Μια εβδομάδα κλείσαμε από την στιγμή που βγήκανε στην σταδιακή άρση της καραντίνας και η Πάτρα στο σύνολο της, από την αγορά και τους επαγγελματίες της, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές της έδειξε άριστη συμπεριφορά.

Η αχαϊκή πρωτεύουσα τήρησε στο έπακρο τα μέτρα ασφαλείας και εφάρμοσε τους κανόνες του ΕΟΔΥ, δείχνοντας ότι η μετάβαση από την καραντίνα στην μερική κανονικότητα θα είναι ομαλή.

Στα μαγαζιά της Πάτρας που άνοιξαν από τα βιβλιοπωλεία και τα κουρεία  έως και τα οπτικά, ανθοπωλεία και καταστήματα με αθλητικά είδη, οι επαγγελματίες και οι υπάλληλοι που εξυπηρετούσαν στον κόσμο φορούσαν μάσκες.

Στα μαγαζιά υπήρχαν αντισηπτικά, ενώ κρατώντας οι αποστάσεις ασφαλείας. Σε περιπτώσεις μάλιστα που το μαγαζί ήταν αρκετά μικρό, τότε έβλεπε κανείς τους πελάτες να περιμένουν από έξω, έτσι ώστε να μην δημιουργείται συνωστισμός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με εξαίρεση τα πρόστιμα που έπεσαν σε τρία take away καταστήματα, δεν υπήρχαν άλλα, αφού στους ελέγχους που έγιναν από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς όλα ήταν καλά και δεν υπήρχαν παραβάσεις στους κανόνες.

Σε ότι αφορά την κίνηση τις πρώτες δύο μέρες παρατηρήθηκε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον, με τον κόσμο να ρωτάει και να ζητάει να εξυπηρετήσει ορισμένες από τις ανάγκες του που είχαν συσσωρευτεί όλο αυτό το διάστημα της καραντίνας.

Εξάλλου,  στα μέσα μεταφοράς, στα λεωφορεία και τα ταξί, παρατηρήθηκε ο ίδιος σεβασμός προς τους κανόνες. Οι οδηγοί ταξί φορούσαν όλοι τους μάσκες και γάντια, έχοντας απολυμάνει τα οχήματα τους, ενώ στα λεωφορεία του Αστικού ΚΤΕΛ κρατούσαν οι αποστάσεις, με οδηγούς, αλλά και τους επιβάτες να φορούν μάσκες.

Ανάλογα μέτρα προστασίας εφαρμόστηκαν και στους συρμούς του προαστιακού, με εργαζόμενους του ΟΣΕ να ενημερώνουν τους πολίτες για τη μάσκα που πρέπει να φορούν, ενώ στις εισόδους του δικαστικού μεγάρου της Πάτρας υπήρχαν εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού που θερμομετρούσαν όσους εισέρχονταν στο κτίριο.

Υπενθυμίζουμε ότι από την Δευτέρα και μετά ανοίγει όλη η αγορά και το λιανικό εμπόριο και πάμε στο δεύτερο στάδιο της άρσης της καραντίνας.