Τα βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2021 μπορεί να αναβληθούν για μεταγενέστερη ημερομηνία, γεγονός το οποίο θα σηματοδοτήσει τη πιο αιφνίδια αναδιοργάνωση στα 93 χρόνια της ιστορίας των Όσκαρ.

Σύμφωνα με αναφορές, τα Όσκαρ θα μπορούσαν να αναβληθούν για τέσσερις μήνες λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Με βάση τα δεδομένα έως τώρα, τα 93α βραβεία της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθούν σε εννέα μήνες, δηλαδή στις 28 Φεβρουαρίου. Ωστόσο οι εταιρείες παραγωγής έχουν ήδη αναγκαστεί να καθυστερήσουν τις ημερομηνίες κυκλοφορίας των ταινιών τους έως και ένα χρόνο. Ανάμεσα στα πρώτα θύματα ήταν μεταξύ άλλων οι ταινίες «No Time To Die», «A Quiet Place 2», «Top Gun: Maverick», «Mulan», «F9 and Black Widow».

Σύμφωνα με πληροφορίες των βρετανικών Μέσων, προτείνεται να αναβληθεί η μεγαλύτερη βραδιά του Χόλιγουντ, έτσι ώστε και οι ταινίες να έχουν μεγαλύτερα περιθώρια σε υποψηφιότητες για τα Όσκαρ.

Ειδικότερα, όπως εξηγεί πηγή μιλώντας στη Sun μία παράταση της τελετής βραβείων των Όσκαρ είτε στα τέλη Μαΐου είτε στις αρχές Ιουνίου σημαίνει ότι οι «ταινίες που αναγκάζονται να αναβάλουν τις ημερομηνίες κυκλοφορίας μπορούν να τις βάλουν αργότερα μέσα στη χρονιά ή στις αρχές του 2021 γνωρίζοντας ότι θα εξακολουθούν να είναι επιλέξιμες για τα Όσκαρ». ««Τα κινηματογραφικά στούντιο έχουν ενημερωθεί για τα σχέδια και τώρα σχεδιάζουν ανάλογα τις ημερομηνίες κυκλοφορίας», τονίζει η ίδια πηγή σημειώνοντας παράλληλα ότι παραμένουν επιφυλακτικά καθώς ακόμα όλα είναι στον αέρα.

Εάν η τελετή απονομής των βραβείων παραμείνει τον Φεβρουάριο,πολλά στούντιο ενδέχεται να αναβάλουν τις ταινίες του έως το 2022 ώστε να είναι επιλέξιμες έως το 2022, τονίζουν βρετανικά ΜΜΕ, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε «να καταστρέψει τελείως» τη βιομηχανία.

Τον περασμένο μήνα, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών που διοικεί την τελετή απονομής, ανακοίνωσε ότι είχε αλλάξει τους κανόνες της για να επιτρέψει στις ταινίες που κυκλοφόρησαν σε streaming υπηρεσία να είναι επιλέξιμες. Προηγουμένως, μια ταινία έπρεπε να έχει έχει προβληθεί για τουλάχιστον εφτά μέρες σε σινεμά του Λος Άντζελες για να εξεταστεί. Έτσι, σύμφωνα με τους νέους κανόνες, ταινίες που προορίζονταν να κυκλοφορήσουν στο σινεμά αλλά διατίθενται σε on demand υπηρεσία ενδέχεται να πληρούν τις προϋποθέσεις.

Όπως υπενθυμίζει πάντως η Daily Mail, τα Όσκαρ στην ιστορία των 93 χρόνων τους, έχον αναβληθεί μόνο τρεις φορές, το 1938 όταν καθυστέρησαν για μία εβδομάδα λόγω των πλημμυρών στο Λος Άντζελες, το 1968 όταν αναβλήθηκαν για μία εβδομάδα λόγω της δολοφονίας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ, και το 1981 όταν η τελετή αναβλήθηκε για μία μόλις μέρα μετά την απόπειρα δολοφονίας του Ρόναλντ Ρήγκαν. Η τελετή δεν έχει ακυρωθεί ποτέ επίσημα και συνεχίστηκε καθ΄όλη τη διάρκεια του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου.