Εν αναμονή και σε προετοιμασία νέων μελετών βρίσκονται τόσο οι εταιρείες παραχώρησης όσο και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ), όσον αφορά τα 11 συνολικά χερσαία και θαλάσσια οικόπεδα που βρίσκονται προς εκμετάλλευση στον ελλαδικό χώρο.

Με τις διαδικασίες να ακολουθούν ήδη έναν αργό και προσεκτικό βηματισμό για τη διασφάλιση του offshore safety και της προστασίας του περιβάλλοντος, η πρόσφατη κρίση του κορωνοϊού ήρθε να προστεθεί στις χρονικές επιβαρύνσεις που προκύπτουν και από τη γνωστή γραφειοκρατία.

Που βρισκόμαστε όμως σήμερα στα 4 χερσαία και 7 θαλάσσια μπλοκ;

Ξεκινώντας από τα χερσαία, το «μέτωπο» των Ιωαννίνων (Repsol/Energean) είναι το μόνο στο οποίο έχουν περατωθεί η γεωφυσικές έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η παραχωρησιούχος Repsol, που φάνηκε να κινείται με καλά αντανακλαστικά, θέλει να προχωρήσει εξίσου γρήγορα και με την Αιτωλοακαρνανία (επίσης με παραχωρησιούχο κοινοπραξία τις Repsol/Energean) και το Ιόνιο (με παρουσία σε ένα οικόπεδο από κοινού με τα ΕΛΠΕ) .

Πιο συγκεκριμένα στην Αιτωλοακαρνανία, δεν έχουν γίνει πραγματοποιηθεί σεισμικά αλλά βρίσκονται σε φάση προετοιμασίας. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στα μπλοκ Άρτας-Πρέβεζας (ΕΛΠΕ) και ΝΔ Πελοποννήσου (ΕΛΠΕ), όπου επίσης δεν έχουν εκκινήσει οι σεισμικές έρευνες.

Σε ό,τι αφορά στα θαλάσσια τεμάχια σε Κατάκολο και Πρίνο (Energean), δεν υπάρχει προσώρας κάποια απτή εξέλιξη ενώ στον Πατραϊκό Κόλπο (ΕΛΠΕ/Edison), ως γνωστόν, έχει δoθεί παράταση για το 2021 με την εκτίμηση ότι θα ακολουθήσουν επιπλέον παρατάσεις, λόγω δυσκολιών που υπάρχουν.

«Άγνωστος Χ» παραμένουν όμως για την ώρα και τα μπλοκ Δυτικά Κρήτης και Νοτιοδυτικά Κρήτης (η οποίες είναι και οι πιο πρόσφατες παραχωρήσεις σε Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ), εφόσον πρόκειται για περιοχές πολύ μεγάλης έκτασης και εν πολλοίς τα πάντα είναι ακόμη άγνωστα. Εδώ, βρισκόμαστε στην αρχή των μελετών και δεν έχουν καν πραγματοποιηθεί νέες γεωφυσικές έρευνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για αυτές τις δύο περιοχές (οι συμβάσεις των οποίων εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο το περασμένο φθινόπωρο) δεν υπάρχει υποχρέωση -από πλευράς των εταιρειών- για σύντομες επενδύσεις όπως ισχύει στα άλλα μπλοκ, γεγονός που φέρεται να προβληματίζει σήμερα σοβαρά την ΕΔΕΥ.

Αλλάζει ο ρόλος της ΕΔΕΥ

Στα του ρόλου της ΕΔΕΥ στο εξής, σύμφωνα με το νέο σχεδιασμό (με τροπολογία στο περιβαλλοντικό ν/σ), η εταιρεία θα απορροφήσει το τρίτο κομμάτι της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου (δηλ. πέραν των Υποδομών και της Εμπορίας) που αφορά στα διεθνή έργα και το οποίο δεν θα αποκρατικοποιηθεί. Μάλιστα προβλέπεται ότι η ΕΔΕΥ θα έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει και το μερίδιο των ΕΛΠΕ (35%) το οποίο υπάγεται στο σκέλος των διεθνών έργων της ΔΕΠΑ.

Πηγή: ypodomes.com