Το "πακέτο" με τα τουριστικά μέτρα περιμένουν οι ξενοδόχοι της Πάτρας και της Αχαΐας, με την φημολογία που θέλει την κυβέρνηση να τα ανακοινώνει από μέρα σε μέρα.

Μέχρι ώρας, πέρα από τα επιδόματα για τους εργαζομένους του τουριστικού κλάδου, δεν έχει ανακοινωθεί καμία ελάφρυνση προς τον τουρισμό, παρόλο που είναι από τους τομείς που έχουν πληγεί όσο κανείς άλλος.

«Το να μας δίνουν δάνειο με επιτόκιο, είτε κεφαλαίου κίνησης, είτε με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής, σίγουρα κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμπεριληφθεί στις ελαφρύνσεις για τον κλάδο» τονίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων Αχαΐας Δημήτρης Διαμαντόπουλος.

«Ελάφρυνση θα ήταν η μείωση του υψηλού ΦΠΑ ή των ασφαλιστικών εισφορών» προσθέτει. Οι ξενοδόχοι επιπλέον περιμένουν να δουν μία σειρά από κινήσεις που θα ωθήσουν τους ξένους τουρίστες να έρθουν προς την χώρα. «Μας είπαν ότι ανοίγουμε τα ξενοδοχεία μέσα στο επόμενο διάστημα, στα μέσα και στα τέλη Ιουνίου.

Αυτό όμως από μόνο του δεν λέει κάτι. Κάποια στιγμή τα ξενοδοχεία θα άνοιγαν. Το ζήτημα είναι το πως θα έχουν και κόσμο» τονίζει ο κ. Διαμαντόπουλος. «Αυτά περιμένουμε να ακούσουμε από την κυβέρνηση».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Πάτρας Ηλίας Μεντζελόπουλος τονίζει ότι στον κλάδο βρίσκονται σε αναμονή για το πρωτόκολλο υγιεινής που θα καταρτίσει τους όρους και τους κανόνες που θα καθαρίσουν την λειτουργία των ξενοδοχείων. 

Το πώς δηλαδή θα δουλέψουν οι καφετέριες, τα μπαρ και τα επιμέρους τμήματα των ξενοδοχειακών μονάδων, αλλά και την διαμόρφωση των κλινών.

Το γεγονός όμως αυτό από τη στιγμή που μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει οριστικοποιηθεί δυσκολεύει ακόμα και τις προετοιμασίες τους. 

Ένα σενάριο που έχει ακουστεί πάνω σε αυτό θέλει οι κλίνες να δίνονται ανά δύο σε κάθε μονάδα, έτσι ώστε να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος διασποράς.

Πάντως, όλα τα μέτρα προστασίας και ασφάλειας για τον κορωνοϊό σημαίνουν επιπλέον έξοδα για τους επαγγελματίες. 

Κι αυτό τη στιγμή που δεν υπάρχουν κρατήσεις, ενώ ο κλάδος στην περιοχή μας έχει υποστεί μια παρατεταμένη ζημία από την περίοδο του καρναβαλιού και μετά.