Οι προεδρικές εκλογές στην Πολωνία, που επρόκειτο να διεξαχθούν την Κυριακή αναβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η αντιπολίτευση πίεζε για την αναβολή τους και τελικά συμφωνήθηκε να αναβληθούν σε άλλη ημερομηνία. Η ψηφοφορία που προβλεπόταν να γίνει δεν θα διεξαχθεί και η πρόεδρος της κάτω Βουλής θα ανακοινώσει τη «πρώτη δυνατή ημερομηνία» των νέων εκλογών, γνωστοποίησαν οι δύο πολιτικοί με κοινή ανακοίνωσή τους που μεταφορτώθηκε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Δεν έδωσαν καμία ένδειξη για την ημερομηνία διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών. Μα βάση το Σύνταγμα της Πολωνίας κι έναν πρόσφατο νόμο, θα μπορούσαν να γίνουν είτε τη 17η είτε την 23η Μαΐου. Σύμφωνα με αναλυτές, αιτία ήταν η επιθυμία του κυβερνώντος κόμματος να εξασφαλίσει τη νίκη του απερχόμενου προέδρου Αντρέι Ντούντα, καθώς εάν οι εκλογές γίνουν αργότερα, υπάρχει κίνδυνος να υποστεί πλήγμα η εικόνα του λόγω του αντίκτυπου της πανδημίας στην πολωνική οικονομία. Η κεντρώα και αριστερή αντιπολίτευση επέκριναν έντονα τη θέση του PiS, λόγω των κινδύνων για τη δημόσια υγεία με φόντο την πανδημία του κορονοϊού. Το κυβερνών κόμμα αντέδρασε προτείνοντας η ψηφοφορία να γίνει επιστολικά.