Μέσα Σεπτέμβρη θα γίνει το καρναβαλικό φεστιβάλ του προγράμματος SPARC, σε συνεργασία του Δήμου της Πάτρας και της Περιφέρειας της Απουλίας της Ιταλίας.

Όπως είχε γράψει από τις αρχές του περασμένου Απριλίου το patrasevents.gr, o Καρναβαλικός Οργανισμός συζητούσε το ενδεχόμενο με τους φορείς της Απουλίας, να μεταφέρει το φεστιβάλ και τις δράσεις του από τα τέλη του Ιουνίου που ήταν να γίνει, τον Σεπτέμβρη.

Κι αυτό εξαιτίας της πανδημίας από την οποία η Ιταλία έχει χιλιάδες θύματα ενώ και στην Ελλάδα κανείς δεν ήξερε τότε την πορεία που θα είχε ο ιός στην χώρα μας.

Το καρναβαλικό φεστιβάλ θα γίνει έτσι οριστικά στα μέσα Σεπτεμβρίου και μάλιστα έχει οριστεί συγκεκριμένη ημερομηνία για την διοργάνωση του.

Όμως επειδή στις εποχές που ζούμε όλα είναι ρευστά και τίποτα δεν είναι σίγουρο, επίσημα δεν ανακοινώνεται ακόμα από τον Καρναβαλικό Οργανισμό.

Το φεστιβάλ αυτό ήταν διευθετημένο και δεν προέκυψε από την ακύρωση των εκδηλώσεων του Πατρινού Καρναβαλιού, αλλά μέσα από την ανάγκη της συνάντησης των κουλτούρων και των πολιτισμών, ανάμεσα σε δύο περιοχές της Μεσογείου που έχουν αρκετά κοινά σημεία, αλλά βλέπει η κάθε μία με τον δικό της τρόπο το καρναβάλι.

Σύμφωνα με πληροφορίες το φεστιβάλ θα κρατήσει μία εβδομάδα και θα περιλαμβάνει συναυλίες, χορευτικά, θέατρο δρόμου, έκθεση μάσκας, έκθεση καπέλων, κατασκευή καρναβαλικών αρμάτων και μια σειρά από δρώμενα που θα στοχεύουν στην ανάδειξη του καρναβαλιού ως λαϊκής γιορτής, αλλά και τέχνης.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στο πρόγραμμα SPARC (τριετούς διάρκειας), συμμετέχουν εκτός του Δήμου Πατρέων, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος και το Επιμελητήριο Αχαΐας. 


Απουλία, πώς λέμε Ελλάδα

Η περιφέρεια της Απουλίας είναι αυτή που επιβεβαιώνει την ομοιότητα της Ελλάδος και της Ιταλίας, παρουσιάζοντας πολλά κοινά στοιχεία με την χώρα μας.

Οι επαρχίες της Απουλίας είναι πέντε, με το Μπάρι να είναι η μεγαλύτερη από όλες. Οι υπόλοιπες τέσσερις είναι το Λέτσε, η Φότζια, η Ταράντα και τελευταίο το πιο μικρό Μπριντίζι.

Το κλίμα όσο και οι άνθρωποι της επαρχίας θυμίζουν κάτι από Ελλάδα καθώς υπάρχει ένα δημιουργικό και καλλιτεχνικό ρεύμα που προωθεί τον πολιτισμό και την τέχνη.

Η παρουσία ελληνικών φυλών, στην ευρύτερη περιοχή της Νότιας Ιταλίας, χρονολογείται εκατοντάδες χρόνια πριν. Αφετηρία ήταν ο αρχαιοελληνικός αποικισμός της περιοχής αλλά και αυτός της Σικελίας τον 8ο αιώνα π.Χ.