Σχέδια ενόψει της θερινής τουριστικής περιόδου μεσούσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού καταστρώνουν χώρες στην Ευρώπη με στόχο να συμφωνήσουν πότε θα είναι εφικτά τα ταξίδια και ποιες θα μετάσχουν σ’ ένα σχήμα, όπου θα μπορούν να δέχονται τουρίστες μεταξύ τους και από το οποίο πιθανότατα θα εξαιρεθούν οι Βρετανοί.

Μπορεί ο Μπόρις Τζόνσον να ετοιμάζεται να ανακοινώσει την Κυριακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων αλλά η θέση της χώρας του εμφανίζεται αποδυναμωμένη, αφού η Βρετανία μετρά τα περισσότερα θύματα από την Covid-19 στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμη και την Ιταλία.

Με στόχο την αναχαίτιση της πανδημίας του κορωνοϊού η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει απαγορέψει – με κάποιες εξαιρέσεις - τα ταξίδια μεταξύ των κρατών μελών της μέχρι τα μέσα Μαΐου. Ωστόσο, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, έχουν ήδη συγκροτηθεί επίσημες και άτυπες συμμαχίες μεταξύ των χωρών που θεωρούν ότι έχουν θέσει υπό έλεγχο την κατάσταση, με τη Γερμανία και την Ιταλία να αρχίζουν να χαλαρώνουν τα lockdown και να λένε ότι οι πολίτες τους θα πρέπει να έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν τις θερινές διακοπές.

Πολυεθνική «συμμαχία» για την ενίσχυση του τουρισμού

Στο μεταξύ ορισμένα κράτη, που κατόρθωσαν να περιορίσουν τη δράση του κορωνοϊού – ανάμεσά τους η Ελλάδα, η Αυστρία, η Δανία, η Τσεχία, το Ισραήλ, η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία – συνεργάζονται για την ενίσχυση του τουρισμού. «Οι χώρες μας αντέδρασαν νωρίς και με ισχυρά μέτρα και τώρα είμαστε σε μια καλύτερη θέση», δήλωσε στην Wall Street Journal o καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς. Αν και το Βερολίνο τάχθηκε προ ημερών κατά της μονομερούς δράσης από κράτη μέλη της ΕΕ και του «αγώνα» να «ανοίξουν» για το καλοκαίρι ο εντεταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης για τον Τουρισμό, άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο χθες. Μιλώντας στην εφημερίδα Der Tagesspiegel ο Τόμας Μπάραϊς είπε θα είναι εφικτά τα ταξίδια σε γειτονικές χώρες, που μπορεί κανείς να προσεγγίσει οδικώς, όπως η Αυστρία, η Πολωνία, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Ολλανδία. Πρόσθεσε δε ότι αν όλα κυλήσουν ομαλά με τον κορωνοϊό, μπορεί να χαλαρώσουν κι άλλο οι περιορισμοί αναφορικά με τα ταξίδια, ώστε να μεταβούν Γερμανοί τουρίστες και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ελλάδα .«Δεν θα ξέγραφα ακόμη και άλλες περιοχές στην Ευρώπη, π.χ. τις Βαλεαρίδες ή τα ελληνικά νησιά. Αν δεν υπάρχουν πλέον σχεδόν καθόλου νέα κρούσματα και η ιατρική φροντίδα λειτουργεί, θα μπορούσε κανείς μα σκεφτεί και για καλοκαιρινές διακοπές εκεί», τόνισε, προσθέτοντας ότι διεξάγονται ήδη συζητήσεις στο επίπεδο της ΕΕ και του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού σχετικά με το ποια κριτήρια θα πρέπει να πληροί κάθε περιοχή. Απέκλεισε ωστόσο για φέτος τα «μακρινά ταξίδια», λόγω των προβλημάτων που προκαλεί η πανδημία.

Την Τρίτη η πρόεδρος της περιφέρειας των Βαλεαρίδων Νήσων, Φρανσίνα Αρμενγκόλ, χαρακτήρισε σημαντική την προσέλευση Γερμανών για την τουριστική βιομηχανία στη Μαγιόρκα και την Ίμπιζα, καλώντας τη Μαδρίτη και την ΕΕ να εκπονήσουν ένα «ομογενές πλαίσιο στην Ευρώπη που θα εγγυάται την ασφαλή επανάληψη των αεροπορικών ταξιδιών». Ανάλογο σήμα έστειλε πρόσφατα και ο Κύπριος υφυπουργός Τουρισμού Σάββας Περδίου αναφέροντας ότι υπάρχουν κάποιες χώρες που φαίνεται να χειρίζονται καλύτερα από άλλες τον ιό και πιθανόν οι πολίτες τους να επιθυμούν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι. Όπως ανέφερε, οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, χώρες της Σκανδιναβίας, η Αυστρία, η Ελβετία, η Ελλάδα και το Ισραήλ. «Οι τουρίστες από αυτές τις χώρες φαίνεται ότι θα είναι σε θέση να ταξιδέψουν νωρίτερα από άλλες χώρες, ωστόσο αυτό δεν το ξέρει κανένας». Η Κύπρος, συμπλήρωσε, η οποία έχει προχωρήσει επίσης σε σωστή διαχείριση του ιού, φαίνεται να είναι μια χώρα που είναι στα υπόψη των τουριστών ως προορισμός.

O Έλληνας υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης μίλησε στο BBC για τα σχέδια να ανοίξει η χώρα μας για τους αλλοδαπούς τουρίστες, σε πρώτη φάση οδικώς «που θα είναι ασφαλέστερο αρχικά σε σχέση με τα αεροπορικά ταξίδια και αργότερα θα το εξετάσουμε κι αυτό».

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε προχθές ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν όσον αφορά στο ενδεχόμενο να μπορέσουν οι Γάλλοι να κάνουν μεγάλα ταξίδια στο εξωτερικό, τονίζοντας πως ακόμη και τα ταξίδια εντός της Ευρώπης ίσως χρειαστεί να είναι περιορισμένα, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μιας αναζωπύρωσης της επιδημίας του κορωνοϊού. «Αυτό που μπορώ να πω είναι πως θα περιορίσουμε τα μεγάλα διεθνή ταξίδια, ακόμη και στη διάρκεια των θερινών διακοπών. Θα παραμείνουμε μεταξύ Ευρωπαίων και, ανάλογα με το πώς εξελίσσεται η επιδημία, μπορεί να χρειαστεί να το περιορίσουμε κι αυτό λίγο περισσότερο. Θα ξέρουμε στις αρχές Ιουνίου», δήλωσε ο Μακρόν.