Η είδηση της κατεδάφισης του Εθνικού Θεάτρου στην Αλβανία προκάλεσε τη θλίψη σε αρκετό κόσμο και σε πολλούς ανθρώπους της τέχνης, μεταξύ αυτών Πατρινών που γνωρίζουν το θέμα και ξέρουν τον αγώνα που έχει γίνει για τη διατήρηση του μνημείου.

Ο Αλεξανδρινός Οικονομίδης ανέβασε στα social media φωτογραφίες από τη στιγμή της κατεδάφισης του πολιτιστικού αυτού μνημείου που συγκλονίζουν και κάνουν το γύρο του διαδικτύου.

Συνοδεύονται από το εξής κείμενο: «Τα ξημερώματα κι ενώ ο λαός έχει τρομοκρατηθεί από την παγκόσμια πανδημία, Ο Έντι Ράμα κατάφερε την πολυπόθητη κατεδάφιση του Εθνικού Θεάτρου (μνημείο πολιτισμού), αφού πρώτα έθεσε την χώρα σε συνθήκες πολιορκίας με ειδικό νόμο που τιμωρεί έως και 10 χρόνια φυλάκισης τους διαδηλωτές ή τους αντιφρονούντες.

Το κίνημα "Προστάτεψε το θέατρο" ξεκίνησε πριν από περίπου 2 χρόνια, όταν η αντιδραστική κυβέρνηση του Έντι Ραμα αποφάσισε να γκρεμίσει το ιστορικό κτίριο του εθνικού θεάτρου που στεγαζόταν στη καρδιά των Τιράνων παραχωρώντας το μέρος σε φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες συμφερόντων για την ανέγερση ενός εμπορικού κτιρίου.

Η αντίδραση των καλλιτεχνών ήταν άμεση, οι οποίοι από την πρώτη μέρα αντιστάθηκαν με απεργίες και οργάνωσαν το κίνημα "Προστάτεψε το Θέατρο" το οποίο στήριξαν εκατοντάδες πολίτες, πνευματικοί άνθρωποι, φοιτητικοί σύλλογοι, αριστερές οργανώσεις, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων της χώρας, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πρεσβευτές ευρωπαϊκών χωρών, αθλητές, οι ανθρακωρύχοι με το κίνημα τους, ευρωβουλευτές και έγκριτες προσωπικότητες.


Το κίνημα "προστάτεψε το θέατρο" οργανώθηκε και πήρε υπό κατάληψη το εθνικό θέατρο για μεγάλο χρονικό διάστημα όπου διεξάγονταν καλλιτεχνικά δρώμενα, συναυλίες, προβολές ταινιών κτλ επιφέροντας σκληρή αντιπολίτευση στην μονοκομματική πλέον βουλή της Αλβανίας.

Πολλές φορές η κυβέρνηση με την βοήθεια των δυνάμεων καταστολής προσπάθησε να γκρεμίσει το θέατρο και να ολοκληρώσει το σχέδιο της, αλλά μάταια. Εκατοντάδες διαδηλωτές ξεχύνονταν στους δρόμους για την υπεράσπιση του θεάτρου.

Η αλβανική κυβέρνηση μετά από τις τεράστιες αντιδράσεις άλλαξε τουλάχιστον 4 φορές τα σχέδια της για την κατεδάφιση του θεάτρου, φοβούμενη όξυνση της κατάστασης από νέες διαδηλώσεις μαζί με το φοιτητικό κίνημα και τους ανθρακωρύχους.

Ο Έντι Ραμα μαζι με τα συμφέροντα που τον στηρίζουν, τις ημέρες της καραντίνας προετοίμασε σιωπηρά το έδαφος, και γκρέμισε το Εθνικό Θέατρο».