Οι εκκλησίες ετοιμάζονται να ανοίξουν την Κυριακή στις 17 του μήνα, ξεκινώντας τις θείες λειτουργίες, ανοίγοντας τις πόρτες τους για τους πιστούς, ύστερα από ένα διάστημα μεγάλ που εξαιτίας της πανδημίας παρέμειναν κλειστές.

Ωστόσο, η κατάσταση ούτε στις εκκλησίες θα είναι ίδια με αυτή που γνωρίζαμε πριν από την πανδημία. Οι καρέκλες θα είναι σε απόσταση ασφαλείας, σύμφωνα με τους κανόνες που έχουν θεσπίσει οι ειδικοί του ΕΟΔΥ, ενώ θα τηρούνται αυστηρά τα μέτρα προστασίας.

Ήδη όλες αυτές τις ημέρες οι κληρικοί με το προσωπικό των εκκλησιών και της κάθε ενορίας έχουν προχωρήσει σε εργασίες για την κατάλληλη προετοιμασία των ναών και την προσαρμογή στις νέες συνθήκες.

Η εντολή, άλλωστε, που έχει δώσει ο Μητροπολίτης Πατρών Χρυσόστομος προς όλες τις ενορίες και τους κληρικούς είναι να τηρηθούν με ευλάβεια τα μέτρα ασφαλείας.

Οι πιστοί από την πλευρά τους θα πρέπει να αποφεύγουν τον συνωστισμό, να περιμένουν και να κάνουν υπομονή όταν είναι να κοινωνήσουν για να μην είναι ο ένας πάνω στον άλλο (σκηνικά που βλέπαμε αρκετές φορές στους ναούς πριν από την πανδημία), ενώ καλό θα είναι να ασπάζονται τις εικόνες χωρίς ωστόσο να τις φυλάνε στο τζάμι.

Σύμφωνα με τους κανόνες που αποφάσισε η Ιερά Σύνοδος ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα καθορίζεται από την αναλογία ένα άτομο ανά 10 τ.μ.

Έτσι, για παράδειγμα, σε έναν χώρο λατρείας επιφανείας 300 τ.μ. ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ατόμων θα είναι 30.  

Οι παρευρισκόμενοι θα πρέπει να διατηρούν απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ τους. Για τους χώρους λατρείας που είναι άνω των 500 τ.μ., ο αντίστοιχος μέγιστος αριθμός είναι 50.

Πάντως, αυτές τις μέρες, από τη στιγμή που οι ναοί άνοιξαν για ατομική προσευχή, οι άνθρωποι που έχουν οριστεί από την κάθε ενορία για να φροντίζουν τις εκκλησίες, δεν έχουν σταματήσει να καθαρίζουν τους εσωτερικούς χώρους, αλλά και τις εικόνες.

Το σίγουρο είναι ότι την Κυριακή όσοι πάνε για να παρακολουθήσουν την θεία λειτουργία στην εκκλησία της συνοικίας τους θα δουν μία άλλη κατάσταση στους ναούς, διαμορφωμένη με βάση τις συνθήκες της πανδημίας.

Η φωτογραφία από το εσωτερικό του Αγίου Ανδρέα είναι χαρακτηριστική.