Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δημοσιευτεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο για την ανάπλαση του θαλάσσιο μετώπου της Πάτρας.

Όπως είναι ήδη γνωστό ο πανελλήνιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός θα γίνει με στόχο την αναδιαμόρφωση της παραλιακής ζώνης της Πάτρας με βάση την σύμβαση οριστικής παραχώρησης του θαλάσσιου μετώπου της πόλης.

Το έργο αφορά το μεγαλύτερο μέρος της παραλιακής ζώνης, ξεκινώντας από το ύψος του νέου λιμανιού και φτάνοντας έως και το ύψους του ποταμού Μειλείχου, ενώ  η συνολική περιοχή της μελέτης  έχει να κάνε με 330 στρέμματα του παραλιακού μετώπου της Πάτρας.

Μέσα αυτού του διαγωνισμού καλούνται από τον Δήμο της Πάτρας τα αρχιτεκτονικά γραφεία που ενδιαφέρονται για να αναλάβουν το έργο να δηλώσουν συμμετοχή και να καταθέσει το καθένα τον δικό του φάκελο με τις προτάσεις για τον θαλάσσιο μέτωπο.

Στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, δεν περιλαμβάνεται η περιοχή της Μαρίνας (θα υπάρξει ειδικός διαγωνισμός για την ανασκευή της), ενώ το σκεπτικό της ανάπλασης που έχει καθορίσει ο Δήμος, είναι ο χώρος να είναι ελεύθερος και σε δημόσια χρήση για τους Πατρινούς.

Το μοντέλο του διαγωνισμού έτσι όπως παρουσιάστηκε πριν από τρεις περίπου μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο της Πάτρας περιλαμβάνει τρία στάδιο, ενώ θα υπάρχουν και βραβεία για τις προτάσεις που θα κατορθώσουν να ξεχωρίσουν.

Στόχος του διαγωνισμό είναι να υπάρξει μεγάλη συμμετοχή, έτσι ώστε να κατατεθούν ακόμα περισσότερες προτάσεις. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στην ποικιλία των προτάσεων και το περιεχόμενο του κάθε φακέλου σε σχέση με την ανάπλαση.


Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και οι μελέτες που θα κατατεθούν θα είναι καθοριστικής σημασίας καθώς από αυτές θα εξαρτηθούν η ένταξη του έργου στο επόμενο ΕΣΠΑ, δηλαδή η εξασφάλιση της χρηματοδότησης του.

Πρόκειται για ένα έργο που αφορά τις μελλοντικές γενιές των Πατρινών αφού θα καθορίσει την εικόνα και την αισθητική της παραλιακής ζώνης της Πάτρας για τις επόμενες δεκαετίες.

Ο προϋπολογισμός για την εκπόνηση όλων των εργασιών, όπως επακριβώς αναφέρεται στο τεύχος του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού ανέρχεται περίπου σε 34 εκ. ευρώ.