Η Ιταλία κάνει σήμερα ένα ακόμη βήμα επιστροφής στην προ κορωνοϊού πραγματικότητα.

Από νωρίς το πρωί άνοιξαν και πάλι καφέ και εστιατόρια, κομμωτήρια, κουρεία, μουσεία και βιβλιοθήκες.

Ξαναρχίζουν και οι λειτουργίες στις εκκλησίες, συμπεριλαμβανομένου και του ναού του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

Τηρείται, όμως, αυστηρό πρωτόκολλο ασφαλείας, με τη Θεία Κοινωνία να δίδεται από τον ιερέα στα χέρια των πιστών, χωρίς αγιασμό και με περιορισμό στον αριθμό των πολιτών που εισέρχονται σε κάθε ναό.

Από νωρίς το πρωί η κίνηση σε όλες τις μεγάλες ιταλικές πόλεις είναι σαφώς αυξημένη, με περισσότερους επιβάτες στο μετρό και τα λεωφορεία.

Στα εμπορικά καταστήματα η απόσταση ασφαλείας είναι ένα μέτρο και η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους κλειστούς χώρους.

Από σήμερα επιτρέπεται η μετακίνηση των πολιτών στο εσωτερικό της περιφέρειας στην οποία διαμένουν, ενώ για τη δυνατότητα ελεύθερης μετακίνησης σε όλη τη χώρα, αλλά και στις υπόλοιπες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι Ιταλοί είναι υποχρεωμένοι να περιμένουν μέχρι τις 3 Ιουνίου.

Η υπεύθυνη δήλωση για τις μετακινήσεις πρέπει να υπογράφεται από τους Ιταλούς πλέον μόνο για μετάβαση εκτός περιφέρειας.

Παράλληλα ανοίγουν οι οργανωμένες και οι ελεύθερες πλαζ.

Η απόσταση ανάμεσα στη μια και την άλλη ομπρέλα θαλάσσης είναι τα τρία μέτρα, ενώ οι Ιταλοί θα μπορούν να πίνουν αναψυκτικά και οτιδήποτε άλλο μόνον καθήμενοι στην ξαπλώστρα τους.

Έπειτα από δύο μήνες, τέλος, οι κάτοικοι της Ιταλίας μπορούν τώρα να ξανασυναντήσουν τους φίλους τους και εντός σπιτιού, αλλά συνεχίζουν να απαγορεύονται τα πάρτι.

(Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ – ΜΠΕ)