Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό υπό τον τίτλο «βελτίωση της μεταναστευτικής νομοθεσίας».

Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές της συμπολίτευσης ενώ καταψήφισαν οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής, του ΚΚΕ, της Ελληνικής Λύσης και του ΜέΡΑ25. Πριν την ψηφοφορία επί της αρχής του νομοσχεδίου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη δυνατότητα χρήσης επιστολικής ψήφου στην ονομαστική ψηφοφορία που θα ακολουθούσε.

Σε σχετική δήλωσή του, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ψυχογιός, επανέλαβε την αντίθεσή του κόμματός του στο σύνολο του νομοσχεδίου. Την ονομαστική ψηφοφορία είχε ζητήσει το Κίνημα Αλλαγής για τα άρθρα 52, 53, 54, 55, 56, 58 και 59 που -όπως υποστήριζε - "διαιωνίζουν το καθεστώς αδιαφάνειας στο προσφυγικό (συμβάσεις, απευθείας αναθέσεις, στρατός μετακλητών)".

Στην ονομαστική ψηφοφορία και επί συνόλου 214 βουλευτών, 158 ψήφισαν υπέρ και 56 κατά. Ψηφίστηκε επίσης, η τροπολογία του υπουργείου Παιδείας με τίτλο "παροχή σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και ειδικές ρυθμίσεις για την άδεια ειδικού σκοπού και τις λοιπές διευκολύνσεις του εκπαιδευτικού προσωπικού".

Κόντρα Μηταράκη-Πολάκη για τη δομή της Μαλακάσας

Φθηνότερα, με περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά, και με εργολάβο που είχε χρησιμοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δημιουργήθηκε η νέα δομή της Μαλακάσας, σημείωσε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, απαντώντας στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη, ο οποίος είχε μιλήσει για απευθείας ανάθεση του έργου διαμόρφωσης της δομής προσφύγων Μαλακάσας στη εταιρεία ΒΙΤΑΕΛ, ύψους 4,5 εκ ευρώ. Ο κ. Πολάκης, που ρώτησε εάν για τα χρήματα έχει ληφθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είπε ότι ο επικεφαλής της εταιρείας είναι παλιός γνώριμος από το σκάνδαλο του Βατοπεδίου και έκανε λόγο για επιχειρηματική διαπλοκή.

Απαντώντας, ο κ. Μηταράκης είπε ότι κανείς δεν αμφισβητεί το επείγον της κατάστασης με την ασύμμετρη απειλή και την αύξηση των ροών, που οδήγησε στην ανάγκη δημιουργίας δύο νέων δομών σε Μαλακάσα και Σέρρες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, και με βάση ρυθμίσεις που είχαν θεσπιστεί - όπως είπε - επί ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Μηταράκης είπε ότι η δαπάνη έχει δηλωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ, εξηγώντας γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη εταιρεία, είπε ότι 2018, επί ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια εταιρεία είχε κατασκευάσει την υπόλοιπη "Μαλακάσα". Το έργο ΣΥΡΙΖΑ είχε στοιχίσει 3.050 ευρώ ανά διαμένοντα, ενώ το φετινό, με διπλή περίφραξη και συντήρηση για έξι μήνες, στοίχισε 2.430 ανά διαμένοντα. Άρα στοίχισε 23% φθηνότερα, με εργολάβο που βάλατε εσείς για ένα έργο με περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά, είπε ο κ. Μηταράκης.