Τι είναι η αλλεργία στα μάτια;

Όταν μιλάμε για αλλεργική πάθηση των ματιών, αναφερόμαστε στη λεγόμενη αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Η αλλεργική επιπεφυκίτιδα είναι ένα σύνολο διαφορετικών παθήσεων αλλά η πλέον συχνή (άνω των 90% εξ αυτών) είναι η εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα. Την αποκαλούμε εποχική ακριβώς διότι υπάρχει σε έξαρση κατά τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες. Είναι μια εξαιρετικά συχνή οφθαλμολογική νόσος, αφού με βάση διάφορες έρευνες προσβάλλει 10-25% του πληθυσμού.

Τι προκαλεί την αλλεργία στα μάτια;

Αλλεργιογόνες καλούνται όλες εκείνες οι ουσίες, που αποτελούν αιτία έξαρσης μιας αλλεργίας. Η συχνότερη είναι η γύρη, από λουλούδια, σιτηρά, χορτάρια και δέντρα, που ακριβώς την άνοιξη και το καλοκαίρι βρίσκονται σε πλήρη άνθιση. Λιγότερο συχνά αλλεργιογόνα βρίσκονται μέσα στο σπίτι και δεν είναι άλλα από τρίχωμα κατοικίδιων ζώων, ακάρεα, σκόνη και έντομα.

Πώς εκδηλώνεται η αλλεργία στα μάτια;

Απόλυτο σύμπτωμα της αλλεργίας είναι ο κνησμός. Δεν υπάρχει αλλεργική επιπεφυκίτιδα χωρίς φαγούρα και τάση να τρίψουμε τα μάτια μας. Αυτό είναι το πιο βασικό στοιχείο και συχνά μας βοηθάει να την ξεχωρίσουμε από άλλες επιπεφυκίτιδες, πχ τις μικροβιακές. Δευτερεύοντα συμπτώματα είναι το κοκκίνισμα των ματιών και η αυξημένη δακρύρροια. Όλα αυτά τα συμπτώματα συχνά επιδεινώνονται μέσα στη μέρα (λόγω της έκθεσης μας στα διάφορα αλλεργιογόνα).

Τρέχει και η μύτη μου και φτερνίζομαι. Έχει αυτό σχέση με την αλλεργία στα μάτια;

Η εποχική αλλεργική επιπεφυκίτιδα έχει πολύ ισχυρή συσχέτιση με τη λεγόμενη αλλεργική ρινίτιδα, τόσο μάλιστα ισχυρή, που θεωρούμε σπάνια την παρουσία κάποιας από τις δύο καταστάσεις χωρίς και την παρουσία της άλλης. Για το λόγο αυτό ο πιο σωστός ιατρικός όρος είναι αλλεργική ρινοεπιπεφυκίτιδα. Οπότε τα λοιπά κοινά συμπτώματα αλλεργίας, όπως συχνά φτερνίσματα, ρινική καταρροή κτλ., έχουν χαρακτηριστική συσχέτιση και βασικά επιβεβαιώνουν την παραπάνω διάγνωση.

Πώς αντιμετωπίζεται η αλλεργική επιπεφυκίτιδα;

Το πιο αυτονόητο είναι να μάθει ο καθένας να αναγνωρίζει αυτά, που του προκαλούν αλλεργία, και να τα αποφεύγει. Όταν τα αλλεργιογόνα δεν έρχονται σε επαφή με τον επιπεφυκότα και δεν τα εισπνέουμε (ώστε να προκαλέσουν ρινικές εκδηλώσεις), δεν έχουμε και αλλεργία. Το πιο αυτονόητο είναι όμως συχνά και το πιο πρακτικά δύσκολο. Τα οικειακά ακάρεα, την σκόνη στο σπίτι και τις τρίχες από τα κατοικίδια μπορούμε ίσως με τακτικό καθάρισμα του σπιτιού, συχνή αλλαγή σεντονιών και μαξιλαροθηκών, καθαρισμό/καλό αερισμό των κουβερτών και των χαλιών να τα αντιμετωπίσουμε. Δεν ισχύει όμως το ίδιο και με τη γύρη, που αιωρείται, είναι μη ορατή και συχνά βρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες στην ατμόσφαιρα. Σε πρώτη φάση μπορούν να βοηθήσουν τα τεχνητά δάκρυα (ιδίως αν ενσταλαχθούν κρύα, από το ψυγείο). Αν με αυτά δεν υποχωρήσουν τα ενοχλητικά συμπτώματα, προτιμούμε κάποια συγκεκριμένα αντιαλλεργικά κολλύρια (τα λεγόμενα “διπλής δράσης”). Στις σπανιότερες περιπτώσεις, που ούτε με αυτά δεν υποχωρήσουν οι ενοχλήσεις, συνταγογραφούνται συγκεκριμένα κορτιζονούχα κολλύρια, είτε για μικρό χρονικό διάστημα είτε για μεγαλύτερο, αλλά υπό οφθαλμιατρική παρακολούθηση για τυχόν παρενέργειες.

Dr. K. Καϊάφας, MD, Dr. med.,FEBO, Χειρουργός Οφθαλμίατρος
Αγίου Κωνσταντίνου Αγυιάς 67, Πάτρα
τηλ: 2614000379, www.drkaiafas.gr