Αύξηση των εσωτερικών πτήσεων από τις 18 Μαΐου είναι αυτή τη στιγμή το επικρατέστερο σενάριο που εξετάζει το η κυβέρνηση, σύμφωνα με την Καθημερινή. Το πιθανότερο ενδεχόμενο δηλαδή είναι, αυτό να γίνει την ίδια ημερομηνία, με την άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, η χαμηλή και ελεγχόμενη εξάπλωση της νόσου επιτρέπει στην κυβέρνηση να εξετάζει προσεκτικά τα επόμενα βήματα και να μη φεύγει από το χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη τεθεί. Στο πλαίσιο αυτό, εξετάζεται σοβαρά και η παραπάνω ημερομηνία ώστε να μπουν νέες πτήσεις που θα εξυπηρετούν το κοινό πολύ ευρύτερα και όχι μόνο για συγκεκριμένους λόγους όπως συμβαίνει σήμερα – για παράδειγμα ο αυστηρά επαγγελματικός.

Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη ημερομηνία της 18ης Μαΐου ανέφερε και ο αρμόδιος υπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στον ΣΚΑΪ, βάζοντας στο τραπέζι και την εναλλακτική ημερομηνία της 25ης Μαΐου. Η απόσταση μιας εβδομάδας, είτε πιο νωρίς είτε πιο αργά, είναι κάτι που στη φάση που βρισκόμαστε δεν μπορεί να αποφευχθεί, καθώς όλα είναι ρευστά και εξαρτώνται από την εξέλιξη της νόσου.

Όσον αφορά το πρωτόκολλο που θα ισχύσει για τις πτήσεις αναμένονται οδηγίες και από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων, καθώς οι κανόνες στις αερομεταφορές είναι κοινοί. Σύμφωνα με την Καθημερινή, στις 18 Μαΐου δεν αποκλείεται να επιτραπεί και το ταξίδι με τρένο. Παράλληλα, η κυβέρνηση σε μια προσπάθεια να λειτουργήσουν όσο το δυνατόν πιο σύντομα κρίκοι του τουριστικού κλάδου που δεν δημιουργούν μεγάλους κινδύνους, προσανατολίζεται την ίδια ημερομηνία, δηλαδή στις 18 Μαΐου, να επιτρέψει στα ιδιωτικά σκάφη να ανάψουν μηχανές με την υποχρέωση πως ο απόπλους και ο κατάπλους θα γίνει στο ίδιο μέρος. Δηλαδή δεν θα μπορούν να επισκεφθούν νησί.