ο 68χρονος

Η φίλη του θύματος που ήταν παρούσα στην δολοφονία υπέφερε από την τραυματική εμπειρία για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σήμερα ζει και αυτή στην Ελλάδα. Κανείς στην οικογένειά μας δεν μπορούσε να πιστέψει τι συνέβη εκεί. Είναι ακόμα ακατανόητο μέχρι σήμερα», λέει ο αδελφός της νεκρής, Γρηγόρης Αλεξίου.

Ο τότε 37χρονος δράστης ήταν γνωστός στην οικογένεια ως φίλος του συζύγου του θύματος. Ο γενικός εισαγγελέας Dr. Gerhard Pauli, μετά από ερώτηση ανέφερε ότι ο 68χρονος πλέον κατηγορούμενος είχε και στο παρελθόν, πριν το έγκλημα, απασχολήσει τις Αρχές.

Άλλες πληροφορίες, σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναφέρουν ότι είχε απειλήσει την 25χρονη και πριν τη δολοφονία της.

Πέντε χρόνια πριν το έγκλημα, ο κατηγορούμενος φέρεται ότι μαχαίρωσε από ζήλια τον γαμπρό του με ψαλίδι 24 φορές, επειδή τον έπιασε να πίνει καφέ με τη γυναίκα του, με αποτέλεσμα να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης. Αυτός φαίνεται να ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που το θύμα είχε ζητήσει από τη φίλη της να τη συνοδεύσει στη μοιραία συνάντηση στις 6 Απριλίου 1989.

Η οικογένεια ελπίζει σε δίκαιη τιμωρία

«Νομίζω ότι ήθελε απλώς να του πει ότι αρνήθηκε την πρότασή του να έρθουν πιο κοντά επειδή ήταν παντρεμένη και ευτυχισμένη», λέει ο αδελφός της 25χρονης, ο οποίος περιγράφει την αδερφή του ως «πραγματικό άνθρωπο της οικογένειας και στοργική μητέρα».

Η είδηση της σύλληψης του 68χρονου για την δολοφονία προκάλεσε καθυστερημένη ανακούφιση στην οικογένεια του θύματος, με την οικογένεια πάντως να ζητά ακόμη και τώρα την δίκαι τιμωρία.