Τηλεδιάσκεψη μεταξύ της Προέδρου της « ΕΛΛΑΔΑ 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου και του Δημάρχου Καλαβρύτων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 6 Μαΐου 2020, σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ενόψει του 2021 και των σχετικών δράσεων και εκδηλώσεων που προγραμματίζονται για την συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.
Η κυρία Αγγελοπούλου, επεσήμανε πως είναι γνώστης της ιδιαίτερης ιστορικής φυσιογνωμίας και διαδρομής του τόπου μας και έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ιστορικά ορόσημα και τα μνημεία αλλά και την σύγχρονη φυσιογνωμία και ταυτότητα των Καλαβρύτων και τις προοπτικές της περιοχής.
Ο κύριος Παπαδόπουλος τόνισε τον ρόλο που διαδραμάτισαν τα Καλάβρυτα στην απελευθέρωση του Έθνους, όντας εμβληματικός τόπος που έδωσε το σύνθημα για τον εθνικό ξεσηκωμό : «…… τα Καλάβρυτα , η Μαρτυρική πόλη και ολόκληρη η Επαρχία Καλαβρύτων έχουν άρρηκτα συνδεδεμένη την ιστορική τους διαδρομή με την ιστορία της νεότερης Ελλάδας. Η Αγία Λαύρα , το πανελλήνιο σύμβολο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, το λάβαρο της επανάστασης και τα επαναστατικά γεγονότα της περιοχής των Καλαβρύτων που σηματοδότησαν την έναρξη του Αγώνα. Ο λόφος του Καππή, ο τόπος Εκτέλεσης των Καλαβρυτινών από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής στις 13 Δεκεμβρίου 1943- το μεγαλύτερο Ελληνικό Ολοκαύτωμα- είναι δύο σύγχρονα ιστορικά γεγονότα, σημεία αναφοράς για τα Καλάβρυτα και ταυτόχρονα σημεία αναφοράς για την εθνική συνείδηση. Τα Καλάβρυτα αποτελούν σύμβολο των αγώνων του Έθνους για ελευθερία, και έχουν αποτυπωθεί στην Εθνική μνήμη σαν τον τόπο που συμπυκνώνει τα δομικά στοιχεία της Εθνικής μας ταυτότητας. Στο λόφο απέναντι από την Αγία Λαύρα υψώνεται το λαμπρότερο και μοναδικό για την χώρα μας, μνημείο του Έθνους, το Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών του 1821…» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Υπογράμμισε δε, το γεγονός, πως στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη καίει ακοίμητο καντήλι, το φως του οποίου μεταφέρθηκε με λαμπαδηδρομία, από την Αγία Λαύρα κατά την ημέρα των αποκαλυπτηρίων του, την 25ην Μαρτίου του 1932.
Στη συνέχεια, ο κύριος Παπαδόπουλος, ενημέρωσε, την κυρία Αγγελοπούλου, για τους σχεδιασμούς, τις δράσεις και τους στόχους της δημοτικής αρχής, όπως αυτές αποτυπώνονται και στις σχετικές προτάσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρμα της επιτροπής Ελλάδα 2021. Σε αυτούς περιλαμβάνονται: η δημιουργία Κέντρου Ιστορικής Έρευνας στα Καλάβρυτα, όπου θα μπορεί σε συνεργασία με Πανεπιστήμια (Πατρών, Ανοιχτό Πανεπιστήμιο κ.α) να φιλοξενεί ερευνητές, μελετητές της Ιστορία , καθηγητές, σχολεία και μεταπτυχιακά προγράμματα. Η ίδρυση Τυροκομικής Σχολής αλλά και Πλανηταρίου σε συνεργασία με τον Αρίσταρχο, που βρίσκεται στο Χελμό, όπως και η δημιουργία ανοιχτού αμφιθεάτρου στον ευρύτερο χώρο του Ηρώου, όπου και θα φιλοξενούνται πλήθος εκδηλώσεων.
Κλείνοντας , ο κύριος Παπαδόπουλος, ζήτησε την στήριξη τόσο της ίδιας της κυρίας Αγγελοπούλου, όσο και της Επιτροπής, ώστε να υλοποιηθούν τα παραπάνω, ενώ ενημέρωσε ότι ο Δήμος, ήδη, συνεργάζεται με ιδιώτες, ιδρύματα, ομογενείς , φορείς, αλλά και την επιστημονική κοινότητα των Καλαβρυτινών, ώστε να συντονίσουν την δράση τους με τους καλύτερους τρόπους τιμώντας έτσι το παρελθόν της περιοχής και να σχεδιάσουν πρωτοβουλίες για το μέλλον της.
Η κυρία Αγγελοπούλου έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις σχετικές πρωτοβουλίες και τόνισε ότι σκοπός της συνεργασίας και του από κοινού σχεδιασμού, είναι να τιμήσουμε το παρελθόν και την ιστορία μας και μέσα από αυτό να περιγράψουμε ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τις επόμενες γενιές.
Ο Δήμαρχος ευχαρίστησε την Πρόεδρο και τους συνεργάτες της για το ενδιαφέρον τους ,τη συνεισφορά και την αρωγή των οποίων προσδοκά , ενώ και οι δυο πλευρές δεσμεύτηκαν για την συνέχιση και την εντατικοποίηση της συνεργασίας τους.
Τέλος, η κυρία Αγγελοπούλου ανταποκρινόμενη σε σχετική πρόσκληση του Δημάρχου, δεσμεύτηκε ότι με την πρώτη ευκαιρία θα επισκεφτεί τα Καλάβρυτα.