Τριπλασιασμός των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού αναμένεται φέτος, καθώς θα δοθεί έμφαση στον εσωτερικό τουρισμό εξαιτίας του θολού τοπίου που έχει διαμορφωθεί σε σχέση με τις αφίξεις από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με το σχεδιασμό του υπουργείου εργασίας και του ΟΑΕΔ οι «επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού» θα δοθούν σε πολύ περισσότερους εργαζομένους, ανέργους και τις οικογένειές τους με βάση κριτήρια, όπως οι ημέρες ασφαλισμένης εργασίας ή οι ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή το χρονικό διάστημα επιδότησης ανεργίας. Ωφελούμενοι είναι τα ανήλικα παιδιά και οι σύζυγοι όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη των δικαιούχων, οι συνοδοί αναπήρων κ.ά, όπως αναφέρει το protothema.

Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν ξενοδοχεία όλων των λειτουργικών μορφών και τάξεων, ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια/διαμερίσματα, τουριστικές επιπλωμένες κατοικίες, κάμπινγκ.

Η «επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού» αντιστοιχεί σε μια συγκεκριμένη οικονομική αξία, η οποία ποικίλλει ανάλογα με τον τύπο και την κατηγορία του τουριστικού καταλύματος, ενώ προβλέπεται και ποσό συμμετοχής του ωφελούμενου ανάλογα με την περίπτωση. Για παράδειγμα, το περσινό πρόγραμμα προέβλεπε επιδότηση έως 26€ ανά διανυκτέρευση για ξενοδοχεία 5 αστέρων με ιδιωτική συμμετοχή του ωφελούμενου έως 12€ ανά διανυκτέρευση με πρωινό. Το πρόγραμμα 2019- 2020, που έληγε κανονικά στις 31 Ιουλίου, έχει παραταθεί για διάστημα ισόχρονο με τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, πριν από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων λόγω πανδημίας είχαν ενεργοποιηθεί 27.000 από τις συνολικά 140.000 επιταγές που θα έληγαν τον Ιούλιο του 2020. Προκειμένου να διασφαλιστεί το δικαίωμα των λοιπών 113.000 δικαιούχων και ωφελουμένων να πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους, η περίοδος Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020 επιμηκύνεται αντίστοιχα για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έκτακτα μέτρα που ξεκίνησαν τον Μάρτιο. Η νέα ημερομηνία λήξης της περιόδου Κοινωνικού Τουρισμού 2019-2020 θα ανακοινωθεί μετά το τέλος των έκτακτων μέτρων.