Σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων και τη συμμετοχή των προέδρων των Τοπικών Κοινοτήτων με αφορμή την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ερυμάνθου, υπό τον Δήμαρχο, Θεόδωρο Μπαρή.

Στη σύσκεψη εκ μέρους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας συμμετείχαν, ο Διοικητής του 1ου Π.Σ. Πατρών, Επιπυραγός Θεόδωρος Φιλιππόπουλος, ο Υποδιοικητής του 1ου Π.Σ. Πατρών, Επιπυραγός, Παναγιώτης Μιχαλόπουλος, ο Διοικητής Ανακριτικού Γραφείου Πατρών, Επιπυραγός, Κωνσταντίνος Σκρεμμύδας και ο Διοικητής του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Χαλανδρίτσας, Επιπυραγός, Παναγιώτης Μανωλόπουλος.

Συζητήθηκε ο βαθμός προετοιμασίας και ετοιμότητας, ενώ επαναδιατυπώθηκε η καλή συνεργασία μεταξύ της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και των δημοτικών υπηρεσιών, στο πλαίσιο της πρόληψης και της αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών.

Ο Δήμαρχος επεσήμανε πως συνεχίζονται οι εργασίες καθαρισμού ξερών χόρτων στα πρανή των δρόμων, αλλά και σε δημοτικούς χώρους, ενώ έχει ξεκινήσει και η διάνοιξη των δασικών μονοπατιών, προκειμένου να υπάρχει άμεση πρόσβαση των πυροσβεστικών και δημοτικών οχημάτων.

Ωστόσο, για ακόμη μία φορά καταλυτική κρίνεται η ανταπόκριση των δημοτών στην εφαρμογή της νομοθεσίας που ορίζει την υποχρέωση καθαρισμού των οικοπέδων και αγροκτημάτων από βλάστηση και εύφλεκτα υλικά, όπως επίσης, και η ενεργοποίηση των εθελοντικών ομάδων δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μπαρής, η Δημοτική Αρχή θα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους πρόεδρους των Τοπικών Κοινοτήτων ώστε να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός της πρόληψης και της προστασίας του δασικού πλούτου της περιοχής.
Μάλιστα, εν όψει των υψηλών θερμοκρασιών του Σαββατοκύριακου και λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας όλος ο μηχανισμός θα βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, ενώ καλούνται οι δημότες να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί και να συμβάλλουν στην αποφυγή και αποτροπή δύσκολων καταστάσεων και επιπτώσεων από την πρόκληση μιας πυρκαγιάς.

Τι προσέχουμε για να μην προκαλέσουμε πυρκαγιά:

Αποφεύγουμε τις υπαίθριες θερμές εργασίες, που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά (οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου, που εκτοξεύει σπινθήρες).
Δεν ανάβουμε υπαίθριες ψησταριές (barbeque) κατά τους θερινούς μήνες εντός των δασών, ούτε σε χώρους που υπάρχουν ξερά χόρτα και κλαδιά.
Αποφεύγουμε το κάπνισμα των μελισσών. Δεν εγκαταλείπουμε τα αναμμένα υπολείμματα καύσης στην ύπαιθρο, γιατί ενδέχεται να αναζωπυρωθούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά.
Δεν καίμε ξερά χόρτα, κλαδιά, καλάμια και σκουπίδια στην ύπαιθρο.
Δεν πετάμε ποτέ αναμμένα τσιγάρα και σπίρτα, από το παράθυρο του αυτοκινήτου.
Δεν αφήνουμε σκουπίδια (γυάλινα μπουκάλια ή σκεύη) στο δάσος ή γύρω από αυτό, διότι υπάρχει κίνδυνος ανάφλεξής τους μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας και πρόκληση πυρκαγιάς σε ξερά χόρτα.
Δεν κάνουμε χρήση βεγγαλικών – πυροτεχνημάτων, σε περιοχές που βρίσκονται σε μικρή απόσταση από δασικές εκτάσεις.
Δεν κάνουμε χρήση μηχανημάτων/εργαλείων που προκαλούν σπινθήρες (τροχοί, ηλεκτροσυγκόλληση κλπ).
Αποφεύγουμε να σταθμεύουμε το όχημά μας σε μέρη όπου υπάρχουν ξερά χόρτα. Ο καταλύτης του αυτοκινήτου λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας που διατηρεί για αρκετό χρονικό διάστημα, είναι δυνατόν να προκαλέσει πυρκαγιά.
Πάντα συμμορφωνόμαστε με τις απαγορευτικές πινακίδες πρόσβασης στο δάσος, σε περιόδους υψηλού κινδύνου.
Όταν δούμε αυτοκίνητα ή πρόσωπα άγνωστα να κινούνται ύποπτα, να τα καταγράφουμε και να τα δίνουμε στην αστυνομία για εξακρίβωση στοιχείων.
Αποφυγή άσκοπων κινήσεων σε δασικούς ή ορεινούς όγκους.

Άμεσες ενέργειες όταν αντιληφθούμε εστία φωτιάς:

ΑΜΕΣΩΣ τηλεφωνούμε στους αριθμούς κλήσης 199 ή 112, και δίνουμε σαφείς και ακριβείς πληροφορίες, τόσο για την τοποθεσία που βρισκόμαστε, όσο και για τη συγκεκριμένη θέση που βλέπουμε την πυρκαγιά.