Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα ενός πειραματικού εμβολίου της Οξφόρδης σε πειραματόζωα καθώς κατάφερε να φρενάρει την διείσδυση του κορωνοϊού στους πνεύμονές τους.

Το εμβόλιο χορηγήθηκε σε έξι μακάκους (είδος πιθήκου) , που εμφάνισαν αντισώματα εντός 28 ημερών από τον εμβολιασμό τους, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Τα αντισώματα που απελευθερώθηκαν από το ανοσοποιητικό τους σύστημα, τους παρείχαν προστασία έναντι του ιού.

Οι θετικές διαπιστώσεις των επιστημόνων

Έκπληκτοι οι Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι πίθηκοι ήταν σε θέση να καταπολεμήσουν τη νόσο Covid- 19 χωρίς να έχουν υποστεί βλάβη οι πνεύμονές τους.

Και το πιο σημαντικό είναι ότι, μετά τον εμβολιασμό τους, όχι μόνο ενισχύθηκε το ανοσοποιητικό τους σύστημα αλλά δεν υπήρξαν και παρενέργειες.

Μέσα σε διάστημα 28 ημερών από τον εμβολιασμό, όλα τα πειραματόζωα είχαν αναπτύξει αντισώματα τα οποία τους προσέφεραν ως ένα βαθμό ανοσία έναντι του ιού. .

Όπως δήλωσαν οι ερευνητές της Οξφόρδης, οι μακάκοι μπόρεσαν να καταπολεμήσουν τον ιό προτού διεισδύσει βαθιά στους πνεύμονές τους, όπου μπορεί να γίνει θανατηφόρο.

Σε εξέλιξη οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης

Τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σε πιθήκους έρχονται την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι κλινικές δοκιμές για το εμβόλιο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Πάντως, επιστήμονες που έσπευσαν να σχολιάσουν τα αποτελέσματα της μελέτης, περιέγραψαν τα ευρήματα ως «πολύ ενθαρρυντικά», αλλά προειδοποίησαν ότι δεν μπορούν να εγγυηθούν τα ίδια αποτελέσματα στους ανθρώπους.

Ο Στίβεν Έβανς, επιδημιολόγος στο «London School of Hygiene and Tropical Medicine», δήλωσε ότι τα αποτελέσματα ήταν «σίγουρα πολύ καλά νέα».

«Το πιο σημαντικό εύρημα για μένα είναι ο συνδυασμός σημαντικής αποτελεσματικότητας σε ότι αφορά το ιικό φορτίο και την επακόλουθη πνευμονία», τόνισε.

Από την πλευρά της η καθηγήτρια Πένι Γουάρντ, καθηγήτρια φαρμακευτικής ιατρικής στο King's College του Λονδίνου, δήλωσε:

«Είναι χρήσιμο να δούμε ότι οι πίθηκοι που εμβολιάστηκαν με αυτό το εμβόλιο SARS-CoV-2 δεν είχαν καμία ένδειξη ενισχυμένης παθολογίας των πνευμόνων και ότι, παρά το γεγονός ότι υπήρξαν κάποιες ενδείξεις λοίμωξης του ανωτέρου αναπνευστικού συστήματος ύστερα από μεγάλη έκθεσή τους στον ιό, οι πίθηκοι δεν παρουσίασαν σημάδια πνευμονίας».