Για όσους ζουν ή εργάζονται σε πολυώροφα κτίρια, η χρήση του ανελκυστήρα μοιάζει επικίνδυνη στην εποχή της πανδημίας του κορωνοϊού. Οι θάλαμοι των ασανσέρ δεν είναι αρκετά ευρύχωροι έτσι ώστε να επιτρέπουν κοινωνική αποστασιοποίηση. Η χρήση τους από μολυσμένα άτομα μπορεί να μεταδώσει τον ιό μέσω της αναπνοής και των σταγονιδίων της. Ακόμη και αν βρίσκεται κάποιος μόνος στον ανελκυστήρα, η πιθανότητα μόλυνσης είναι υπαρκτή, αν και μικρή. Ο ιός μπορεί να βρίσκεται πάνω στα κουμπιά και τα χερούλια, ενώ σταγονίδια μπορεί να αιωρούνται στον αέρα μετά την έξοδο φορέα της COVID-19.

Ο καθηγητής Ρίτσαρντ Κόρσι του Πανεπιστημίου του Πόρτλαντ, σύμφωνα με την New York Times την οποία επικαλείται η "Καθημερινή" επινόησε πρότυπο που εξηγεί τον μηχανισμό μετάδοσης του κορωνοϊού σε κλειστούς χώρους. Όλα εξαρτώνται όμως από το μέγεθος του θαλάμου, την ταχύτητα κίνησής του, τον χρόνο ανοίγματος των θυρών και την ύπαρξη εξαερισμού στον θάλαμο. Ο δρ Κόρσι υπολόγισε ότι εάν ένας επιβάτης εισέλθει στον θάλαμο στο πρώτο όροφο και ταξιδέψει μόνος για 31 δευτερόλεπτα χωρίς να φορά μάσκα, ενώ βήχει ή μιλά στο τηλέφωνο, σταγονίδια που περιέχουν τον ιό θα βγουν από το στόμα του και θα πέσουν στο δάπεδο ή θα συνεχίσουν να αιωρούνται στο εσωτερικό του θαλάμου. Εάν ένας επιβάτης κατέβει στον 10ο όροφο και οι πόρτες παραμείνουν ανοικτές για 10 δευτερόλεπτα, κάποια από τα μολυσμένα σταγονίδια θα τον ακολουθήσουν, ενώ η κυκλοφορία του αέρα θα απομακρύνει περίπου τα μισά από αυτά. Όταν ο θάλαμος επιστρέψει στο ισόγειο για τον επόμενο επιβάτη, το άνοιγμα της πόρτας θα οδηγήσει σε νέα ανανέωση του αέρα περιορίζοντας ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες μόλυνσης.

Η λύση σύμφωνα με τους ειδικούς, βρίσκεται στην τήρηση λογικών κανόνων ασφαλείας, όπως την αποφυγή χρήσης του ανελκυστήρα με άλλους, τη χρήση μάσκας και την πλύση ή απολύμανση των χεριών αμέσως μετά την έξοδο από τον θάλαμο.