Η συντήρηση και η καλύτερη εικόνα της πλατείας Γεωργίου είναι μέσα στις σκέψεις των αρμοδίων του δήμου της Πάτρας και μάλιστα στο τεχνικό πρόγραμμα του 2020 υπάρχει ειδικό κονδύλι για το έργο αυτό.

Το έργο προβλέπει νέα παγκάκια, δεντροφυτεύσεις και αλλά που αναμένεται να βελτιώσουν αισθητικά την πλατεία Γεωργίου που σίγουρα με την κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κλασικό στολίδι της, το Δημοτικό Θέατρο Απόλλων, αλλά και τα συντριβάνια της, δεν είναι στα καλύτερά της.

Ο μεγάλος πονοκέφαλος όμως για τους αρμοδίους της Μαιζώνος, σε ότι αφορά το θέμα της πλατείας Γεωργίου, έχει να κάνει με τους πίδακες.

Οι πίδακες είναι τα μικρά συντριβανάκια που είχαν μπει όταν είχε ανακαινιστεί η πλατεία και είχε παραδοθεί προς χρήση με τη νέα της μορφής.

Οι πίδακες θα πέταγαν νερό που θα έδινε μία άλλη εικόνα στην πλατεία και θα αντικαθιστούσαν τα δέντρα και το πράσινο που είχαν αφαιρεθεί στη νέα της μορφή.

Ωστόσο, λειτούργησαν μόνο για λίγες μέρες. Το υδραυλικό σύστημα και οι σωλήνες που ένωναν τον έναν πίδακα με τον άλλο, αποδείχθηκε σάπιο και η μελέτη του έργου μάλλον πρόχειρη.

Το θέμα πλέον για τον δήμο είναι τι μπορεί να κάνει για να καλύψει το λάθος αυτό και να αντικαταστήσει τους πίδακες με κάτι άλλο που θα ταιριάζει στη μορφή και στο χαρακτήρα της πλατείας, αναδεικνύοντάς την ταυτόχρονα αισθητικά.

Κάποιες σκέψεις που υπήρχαν για να μπουν στη θέση τους δέντρα, εγκαταλείφθηκαν.

Τα δέντρα και γενικότερα το πράσινο δεν ταιριάζει στη νέα μορφή της πλατείας Γεωργίου ως μιας πλατείας που αποτελεί την καρδιά ενός αστικού κέντρου όπως είναι η Πάτρα.

«Δεν είναι πλατεία αναψυχής για να βάλουμε δέντρα γύρω – γύρω που να κρατούν ίσκιο» μας έλεγε άνθρωπος που σχετίζεται με την υπηρεσία του δήμου και το ζήτημα. «Έχει άλλον χαρακτήρα και αυτόν θα πρέπει να υπερασπίσουμε».


"Θα πρέπει να σκάψουμε όλη την πλατεία..."

Η δεύτερη σκέψη είναι διορθωθεί η κακοτεχνία και να μπουν στην πλατεία εκ νέου πίδακες, με νέους σωλήνες και ένα σύστημα που θα μπορεί να υπερασπίσει τη λειτουργία τους.

«Τότε θα πρέπει να σκάψουμε από την αρχή όλη την πλατεία, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι τέτοιο τουλάχιστον αυτό το διάστημα».

Μέχρι ώρας έτσι δεν έχει αποφασιστεί πώς θα καλυφθεί το λάθος με τους πίδακες ή καλύτερα η λανθασμένη μελέτη που έγινε για το έργο. Ωστόσο, είναι κάτι που απασχολεί τους αρμοδίους και το έχουν θέσει στις συζητήσεις τους.

Πάντως, η πλατεία Γεωργίου με πίδακες που θα λειτουργούσαν και μάλιστα τη νύχτα θα φώτιζαν το χώρο με ειδικό φωτισμό τύπου led, με κάθε μικρό συντριβάνι να βγάζει διαφορετικό χρώμα νερού, θα ήταν μία διαφορετική πλατεία.

Μια άλλη σύγχρονη, μοντέρνα πλατεία στην καρδιά της Πάτρας.