Να επιβάλλονται οι αυστηρές ποινές που προβλέπονται για τους συνωστισμούς σε πλατείες και αλλού, καθώς η ανησυχία για τον κορωνοϊό είναι έντονη, ζητούν οι πολίτες σύμφωνα με τη νέα δημοσκόπηση της εταιρίας Opinion Poll, από την οποία προκύπτει ότι οι πολίτες δεν θέλουν να ανοίξουν τα δημοτικά. Ως προς το πολιτικό κομμάτι το γκάλοπ επιβεβαιώνει την εικόνα κυριαρχίας της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη και μετά τη λήξη της σκληρής καραντίνας για τον κορωνοϊό.

Το 82% δηλώνει ικανοποιημένο από την συνολική στάση του πρωθυπουργού στην αντιμετώπιση της πανδημίας, ενώ εμφανίζει υψηλή δημοφιλία της τάξης του 69% με τον δεύτερο Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάζει δημοφιλία 28%.

 


Η κυριαρχία αυτή εκφράζεται και στην ερώτηση για την καταλληλότητα ως Πρωθυπουργός συγκεντρώνοντας το 52% των προτιμήσεων, με τον Αλέξη Τσίπρα να περιορίζεται στο 19.5%.


Στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ συγκεντρώνει 40.2% (40% στην τελευταία μέτρηση) έναντι 20% του ΣΥΡΙΖΑ (είχε 20.2%). Έτσι η διαφορά είναι 20.2%. Τα άλλα κόμματα εμφανίζουν οριακές μειώσεις των ποσοστών τους, με το ΜΕΡΑ 25 να έχει οριακή άνοδο. Οι επιδόσεις τους είναι: ΚΙΝΑΛ 4.5% (5% στην προηγούμενη έρευνα) , Κ.Κ.Ε 5%( 5.5%), ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4% (4,5%) και ΜΕΡΑ 25 3% (2%).

 

Ανησυχία και αυστηρά μέτρα

Παρά την γενική αποδοχή των κυβερνητικών ενεργειών πάντως, η ανησυχία τόσο για την υγεία, όσο και για τις επιπτώσεις από την πανδημία είναι έντονη. 

Το 40% δηλώνει ότι αισθάνεται λίγο ή καθόλου αισιοδοξία για την αντιμετώπιση της πανδημίας στο επόμενο διάστημα έναντι του 56% που δηλώνει πολύ και αρκετά αισιόδοξο. Υπάρχει μία σημαντική μερίδα της κοινωνίας που αισθάνεται φόβο, αβεβαιότητα με δεδομένα τα σταδιακά μέτρα άρσης της καραντίνας. Ο φόβος για ένα δεύτερο κύμα είναι παρών. Αυτό εκφράζεται και από το 74% που ζητεί να επιβάλλονται τα μέτρα και οι ποινές που έχουν προβλεφτεί, σε κάθε περίπτωση που παραβιάζονται οι κανόνες (π.χ σε πάρτι σε πλατείες, συγκεντρώσεις κ.λ.π)

Όσο για την επόμενη ημέρα, την αντιμετώπιση δηλαδή της οικονομικής κρίσης, οι πολίτες εκφράζουν απαισιοδοξία. Στη ερώτηση το 47% δηλώνει πολύ και αρκετή εμπιστοσύνη στον Κυριάκο Μητσοτάκη έναντι 50% που δηλώνει λίγο και καθόλου εμπιστοσύνη. Αυτό το εύρημα χτυπάει καμπανάκι για την ετοιμότητα της Κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.


Δημοφιλής ο Σ. Τσιόδρας

Πάντως ιδιαίτερα μεγάλη εκτίμηση ως προς τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αντιμετώπιση της πανδημίας παρουσιάζει ο Σωτήρης Τσιόδρας, παρά τις πυκνές επιθέσεις που έχει δεχτεί όλο αυτό το διάστημα. Το 88% εκτιμάει την συμβολή του και αυτή η πρωτοφανής αποδοχή τον καθιστά εθνικό κεφάλαιο.


Επιμέρους πολιτικές

Μία σειρά από μέτρα και πολιτικές που πήρε ή σχεδιάζει η κυβέρνηση συγκεντρώνουν την αποδοχή της κοινής γνώμης: Η παραχώρηση χώρων στα καταστήματα εστίασης ( 74.4%), τα Προγράμματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπως το ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ για την στήριξη πολιτών που είχαν ανάγκη ( 65.5%) και τα βήματα για τον Ψηφιακό μετασχηματισμό του Κράτους ( 62.5%).

Σε απόσταση πάντως βρίσκεται η ικανοποίηση από τα οικονομικά μέτρα στήριξηςΕπιχειρήσεων και εργαζομένων με το 44.4% να δηλώνει πολύ και αρκετά ικανοποιημένο, με το 49.4% να δηλώνει λίγο και καθόλου.

Εκπαίδευση και άνοιγμα δημοτικών

Εναντίον του ανοίγματος των δημοτικών σχολείων είναι η συντριπτική πλειοψηφία της κοινής γνώμης. Μία συντριπτική πλειοψηφία της τάξης του 77% απαντά όχι, ενώ το 23% απαντά ναι. Πρόκειται για εύρημα που δύσκολα μπορεί να αγνοηθεί.

Πολύ και αρκετά ικανοποιημένο από τον τρόπο και την έκταση της τηλεκπαίδευσης από το Δημόσιο Σύστημα Εκπαίδευσης δηλώνει το 41%, λίγο και καθόλου το 42,7% ενώ το 16.3% δεν γνωρίζει ή δεν θέλει να απαντήσει.


Η αξιολόγηση των υπουργών

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση έχει ένα ιδιαίτερα ισχυρό αποτύπωμα στους Τομείς της Υγείας, της Δημόσιας Διοίκησης, στα Κοινωνικά Προγράμματα με την δραστηριοποίηση και της Αυτοδιοίκησης , στα θέματα Ασφάλειας , στην αίσθηση ασφάλειας για την χώρα από απειλές και τα βήματα στην ψηφιοποίηση του Κράτους. Έτσι εξηγείται πολιτικά ότι στην πρώτη τριάδα βρίσκονται οι Βασίλης Κικίλιας, Τάκης Θεοδωρικάκος και Νίκος Δένδιας και ότι την δεκάδα συμπληρώνει ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Χρήστος Σταικούρας , Κυριάκος Πιερρακάκης , Νίκος Κεραμέως , Άδωνης Γεωργιάδης και Κώστας Χατζηδάκης σχεδόν με την ίδια επίδοση του Γ.Γεραπετρίτη.