Λίγες ημέρες απομένουν προκειμένου να ξεκινήσει η δεύτερη φάση άρσης μέτρων για τη λειτουργία των εκκλησιών.

Με «σήμα» που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο τελευταίο του διάγγελμα, οι εκκλησίες άνοιξαν για ατομική λατρεία στις 4 Μαΐου. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, από την προσεχή Κυριακή, 17 Μαΐου, οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν και στη Θεία Λειτουργία και στις υπόλοιπες ακολουθίες, με αυστηρούς κανόνες που θα συμφωνηθούν με την Ιερά Σύνοδο και την επιστημονική κοινότητα.

Αυτή την ώρα, βρίσκεται σε εξέλιξη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στις εκκλησίες. Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι Ιεράρχες αναμένεται να καταθέσουν προτάσεις στην κυβέρνηση για τη λειτουργία των εκκλησιών, οι οποίες στη συνέχεια θα μελετηθούν από τους επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Μεταξύ άλλων, οι εισηγήσεις θα αφορούν το χωροταξικό ζήτημα -η άδεια για ατομική προσευχή προβλέπει έναν πιστό ανά 10 τ.μ., μέχρι στιγμής, το αν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί το προαύλιο και το τί θα γίνει με τα Μυστήρια (γάμους και βαπτίσεις), καθώς ο καιρός ανοίγει. Υπενθυμίζεται πως για την ατομική προσευχή στις εκκλησίες υπάρχει αυστηρή σύσταση της Πολιτείας για χρήση μάσκας.

Πέρα από τους κανόνες λειτουργίας των εκκλησιών, με ενδιαφέρον αναμένεται η εισήγηση της Ιεράς Συνόδου για τη Θεία Κοινωνία, για την οποία, όπως αναφέρει το σάιτ «Ρομφέα», οι περισσότεροι Ιεράρχες είναι αδιαπραγμάτευτοι. Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος υποστήριξε ότι η Θεία Κοινωνία πρέπει να αποφευχθεί μέχρι να βρεθεί εμβόλιο.