Ο Δήμος Πατρέων τίμησε σήμερα, με εκδήλωση που διοργάνωσε στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, την 9η Μάη, που είναι ορόσημο της μεγάλης αντιφασιστικής νίκης των λαών, καθώς και την μνήμη των 11 απαγχονισθέντων αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης από τα ναζιστικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, στις  9 Μαΐου 1944, στα Ψηλά Αλώνια.

Στην εκδήλωση, η οποία έγινε με την τήρηση των μέτρων ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού, παρέστησαν ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Παναγιώτης Μελάς, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Τάκης Παπαδόπουλος, Αντιδήμαρχοι, Πρόεδροι Δημοτικών Οργανισμών, δημοτικοί και διαμερισματικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Αντιστασιακών Οργανώσεων, εκπρόσωποι σωματείων και φορέων και πολίτες.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με ομιλία του Δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Αγαπητές φίλες και φίλοι, συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Ήταν 9 Μαΐου του 1944, όταν οι ναζί κατακτητές, στην Πλατεία αυτή των Υψηλών Αλωνίων της πόλης μας, έστησαν τις κρεμάλες για 11 αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, προφασιζόμενοι αντίποινα για επίθεση στους Γερμανούς.

Ανέδειξαν για μία ακόμα φορά το εγκληματικό πρόσωπο των ναζιστών, των κατακτητών, αυτών που για να κρατήσουν ένα λαό προσκυνημένο, τρομοκρατημένο, προχωρούσαν από το ένα έγκλημα στο άλλο.

Τιμάμε σήμερα τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, τους πατριώτες που οι Γερμανοί κατακτητές και οι ντόπιοι συνεργάτες τους κρέμασαν εδώ, στα Ψηλά Αλώνια, τιμάμε όλους όσους αγωνίστηκαν, έναν λαό που μεγαλούργησε όταν πίστεψε στη δύναμή του, όταν αποφάσισε να συγκρουστεί με το δυνάστη του.

Η αθάνατη Εθνική Αντίσταση, αποτελεί κορυφαίο ιστορικό γεγονός, γιατί κινητοποιήθηκε και συμμετείχε οργανωμένα η τεράστια πλειοψηφία του λαού και της νεολαίας, με πρωτοπορία τον ένοπλο μαζικό αντάρτικο Λαϊκό Στρατό, τον θρυλικό ΕΛΑΣ.

Τιμούμε σήμερα και την 9η Μάη, μέρα που είναι καταγεγραμμένη στην Ιστορία ως η ημέρα της λήξης του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών.  Τιμάμε όσους αγωνίστηκαν, όσους θυσιάστηκαν, όσους έδρασαν με κάθε τρόπο ενάντια στον ναζιστικό – φασιστικό - ιμπεριαλιστικό «Άξονα» Γερμανίας - Ιταλίας - Ιαπωνίας και των συμμάχων τους.

Σήμερα, 75 χρόνια από τη λήξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, οξύνονται πάλι οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί σε όλο τον κόσμο, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, με επίκεντρο τις πλουτοπαραγωγικές πηγές και τους δρόμους Ενέργειας.

Οι  δεκάδες τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι, οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, έχουν θύματα τους λαούς και χιλιάδες πρόσφυγες και ξεριζωμένους. Επιβεβαιώνεται ότι όταν οι αντιθέσεις των μονοπωλίων για τον έλεγχο των αγορών και την κερδοφορία τους δεν μπορούν να λυθούν με συμβιβασμούς στο πλαίσιο μιας ιμπεριαλιστικής «ειρήνης με το πιστόλι στο κρόταφο», λύνονται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Οι λαοί πρέπει να επαγρυπνούν, να ενισχύσουν την αλληλεγγύη, την κοινή πάλη, καθώς μεγαλώνουν οι κίνδυνοι εκδήλωσης ενός πιο γενικευμένου πολέμου, με την εμπλοκή και της Ελλάδας, όπως επιβεβαιώθηκε και από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών στον Έβρο.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως και οι προηγούμενες, έχει σοβαρές ευθύνες και η στάση της είναι επικίνδυνη, καθώς η τουρκική επιθετικότητα ενθαρρύνεται από το παζάρι που διεξάγεται με στόχο να διατηρηθεί η Τουρκία στο ευρωατλαντικό μπλοκ και να κόψει τις παρτίδες της με τη Ρωσία. Ο «κοινός» αυτός στόχος των ΗΠΑ και της Ελλάδας μπορεί να οδηγήσει - με διπλωματικό ή/και στρατιωτικό τρόπο - και στο παζάρι γύρω από κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Οι εξελίξεις φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την οριστική χρεοκοπία του δόγματος που υπηρέτησαν με ζήλο όλες οι κυβερνήσεις, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, που λέει πως «η Ελλάδα προστατεύεται όσο είναι το καλό παιδί του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ».

Σε αυτές τις συνθήκες είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε την πάλη μας ενάντια στα ιμπεριαλιστική πολεμικά σχέδια, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας μας στις αντιπαραθέσεις για  την αλλαγή των συνόρων, που θα τα πληρώσουν ακριβά οι λαοί ολόκληρης της περιοχής.

Φίλες και φίλοι,

Ο λαός μας, με τον αγώνα και με το αίμα του έγραψε τις πιο λαμπρές σελίδες στη ιστορία της χώρας μας. Η Ιστορία αυτή, γίνεται προσπάθεια να «ξαναγραφτεί», για να ξεχάσουν ο λαός και κυρίως οι νεότερες γενιές την Αντιφασιστική Νίκη και τα ιστορικά διδάγματα που απορρέουν απ' αυτήν.

Προσπαθούν να μειώσουν το μέγεθος της θυσίας των αγωνιστών, να λοιδορήσουν την ανιδιοτέλειά τους, δεν στοχεύουν το παρελθόν αλλά το παρόν και το μέλλον. Γιατί τρέμουν το παράδειγμα του λαού που όταν συνειδητοποιήσει τη δύναμή του, δεν λογαριάζει τίποτα.

Στην προσπάθεια παραχάραξης της Ιστορίας πρωτοστατεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, που καθιέρωσε την 9η του Μάη ως «Μέρα της Ευρώπης», ενώ ταυτόχρονα προωθεί τον αντικομμουνισμό, την ταύτιση του κομμουνισμού με το φασισμό.

Η Ιστορία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, συνολικά του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αποδεικνύει περίτρανα πως ο ναζισμός - φασισμός είναι γέννημα - θρέμμα του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος. Οι φασίστες αναρριχήθηκαν στην εξουσία με τη στήριξη των μονοπωλίων. Επιβεβαιώνεται ότι μόνο η λαϊκή πάλη, μπορεί να αντιμετωπίσει και να ξεριζώσει το φασισμό.

Η Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη εμπνέει τους λαούς, τους διδάσκει πίστη στη δύναμή τους. Αυτήν τη δύναμη μπορούν και πρέπει σήμερα να δοκιμάσουν για να απαλλαγούν από τα μνημόνια διαρκείας, τη φτώχεια, την ανεργία, τους πλειστηριασμούς στο λαϊκό βιός, που απ’ ότι φαίνεται θα αποκτήσουν μεγαλύτερη ένταση από τους επόμενους μήνες.

Η πανδημία, της οποίας τις επιπτώσεις ζούμε και θα συνεχίσουμε να ζούμε στο άμεσο μέλλον, έδειξε ότι τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως, ακόμα και στα πιο ισχυρά καπιταλιστικά κράτη,η πλειοψηφία που παράγει τον πλούτο της κοινωνίας, είναι στην ουσία αποκλεισμένη ακόμα και από τις βασικότερες παροχές. Πρέπει να αναλογιστούμε αν αυτό είναι σε αντιστοιχία με όλα τα παχιά λόγια περί ανάπτυξης που ακούγαμε τόσο καιρό, η οποία θα ωφελούσε κάποια στιγμή και τα λαϊκά στρώματα.

Είναι η κατάλληλη ώρα να σκεφτούμε αν τα δικαιώματά μας και οι ανάγκες μας, μπορούν και πρέπει να εξαρτώνται από τον κάθε φορά προσανατολισμό των επενδυτών, εγχώριων και διεθνών. Ο συλλογισμός αυτός, αν τον ακολουθήσουμε μέχρι τέλους, μας δείχνει ότι ο «φοβερός» καπιταλιστικός σχεδιασμός, ο καπιταλιστικός δρόμος που παρουσιάζεται ως μονόδρομος, αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα μας και το λαό της, καθημερινά αλλά και σε κρίσιμες στιγμές.

Οι κρεμασμένοι εδώ στα Ψηλαλώνια, όπως και όσοι έπεσαν σε άνιση μάχη και αγώνα, θα συντροφεύουν την σημερινή πάλη μας για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες, χωρίς πείνα και πόλεμο, χωρίς κρίσεις, ανεργία και φτώχεια.

Τιμώντας όσους αγωνίστηκαν, δεν συμβιβαζόμαστε, δεν υποτασσόμαστε.  

Συνεχίζουμε ενωμένοι  στο δρόμο που εκείνοι χάραξαν. 

Ο πατραϊκός λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. 

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!»

Στην συνέχεια κατατέθηκαν στεφάνια από τον Δήμαρχο Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, την Πανελλήνια Ένωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, την Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών Νομού Αχαΐας, τον Σύλλογο Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων «Πέτρινα Χρόνια – Ιστορική Μνήμη», την δημοτική παράταξη «Ώρα Πατρών» και την δημοτική παράταξη «Ανυπότακτη Πολιτεία».