Τα νέα του Πανεπιστημίου Πατρών:

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Το European University Association θα παρέχει μια σειρά ηλεκτρονικών σεμιναρίων (webinars) στo πλαίσιo του «2020 EUA Workshop on Academic Career Assessment in the Transition to Open Science», του οποίου η διεξαγωγή με φυσική παρουσία ακυρώθηκε λόγω του COVID-19. Περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο και τον τρόπο εγγραφής στις σχετικές ιστοσελίδες της ΒΚΠ:

  • Introduction to Academic Career Assessment in Europe, 18/05/2020, 15:00 - 16:00, https://library.upatras.gr/event/eua2020a
  • Perspectives on Academic Career Assessment in Europe, 19/05/2020, 15:00 - 16:00, https://library.upatras.gr/event/eua2020b
  • Concerted Approaches to Reviewing Academic Career Assessment, 20/05/2020, 15:00 - 16:00, https://library.upatras.gr/event/eua2020c

2ο ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΔΑΚΤΟΡΙΚΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΚΛΑΣΙΚΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΙΑΣ

Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές της Κλασικής Ειδίκευσης του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνουν το 2ο  Πανελλήνιο Συνέδριο Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψηφίων Διδακτόρων Κλασικής Φιλολογίας, με τίτλο:  «Σύγχρονες Προσεγγίσεις στα Κείμενα: Αναγνώσεις και Ερμηνείες. Η Σύγχρονη Μεταπτυχιακή Έρευνα στις Κλασικές Σπουδές», το οποίο θα  διεξαχθεί στην αίθουσα «Όλγα Βαρτζιώτη» (Ο.Β.) του Τμήματος Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών στο Ρίο Πάτρας στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2020.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το συνέδριο βρίσκονται στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα:https://2o-synedrio-metaptychiakon-oititon-ilologias-patron0.webnode.gr/, καθώς και για οποιαδήποτε απορία οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στο [email protected].

ΔΙΕΘΝΗΣ ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ – 18 ΜΑΪΟΥ 2020

Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19, τα μουσεία της χώρας μας παραμένουν κλειστά έως τα μέσα Ιουνίου. Όμως, ακόμη και αυτή τη δύσκολη περίοδο, συνεχίζουν το έργο τους μέσα από ψηφιακές εφαρμογές και δράσεις. Αποδεικνύουν έτσι ότι είναι ζωντανοί οργανισμοί που ανταποκρίνονται στις ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου. Λαμβάνοντας υπόψη την τρέχουσα δυσμενή συγκυρία, η Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2020 θα εορταστεί ψηφιακά.

ΤΑ ΜΟΥΣΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΑΤΡΩΝ

ΒΟΤΑΝΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Το Βοτανικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε το 1973. Βασικός στόχος του Μουσείου είναι η διερεύνηση και επιστημονική τεκμηρίωση του φυσικού πλούτου της Ελλάδας με έμφαση στη χλωρίδα. Λειτουργεί ως βασική ερευνητική δομή και υποδομή του Τμήματος Βιολογίας α) αποτελώντας τη βάση για συστηματικές, βιογεωγραφικές και φυλογενετικές έρευνες των φυτών και β) στηρίζοντας ταυτόχρονα την εκπαίδευση των φοιτητών του Τμήματος Βιολογίας. Η επιστημονική και πολιτισμική αξία του Βοτανικού Μουσείου είναι ιδιαίτερα σημαντική, επειδή συνδέεται με το μοναδικό απόθεμα βιοποικιλότητας και γενετικών πόρων της μοναδικής ελληνικής χλωρίδας.Στεγάζεται στο κτήριο Βιολογίας-Μαθηματικών της Πανεπιστημιούπολης, στο Ρίο Πατρών.

Το Μουσείο περιλαμβάνει χώρο επιστημονικών συλλογών φυτικών δειγμάτων, ερευνητικό χώρο, χώρο επεξεργασίας και τακτοποίησης φυτικών δειγμάτων, βοηθητικούς χώρους, χώρους εκθετηρίου δειγμάτων επιλεγμένων φυτικών ειδών και χώρο υποδοχής κοινού.Στις συλλογές του Μουσείου (Herbarium) περιλαμβάνονται περισσότερα από 100.000 αποξηραμένα φυτικά δείγματα (από τον 19ο αιώνα μέχρι σήμερα), που αντιπροσωπεύουν το 88% των οικογενειών και το 84% των γενών της Ελληνικής Χλωρίδας. 

Από τον Δεκέμβριο του 2018 εγκαινιάστηκε και λειτουργεί η μόνιμη θεματική έκθεση με τίτλο «Ελληνική Χλωρίδα: ένα μοναδικό Φυσικό Κεφάλαιο». Περισσότερα: http://www.biology.upatras.gr/herbarium/

ΖΩΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ 

Το Ζωολογικό Μουσείο του Πανεπιστημίου Πατρών ιδρύθηκε το έτος 1968 και σήμερα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Τμήματος Βιολογίας, και ειδικότερα του Τομέα Βιολογίας Ζώων. Στεγάζεται στο κτήριο Βιολογίας – Μαθηματικών της Πανεπιστημιούπολης, στο Ρίο Πατρών.

Στις περισσότερες από 60 προθήκες του εκθετηρίου υπάρχει μεγάλος αριθμός ταριχευμένων ή με άλλο τρόπο συντηρημένων ζώων της ελληνικής, κατά βάση, πανίδας που δίνουν την ευκαιρία στον επισκέπτη να τα γνωρίσει και να έχει μια σύντομη ενημέρωση γι’ αυτά.

Επιπλέον, επιδιώκεται η παρουσίαση διαφόρων ζώων στα φυσικά τους ενδιαιτήματα, μέσα από τη σχετική προσομοίωση σε κατάλληλα διαμορφωμένους χώρους (διοράματα) ή με τη χρήση άλλου εποπτικού υλικού.

Τα είδη των εκτιθέμενων ζώων ανήκουν στην πλειονότητά τους στα Σπονδυλωτά και ειδικότερα στις κλάσεις των Χονδριχθύων, Οστεϊχθύων, Λισσαμφιβίων, Ερπετών, Πτηνών και Θηλαστικών, υπάρχουν όμως και πολλά δείγματα διαφόρων ομάδων ασπονδύλων, όπως Ποροφόρων, Κνιδοζώων, Μαλακίων, Δακτυλιοσκωλήκων, Αρθροπόδων, Εχινοδέρμων κ.ά.

Στον χώρο των επιστημονικών συλλογών του Μουσείου βρίσκονται κατατεθειμένα περισσότερα από 3.500 δείγματα Σπονδυλωτών, στα οποία υπάρχει πάντα η δυνατότητα πρόσβασης, για ερευνητικούς σκοπούς, σε Έλληνες και ξένους επιστήμονες.

Το 2018 ξεκίνησε η ανανέωση της ηλεκτρονικής υποδομής του Μουσείου στα πλαίσια του προγράμματος «ΟΡΝΙΘΟΠΟΛΙΣ», προσφέροντας εικονικές συλλογές και υλικό για περιβαλλοντική εκπαίδευση. Περισσότερα: http://zmup.upatras.gr/el

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

το Μουσείο Εκπαίδευσης ανήκει στο τμήμα Επιστημών της Εκπαίδευσης και Κοινωνικής Εργασίας (πρώην Π.Τ.Δ.Ε.) του Πανεπιστημίου Πατρών. Στο χώρο του Μουσείου εκτίθενται ιστορικά εκπαιδευτικά τεκμήρια που συγκεντρώθηκαν τόσο από σχολεία της περιοχής όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας από τον 19ο αιώνα έως και σήμερα. Η ξενάγηση διαρκεί περίπου 40 λεπτά, ενώ οι μαθητές χωρίζονται σε ομάδες των 60 περίπου ατόμων ανά επίσκεψη και γίνεται μια λεπτομερής περιήγηση και ιστορική αναδρομή σε όλες τις θεματικές ενότητες που αποτελούν το σχολείο του παρελθόντος όπως:Εικονική Σχολική Τάξη, Ελληνικά Σχολικά Βιβλία και Σχολικά Βιβλία άλλων χωρών, Εποπτικά Μέσα Διδασκαλίας, Αντικείμενα Σχολικού Περιβάλλοντος, Εκπαιδευτικά, νομοσχέδια, διατάγματα, νόμοι, έντυπα, Εκπαιδευτικά – σχολικά – παιδαγωγικά περιοδικά , Φωτογραφικό υλικό από σχολικές εκδηλώσεις, Αντικείμενα από σχολικά συσσίτια κ.α.

Παράλληλα με την ξενάγηση, υλοποιούνται και 5 εκπαιδευτικά προγράμματα:

  • Τα Παιχνίδια στην Αρχαία Ελλάδα
  • Ο Μύθος του Προμηθέα
  • Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων
  • Η Ελιά
  • Το Μουσείο των Μύθων

Περισσότερα:https://www.upatras.gr/el/pmuseum

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ

Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας αποτελεί έναν ευχάριστο χώρο άτυπης εκπαίδευσης, πειραματισμού, συνεργασίας, απόκτησης γνώσης και εμπειρίας, αλλά και διασκέδασης. Λειτουργεί στον χώρο της Πανεπιστημιούπολης και βρίσκεται κάτω από το Πάρκο της Ειρήνης, πίσω από το Εκκρεμές του Φουκώ. Απευθύνεται σε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς και σε κάθε άτομο που θα ήθελε να γνωρίσει κάποιες πτυχές των επιστημών και της τεχνολογίας με απλό και ευχάριστο τρόπο. 

Στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας λειτουργεί μόνιμη έκθεση με θέμα «Οι Τηλεπικοινωνίες στη ζωή μας». Κάθε χρόνο προσφέρονται στο κοινό περιοδικές εκθέσεις με ποικίλα θέματα που άπτονται των επιστημών και της τεχνολογία, του περιβάλλοντος, της ασφάλειας στο διαδίκτυο κλπ. Οργανώνονται εκδηλώσεις με θέματα που σχετίζονται με τις εκθέσεις του.Επίσης προσφέρονται Εκπαιδευτικές Δράσεις σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης που αφορούν τη μόνιμη και τις περιοδικές του εκθέσεις. Περισσότερα: https://www.facebook.com/Museum-of-Science-and-Technology-109823479058588/