Τα καταστήματα εστίασης ανοίγουν στις 25 του Μάη, καθώς τα μέλη της ειδικής υγειονομικής επιτροπής για τον κορωνοϊό, έδωσαν το πράσινο φως στο σχετικό αίτημα της κυβέρνησης και έτσι μέσα στις επόμενες ημέρες ξεκινάει ένας αγώνας δρόμου για να είναι έτοιμες όλες οι διαδικασίες που χρειάζονται.

Διαδικασίες που μέχρι σήμερα ήταν σε εκκρεμότητα και θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα. Η πρώτη από αυτές, έχει να κάνει με το πρωτόκολλο υγιεινής.

Από τη στιγμή που μέσα στις επόμενες ώρες, αναμένεται να βγει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση για το άνοιγμα των καταστημάτων θα εκδοθεί άμεσα και το πρωτόκολλο το οποίο περιμένουν οι επαγγελματίες για όλες τις λεπτομέρειες της λειτουργίας των μαγαζιών τους.

Η δεύτερη αφορά τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες στις παραλίες. Το Σαββατοκύριακο που διανύουμε δεν είχε σταλεί καμία εγκύκλιος για να δώσει τη δυνατότητα στις Κτηματικές Υπηρεσίες να παραχωρήσουν άδειες στα καταστήματα για αυτό και στις παραλίες τα περισσότερα μαγαζιά δούλεψαν με «γυμνές» παραλίες.

Πλέον το εμπόδιο αυτό ξεπερνιέται μέσα στις επόμενες ώρες και επιπλέον με εντολή του αντίστοιχου υπουργείου οι έλεγχοι από τις Κτηματικές Υπηρεσίες θα ξεκινήσουν από τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο, έτσι ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος στα μαγαζιά για να τα έχουν όλα έτοιμα και να είναι νόμιμα.

Τέλος, μέσα στις αρχές της εβδομάδας αναμένεται με επίσης συνοπτικές διαδικασίες να εκδοθεί η εγκύκλιος με την ειδική κανονιστική του κορωνοϊού, η οποία θα σταλεί στους δήμους για να πάρουν από την πλευρά τους τις αντίστοιχες αποφάσεις για την παραχώρηση των κοινόχρηστων χώρων.

Από πλευράς δήμου υπάρχει η διάθεση να παραχωρηθεί στα μαγαζιά περισσότερος χώρος, από τη στιγμή που για λόγους ασφαλείας οι αποστάσεις των τραπεζιών θα πρέπει να είναι μεγαλύτερες από ότι συνήθως. 

Ικανοποίηση στην εστίαση

Σχολιάζοντας αυτές τις εξελίξεις στο patrasevents.gr ο πρόεδρος του ΣΚΕΑΝΑ Σπύρος Στεργίου τονίζει:

«Είναι θετικές εξελίξεις σίγουρα. Μας δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουμε μία εβδομάδα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν αρχικά και αυτό είναι κάτι που διευκολύνει τα μαγαζιά.

Η εστίαση έπρεπε να ξεκινήσει πριν από την 1η Ιουνίου και δεν υπήρχε κανένας λόγος να είναι κλειστά τα μαγαζιά μας από τη στιγμή που βγήκαμε από την καραντίνα και ο κόσμος μαζεύεται σε πλατείες, παραλίες και κοινόχρηστους χώρους. Προχωράμε ακολουθώντας τους όρους και τους κανόνες που θα θέσουν οι ειδικοί».