Πρεμιέρα με χαμόγελο και αισιοδοξία, παρά τις δυσκολίες. Ο εμπορικός κόσμος της Πάτρας, έχοντας ματώσει το διάστημα της πανδημίας, αποδεικνύει ότι ξέρει να είναι μαχητής.

Από το πρωί της Δευτέρας η αγορά της Πάτρας λειτουργεί κανονικά με το σύνολο των εμπορικών της καταστημάτων, ύστερα από την σταδιακή άρση της καραντίνας που ξεκίνησε από την περασμένη εβδομάδα.

Το ολικό restart της αγοράς, με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα καταστήματα να ανεβάζουν τα ρολά τους είναι γεγονός.

Κι είναι ένα γεγονός χαρμόσυνο από μόνο του, ένα γεγονός που ανεβάζει την ψυχολογία όλων μας που περάσαμε ο καθένας τις δυσκολίες του στο διάστημα αυτό της πανδημίας.

Να περπατάς στην Πάτρα και να χαζεύεις τις βιτρίνες, βλέποντας τα εμπορικά της μαγαζιά ανοικτά και τους εμπόρους να βρίσκονται πίσω από το πάγκο έτοιμοι να εξυπηρετήσουν τον κόσμο.

Ο κορωνοϊός μας έκανε να ξεχάσουμε τα αυτονόητα, όμως, ίσως να μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε την αξία όλων αυτών που θεωρούσαμε κάποτε αυτονόητα. «Ξεκινούμε με αισιοδοξία και χαμόγελα» τονίζει μιλώντας στο patrasevents.gr o πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Πάτρας, Κώστας Ζαφειρόπουλος.

«Ξέρουμε ότι έχουμε να αντιμετωπίσουμε στην πορεία μας δεκάδες δυσκολίες, με τον καθένα από μας να έχει υποχρεώσεις που τρέχουν, όμως τίποτα από όλα αυτά δεν θα μας στερήσει το δικαίωμα να χαμογελούμε, τη χαρά να εξυπηρετούμε τον κόσμο».

Στο έπακρο τα μέτρα προστασίας για τον ιό

Όλο αυτό το διάστημα τα μαγαζιά και οι έμποροι έχουν φροντίσει για να κάνουν τις απαραίτητες προετοιμασίες, τηρώντας με ευλάβεια τα μέτρα προστασίας και τους κανόνες που έχουν θέσει οι ειδικοί.

Στα καταστήματα θα υπάρχουν αντισηπτικά, οι έμποροι και οι υπάλληλοι θα φορούν μάσκες, ενώ από δεν έχουν σταματήσει να καθαρίζουν πατώματα, ράφια, συρτάρια, ταβάνια, είδη, τα πάντα.

«Όλα είναι έτοιμα από πλευράς προετοιμασιών» τονίζει ο κ. Ζαφειρόπουλος. «Το μόνο που θα χρειαστεί να κάνει ο κόσμος είναι λίγη υπομονή για δύο τρία λεπτά, όταν βλέπει στο μαγαζί και άλλους πελάτες, περιμένοντας από έξω. Τίποτα άλλο». 

Ανάγκη να στηρίξει ο κόσμος τα τοπικά μαγαζιά

Ο κόσμος όμως από την πλευρά του είναι ανάγκη περισσότερο από ποτέ να στηρίξει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τον έμπορα της γειτονιάς του ή του κέντρου (δεν έχει σημασία), να σταθεί αλληλέγγυος στο πλευρό της τοπικής οικονομίας.

«Ο κόσμος της Πάτρας θα πρέπει να είναι στο πλευρό μας σε αυτό το νέο ξεκίνημα. Θέλουμε να στηρίξει τα μαγαζιά της πόλης του, τις επιχειρήσεις της, αλλά και τα τοπικά προϊόντα ή είδη» τονίζει πάνω στο ζήτημα ο Κώστας Ζαφειρόπουλος.

Η αγορά άλλωστε της Πάτρας είναι η πνοή αυτή της πόλης. Κι αυτό αποδείχτηκε περισσότερο από ποτέ στο διάστημα της καραντίνας των δύο και επιπλέον μηνών που όλα ήταν κλειστά.

Η πνοή λοιπόν επιστρέφει, η πόλη ανασαίνει, είναι καιρός να σηκωθεί να περπατήσει. Όλοι μαζί. Από κοινού.