Oυγγαρία και Σλοβενία συμφώνησαν σε έναν οδικό χάρτη προς το σταδιaκό άνοιγμα του συνόρου τους μέχρι την 1η Ιουνίου, όπως έγραψε σήμερα στη σελίδα του στο Facebook ο ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σγιάρτ.

Η Ουγγαρία ξεκίνησε από σήμερα την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού στη Βουδαπέστη παρότι οι κάτοικοι της πόλης που θα μετακινούνται με τα δημόσια μέσα μεταφοράς και θα επισκέπτονται τα καταστήματα θα είναι υποχρεωμένοι να φοράνε μάσκα.

Απαραίτητη η διεθνής συνεργασία

"Η επανέναρξη των οικονομιών μας δεν είναι δυνατή χωρίς την επανέναρξη της διεθνούς συνεργασίας", έγραψε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι ο ετήσιος όγκος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των δύο αυτών χωρών της ΕΕ ανέρχεται σε περισσότερα από 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

"Επομένως, χωρίς να διακινδυνεύουμε την προστασία της υγείας, η οποία είναι προτεραιότητα, απαιτείται μια χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί στα σύνορα", έγραψε ο ίδιος.

Το σταδιακό άνοιγμα είναι στα σχέδια της κυβέρνησης με στόχο να αποφευχθεί ένα πιο μακροχρόνιο και σφοδρότερο πλήγμα της οικονομίας, η οποία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 4% αυτόν τον χρόνο, σύμφωνα με μια έρευνα του Reuters.

Το lockdown στις δύο χώρες απέτρεψε την μεγαλύτερη εξάπλωση του κορονοϊού

Μέχρι σήμερα η Ουγγαρία έχει καταγράψει 3.535 κρούσματα του κορωνοϊού, 462 θανάτους από covid-19 και 1.400 περιπτώσεις ασθενών που έχουν αναρρώσει. Η Σλοβενία έχει καταγράψει 1.466 κρούσματα και 104 θανάτους.

Ο Σγιάρτ είπε ότι το lockdown στις δύο χώρες απέτρεψε την μεγαλύτερη εξάπλωση του κορονοϊού επιτρέποντας μια σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας. "Λαμβάνοντας όλα αυτά υπόψη, ξεκινήσαμε να εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση μιας σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στα σύνορα, θέτοντας ως ημερομηνία στόχο την 1η Ιουνίου", σημείωσε ο υπουργός.