Περνώντας κάποιος από το φράγμα του Πείρου – Παραπείρου και βλέποντας την τεχνητή λίμνη Αστερίου που δημιουργήθηκε από αυτό, είναι σίγουρο ότι εκείνο που θα του κεντρίσει το βλέμμα, είναι το εκκλησάκι που στέκεται στο κέντρο της.

Αγέρωχο, περήφανο, στέκεται όρθιο μπροστά από τα νερά της λίμνης και τα βουνά που απλώνονται τριγύρω από το φράγμα, θυμίζοντας ότι κάποτε υπήρχε εκεί ένα ολόκληρο χωριό που εγκαταλείφθηκε, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ομορφιά της ελληνικής ορεινής υπαίθρου, σε ένα μέρος που έχει μεγάλες δυνατότητες να αναπτυχθεί τουριστικά.

Το εκκλησάκι μπροστά στα γαλάζια νερά της λίμνης με τη στάθμη της ολοένα να υψώνεται είναι αμφίβολο αν θα κατορθώσει τους επόμενους μήνες να παραμένει έτσι όρθιο και αγέρωχο.

Πρόκειται για το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου, ένα από τα δύο εκκλησάκια που υπήρχαν κοντά στο χωριό Τόσκες, καθώς το άλλο ήδη έχει βυθιστεί και βρίσκεται κάτω από τα νερά της λίμνης.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο του Δήμου Ερυμάνθου Θόδωρο Μπαρή, το εκκλησάκι αυτό αναμένεται να βυθιστεί μέσα στους επόμενους μήνες, είτε εξαιτίας της στάθμης του νερού που θα ανέβει από τις βροχές, είτε εξαιτίας της υποχώρησης του εδάφους που συνεχώς τρώγεται από τη λίμνη.

Από την αρχή, άλλωστε, δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη από τον ανάδοχο του έργου (την Μηχανική Α.Ε.) για την διάσωσή του. «Είναι πραγματικά θλιβερό που το εκκλησάκι αυτό είναι να βυθιστεί ή να παρασυρθεί από τα νερά της λίμνης.

Θεωρώ ότι το θέμα είναι ένα από τα σημεία των κενών της μελέτης του έργου που έγινε από τον ανάδοχο, καθώς θα έπρεπε να υπάρξει μία πρόβλεψη για τη διάσωσή του. Το εκκλησάκι αυτό είναι ένα στοιχείο που θα έδινε μία άλλη ομορφιά στο τοπίο, δένοντας αρμονικά με όλα τα υπόλοιπα».


Φωτό - Αλέξης Καννάς

Φωτό - Αλέξης Καννάς

Κάτι από Ελβετία, με φόντο τη λίμνη

Η λίμνη Αστερίου, άλλωστε, είναι ένα από τα σημαντικότερα αναπτυξιακά έργα που είναι να προχωρήσουν στο Δήμο Ερυμάνθου, στην κατεύθυνση του οικοτουρισμού, καθώς εκεί θα δημιουργηθεί ένας χώρος που δεν θα έχει και πολλά να ζηλέψει από τους αντίστοιχους της Ελβετίας ή άλλων σημείων της Ευρώπης.

Μέχρι ώρας βέβαια το μόνο που έχει γίνει είναι ένας αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για το έργο και σίγουρα χρειάζονται ακόμα αρκετά βήματα που θα πρέπει να προχωρήσουν, προκειμένου το έργο να γίνει πραγματικότητα.

«Εμείς ως Δήμος έχουμε στόχους και όνειρα για τη λίμνη του Αστερίου, για να αναδείξουμε το φυσικό περιβάλλον, αλλά και να αξιοποιήσουμε τουριστικά την περιοχή» τονίζει ο κ. Μπαρής. Επ’ αυτού αναμένονται να υπάρξουν εξελίξεις μέχρι το τέλος του μήνα.

Όσο για το εκκλησάκι; Η λίμνη ήδη έχει συγκεντρώσει αρκετό νερό που θα μπορούσε να μοιραστεί στους δήμους που εμπλέκονται με το έργο, αν υπήρχε ένας φορέας να το διαχειριστεί ή δινόταν μία λύση στο θέμα.

Το εκκλησάκι πλέον μοιάζει να αγκαλιάζεται από τα νερά της λίμνης, σε σύγκριση με παλιότερα που τα νερά ήταν αρκετά χαμηλά και δεν το ακουμπούσαν καν. 

Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, στα μέσα του φθινοπώρου το νερό της λίμνης θα πιάσει το μέγιστο της στάθμης του, ανάλογα βέβαια και με τον καιρό, αν έχουμε βροχές ή ξηρασία. Οπότε, κάπου εκεί θα αρχίσουν τα δύσκολα για το εκκλησάκι…


Φράγμα Πείρου - Παραπείρου: Το έρημο εκκλησάκι που αφέθηκε στο έλεος της λίμνης Φράγμα Πείρου - Παραπείρου: Το έρημο εκκλησάκι που αφέθηκε στο έλεος της λίμνης Φράγμα Πείρου - Παραπείρου: Το έρημο εκκλησάκι που αφέθηκε στο έλεος της λίμνης Φράγμα Πείρου - Παραπείρου: Το έρημο εκκλησάκι που αφέθηκε στο έλεος της λίμνης Φράγμα Πείρου - Παραπείρου: Το έρημο εκκλησάκι που αφέθηκε στο έλεος της λίμνης Οι τέσσερις τελευταίες φωτογραφίες είναι από τη Eurokinisi

Οι τέσσερις τελευταίες φωτογραφίες είναι από τη Eurokinisi