Ολοένα και περισσότερο απασχολεί το φλέγον ζήτημα της συμπεριφοράς του κορωνοϊού το καλοκαίρι. Σύμφωνα με δύο νέες μελέτες, ο ιός δεν πεθαίνει με την άνοδο της θερμοκρασίας, ούτε σταματά να εξαπλώνεται.

Σύμφωνα με επιστήμονες από ΗΠΑ και Καναδά, η διασπορά της νόσου μειώνεται κατά 1,5% από 25 βαθμούς Κελσίου και πάνω.

Στο συγκεκριμένο πόρισμα κατέληξε η εν λόγω επιστημονική κοινότητα εξετάζοντας πάνω από 370.000 περιπτώσεις σε χιλιάδες διαφορετικές πόλεις ανά τη Βόρεια Αμερική.

Με τις δύο τελευταίες μελέτες ξεθωριάζει η ελπίδα, πάνω στην οποία στηρίζεται η ρητορική του Ντόναλντ Τραμπ, που θέλει την ασθένεια Covid-19 να εξαφανίζεται το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα, σε έρευνα που διενεργήθηκε από το Πενεπιστήμιο του Τορόντο, κατά την οποία εξετάστηκαν πάνω από 375.000 φορείς του κορωνοϊού, τον Μάρτιο, δεν προέκυψε κάποια σχέση ανάμεσα στη θερμοκρασία και στον ρυθμό αύξησης των μολύνσεων.

Ο Ντάιον Τζέσινκ, καθηγητής επιδημιολογίας του καναδικού πανεπιστημίου τονίζει ότι το καλοκαίρι δεν πρόκειται να εξαλειφθεί η νόσος, είναι σημαντικό να το γνωρίζει ο κόσμος.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της έρευνας για τη μετάδοση του κορωνοϊού, στο πανεπιστήμιο MIT, Χαζίρ Ραχμντάντ, αφότου εξέτασε περισσότερες από 3.700 περιοχές από τον Δεκέμβριο μέχρι και τον Απρίλιο, προχώρησε στη συγκεκριμένη διαπίστωση: «Παρόλο που οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν ως ένα βαθμό να μειώσουν τα επίπεδα μετάδοσης του ιού, η πανδημία δεν θα εξαλειφθεί το καλοκαίρι».