H πανδημία του κορωνοϊού και η τηλεργασία έχει πρωτοφανείς αρνητικές συνέπειες στις οικογένειες και στην εργασιακή ζωή, όπως προκύπτει από μια έρευνα της ΕΕ που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Πάνω από το ένα πέμπτο εκείνων που τώρα εργάζονται από το σπίτι σε σπίτια με μικρά παιδιά δυσκολεύονται πολύ να συγκεντρωθούν στη δουλειά τους.

Πάνω από το 1/3 των εργαζομένων στην ΕΕ τηλεργάζεται

Η έρευνα που διενεργήθηκε από την υπηρεσία της ΕΕ Eurofound, η οποία έχει στόχο την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και των εργασιακών συνθηκών, συμπεραίνει ότι πάνω από το ένα τρίτο των εργαζόμενων στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ έχουν ξεκινήσει την τηλεργασία λόγω της πανδημίας.

Από αυτούς το 26% ζει σε σπίτια με παιδιά κάτω των 12 ετών και ένα 10% με παιδιά από 12 ως 17. Από εκείνους που ζουν με μικρότερα παιδιά το 22% ανέφερε ότι δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στη δουλειά του όλη την ώρα ή την περισσότερη ώρα.

Μικρότερο το ποσοστό των νοικοκυριών χωρίς παιδιά που αντιμετωπίζει προβλήματα

Αντίθετα, το ποσοστό των νοικοκυριών χωρίς παιδιά ή με μεγαλύτερα παιδιά που αντιμετωπίζει προβλήματα στην τηλεργασία είναι 5% και 7% αντίστοιχα. Η Μαίρη Μακάφεϊ, η επικεφαλής του τμήματος πληροφοριών και επικοινωνιών της Eurofound, δήλωσε ότι η υγεία και οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εύλογα προβληματίζουν το κοινό και τους ιθύνοντες.

"Ωστόσο, δεν πρέπει να αγνοούμε τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας στην οικογενειακή ζωή. Οι γονείς αντιμετωπίζουν προκλήσεις χωρίς προηγούμενο, ιδιαίτερα τώρα που οι περισσότεροι δεν μπορούν να κάνουν χρήση των υπηρεσιών φύλαξης των παιδιών και πολλοί μάλιστα χρειάζεται να βοηθούν τα παιδιά στα μαθήματά τους".