Το πρόγραμμα Culture and Shopping υπό άλλες συνθήκες αυτή τη στιγμή θα έτρεχε και η Πάτρα θα ετοιμαζόταν να υποδεχθεί τους πρώτους επισκέπτες που θα έφταναν στην αχαϊκή πρωτεύουσα από τα γύρω ξενοδοχεία της Δυτικής Ελλάδος.

Όμως φέτος ούτε οι επισκέπτες υπάρχουν, ούτε τα ξενοδοχεία της χώρας είναι ανοικτά. Ο Νίκος Ντάβος, ο ταξιδιωτικός πράκτορας που τρέχει τα τελευταία δύο χρόνια το πρόγραμμα που έχει σαν σκοπό του την ενίσχυση της τοπικής αγοράς μέσα από την ανοδική τάση της τουριστικής κίνησης στην Αχαΐα και στην Ηλεία, τονίζει ότι η ζημιά που έχει υποστεί η περιοχή εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού είναι μεγάλη.

Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν φέτος επισκέπτες στην Πάτρα. «Ακόμα βρισκόμαστε σε αναμονή των εξελίξεων για το πότε θα ξεκινήσει να λειτουργεί και πάλι ο τουρισμός. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι ακούγεται ότι υπάρχει ένα έντονο ενδιαφέρον για να επισκεφτούν την περιοχή μας τουρίστες κυρίως από τη Γερμανία όταν όμως ανοίξουν τα σύνορα».

Το πρόγραμμα σε περίπτωση που υπάρξει αυτό το ενδιαφέρον αναμένεται να τρέξει από τον Ιούλιο και μετά, γιατί πλέον είναι δεδομένο ότι ο Ιούνιος, όπως και ο Μάης, τουριστικά θα είναι ένας νεκρός μήνας. Απόδειξη ότι στο αεροδρόμιο του Αράξου, δεν υπάρχουν πτήσεις ούτε για τον Ιούνιο και όποιες υπήρχαν έχουν ακυρωθεί. 

Πάντως, ήδη αρκετές επιχειρήσεις της Πάτρας είχαν εκφράσει το ενδιαφέρον τους για να συμπεριληφθούν στους χάρτες που ήταν να δοθούν από τους tours operators στους επισκέπτες, πριν από την εποχή του κορωνοϊού. Το ενδιαφέρον αυτό παραμένει, αρκεί βέβαια να υπάρξουν και επισκέπτες.

Πάμε για το... 2021!

Σε κάθε περίπτωση η ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος των ταξιδιωτικών γραφείων και των τουριστικών πρακτορείων από όλο το διάστημα της πανδημίας είναι μεγάλη και δύσκολα θα μπορέσει η αναμενόμενη τουριστική σεζόν να καλύψει τη χασούρα.

Όμως η χρονιά αυτή μπορεί να καλυφθεί δημιουργικά και να αξιοποιηθεί με τέτοιον τρόπο, βοηθώντας τη χώρα μας να φτάσει στο pick της τουριστικής της κίνησης το καλοκαίρι του 2021.

Όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου, το 2021 η Ελλάδα έχει τις δυνατότητες να φτάσει στο κόκκινο τον τουρισμό της, αφού θεωρείται ένας από τους πιο ασφαλείς προορισμούς στην Ευρώπη. Εφόσον βέβαια πάνε όλα καλά και δεν υπάρξει μέχρι τότε κάποια έξαρση της επιδημίας στη χώρα μας…