Με χθεσινό ΔΤ το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στις Εργολαβικές Επιχειρήσεις και ο Σύλλογος Ιδιωτικών Υπαλλήλων «Η ΕΝΩΣΗ», καταγγέλλουν τη διοίκηση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας για τα παιχνίδια που παίζονται σε βάρος των εργασιακών συμφερόντων των εργαζομένων Καθαριότητας του Νοσηλευτικού Ιδρύματος, επιχειρώντας με ύποπτες διαδικασίες και με την μέθοδο «προσωρινών» υποτίθεται συμβάσεων, να εγκαταστήσει εργολαβική εταιρεία, δημιουργώντας κλίμα ανασφάλειας και βάζοντας σε νέες περιπέτειες τους εργαζόμενους.

"Οι εργαζόμενοι με πολυετή προϋπηρεσία θα χάσουν ως φαίνεται και τις αποζημιώσεις απόλυσης και ενδεχομένως τι θέσεις εργασίας, εξαιτίας ενεργειών που δεν εγγυόνται μακροπρόθεσμα την εργασία, λόγω των δικαστικών περιπετειών που μπορεί να προκύψουν. 

Και αντί η διοίκηση να σπεύσει να μαζέψει τα ασυμάζευτά της, προχωρά σήμερα άλλη μια διαδικασία «μνημείο» προχειρότητας και αδιαφάνειας. Και εξηγούμαι τι εννοούμε: Η τρέχουσα σύμβαση προβλέπει 1.830 ώρες εβδομαδιαίως και το μηνιαίο τίμημα ανέρχεται σε 63.977€.
Στη σημερινή κλειστή διαδικασία που διεξάγει απαιτούνται 2.380 ώρες εβδομαδιαίως (500 περισσότερες δηλαδή από πριν), με τον ίδιο προϋπολογισμό των 63.977€ όταν μόνο το εργατικό κόστος ανέρχεται σε 77.268€/μήνα. (Σχεδόν 14.000€ λιγότερο από το εργατικό κόστος).
Η δε διαδικασία βγήκε στις 17.30 χθες (μετά την καταγγελία μας) και ζητούνται οικονομικές προσφορές έως σήμερα στις 10.00 μέσω email!

Δηλαδή η Διοίκηση του ΠΓΝΛ μας λέει ότι ο ανάδοχος του έργου θα ζημιώνεται κάθε μήνα 14.000€ μόνο από το εργατικό κόστος για να καθαρίζει το Νοσοκομείο; Όχι βέβαια. Κάτι σάπιο συμβαίνει στο Βασίλειο της Δανιμαρκίας και η Διοίκηση εξακολουθεί να εκτίθεται. Οι επιλογές για τον ανάδοχο εργολάβο είναι δύο: α) Να κλέβει τους εργαζόμενους από εργατοώρες δεδουλευμένες για να καλύψει τη ζημιά, β) Να «επενδύει»14.000€ στο πλαίσιο….της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης….

Εμείς, έχοντας εμπειρία από την εργολαβική συμπεριφορά πολλών «αεριτζήδων» εργολάβων, είμαστε σχεδόν πεπεισμένοι ότι θα συμβεί το πρώτο και θα την πληρώσουν και πάλι οι συνάδελφοί μας. Γι’ αυτό αντιδρούμε. Γιατί ξέρουμε την οδυνηρή κατάληξη για τους συναδέλφους μας.

Και εμείς ρωτάμε ξανά τον κύριο Διοικητή: 

  1. Προς τι η πρεμούρα να προχωρήσει με φαστ τρακ τις διαδικασίες, δίχως να ακολουθήσει την πεπατημένη όλων των διοικήσεων των νοσοκομείων; 
  2. Πότε και από ποιους υπηρεσιακούς παράγοντες αξιολογήθηκαν οι συμμετέχουσες στο διαγωνισμό εταιρείες;
  3. Υπάρχει εμπλοκή συγγενικού προσώπου διοικητικού παράγοντα του ΠΝΛ σχετιζόμενου με φερόμενο ως υπεύθυνο πωλήσεων συγκεκριμένων εργολαβικών συμφερόντων; 
  4. Πως διασφαλίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων – μελών μας από εργολαβικά συμφέροντα με βεβαρημένο εργασιακό, ασφαλιστικό και φορολογικό παρελθόν;
  5. Γιατί, εφόσον κόπτεται για το καλό του Νοσοκομείου, δεν προκηρύσσει θέσεις εργασίας με απευθείας συμβάσεις με το υφιστάμενο προσωπικό;

Απαιτούμε εδώ και τώρα διαδικασίες διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα, με διασφάλιση ΟΛΩΝ των θέσεων εργασίας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε Καθαριότητα, Σίτιση, Φύλαξη και Ιματισμό στα Νοσοκομεία. Η μάχη για μόνιμες θέσεις εργασίας σε όλα τα νοσοκομεία συνεχίζεται με αμείωτη ένταση! Κανένας εργαζόμενος υποπληρωμένος και επισφαλής στο ΓΠΝΛ!!" αναφέρει η ανακοίνωση.