Η ανακοίνωση του Κέντρου Υγείας Κάτω Αχαΐας, αναφέρει τα εξής: "Από σήμερα και για τακτά χρονικά διαστήματα, καθιερώνουμε τη δημόσια λογοδοσία μας προς τους πολίτες των περιοχών που καλύπτουμε: Δήμος Δυτικής Αχαΐας και τοπικές κοινότητες του Δήμου Πατρέων, μέσω των περιφερειακών ιατρείων μας και του ΙΑΚ Πάτρας.

Η λογοδοσία αυτή έχει το χαρακτήρα απόδοσης του έργου που παράγει και των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην κατεύθυνση της κάλυψης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας των περιοχών ευθύνης του, το Κέντρο Υγείας Κάτω Αχαΐας οι υπηρεσίες του.

Η λογοδοσία αυτή απευθύνεται -και υπηρεσιακά- προς την 6η ΥΠΕ και το Διοικητή της Γ. Καρβέλη. Κι αυτό γιατί η βοήθεια που έχει προσφέρει στο ΚΥΚΑ είναι καίρια και ουσιαστική σε πολλά επίπεδα.

Δραστηριότητες

Η πανδημία του SARS-COV 2 βρήκε το Κέντρο Υγείας μας σε φάση αλλαγών και αναβάθμισης της λειτουργίας του.

Είχε προηγηθεί πέρσι η βράβευσή του για την επιστημονική δραστηριότητα σε σχέση με τους εμβολιασμούς στο 8ο Συνέδριο του Ελληνικού Κολεγίου Γενικών Ιατρών και η συμμετοχή του στο 2ο Ιπποκράτειο Πανελλήνιο Συνέδριο Γεν. Ιατρικής στα τέλη Φεβρουαρίου με δύο επιδημιολογικές μελέτες για τα τροχαία και τη χρήση ουσιών στην περιοχή μας.

Η οργάνωση της υποδοχής των ασθενών και συνοδών, των ραντεβού, της εν γένει καθημερινής λειτουργίας του, μας απασχόλησε πριν την έλευση της επιδημίας και λήφθηκαν μέτρα που εν πολλοίς άλλαξαν την εικόνα του Κέντρου Υγείας.

Η τακτικότητα των ιατρικών εξετάσεων, η εκπαίδευση γιατρών και προσωπικού, η συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Αχαΐας και τη Διεύθυνση Υγείας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, μας βοήθησαν να οργανωθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο όταν σήμανε και στη χώρα μας ο συναγερμός της πανδημίας.

Καθημερινή ενημέρωση γιατρών και προσωπικού, αυστηροποίηση ελέγχου εισόδου στο ΚΥ, εκπαίδευση και χρήση Μέτρων Ατομικής Προστασίας, λυόμενος οικίσκος στον περίβολο χώρο για την εξέταση των υπόπτων περιστατικών καθώς και κάθε επείγοντος αγνώστου ιστορικού, είναι πια η νέα πραγματικότητα.

Νέα καθήκοντα: διασύνδεση με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Μετά από πρότασή μας και επίβλεψη του Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κου Γ. Καρβέλη, σε συνεργασία με την επιτροπή λοιμώξεων του Παν/κού Νοσοκομείου και τον Καθηγητή κο Χ. Γώγο, αποφασίστηκε ότι:

Το Κ. Υ. Κ. Αχαΐας, το Κ. Υ. Νοτίου Τομέα (Ζαρουχλέικα) και το Κ. Υ. Βορείου Τομέα (Άγιος Αλέξιος) ορίζονται ως Κέντρα Υγείας συνεργαζόμενα με το ΠΓΝΠ για την παρακολούθηση ασθενών υπόπτων για COVID 19 ή θετικών ασθενών που πήραν εξιτήριο. 

Η αναβάθμιση αυτή των λειτουργιών του ΚΥΚΑ γίνεται παράλληλα με την όλο και πιο ουσιαστική συνεργασία του με το Εργαστήριο Υγιεινής του Αριστοτέλειου Παν/μίου Θεσ/νίκης, σε σχέση με την επιδημιολογική επιτήρηση της περιοχής για την πανδημία αλλά και άλλες νόσους.

Το Κ. Υ. Κ. Αχαΐας έχει παρακολουθήσει μέχρι σήμερα (27/4) άνω των 60 περιστατικών που κρίθηκαν ύποπτα για το νέο κοροναϊό. Κανένας από όσους εστάλησαν δείγματα για το νέο κοροναϊό δεν θετικοποιήθηκε στο σχετικό έλεγχο.

Σε σχέση με τη διενέργεια διαγνωστικών test στον πληθυσμό, το ΚΥΚΑ είναι έτοιμο να συμβάλλει στην επιδημιολογική επιτήρηση.

Παρέμβαση στους ευάλωτους πληθυσμούς-Δημόσια ενημέρωση

Σε άμεση συνεργασία με το Δήμο Δυτικής Αχαΐας, το Αστυνομικό Τμήμα  και τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής οργανώθηκαν ενημερωτικές παρεμβάσεις στους ΡΟΜΑ της Κ. Αχαΐας και των Σαγεΐκων. Εκτεταμένοι καθαρισμοί και εφοδιασμός με υλικά ατομικής υγιεινής ακολούθησαν από τη μεριά του Δήμου και προγραμματισμός τροφοδοσίας με εμπλοκή της ΠΔΕ.

Σε αντίστοιχη συνεργασία με τη Διεύθυνση Υγείας της ΠΔΕ και το Δήμο, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους επιχειρηματίες της Δυτικής Αχαΐας για τους μετανάστες εργάτες γής και τις συνθήκες συγχρωτισμού στους χώρους εργασίας και διαμονής τους και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να ληφθούν. 

Οι συντονισμένες αυτές κινήσεις των φορέων στόχο είχαν να συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της ανάγκης προσαρμογής της καθημερινότητας και αυτών των συμπολιτών μας στους ρυθμούς της πανδημίας.

Επίκειται η κάθοδος κλιμακίου του ΕΟΔΥ στην περιοχή μας, προκειμένου να προβεί σε ελέγχους και καθοδήγηση.

Για τη λειτουργία και τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Κέντρου Υγείας

Αλλαγές στο τρόπο λειτουργίας του Κ. Υ.:

  1. Τα ραντεβού για τα τακτικά ιατρεία Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας, Παιδιατρικής και τα εργαστήρια, κλείνονται πλέον μέσω του τηλεφωνικού κέντρου (τηλέφωνο 2693360000) από τις 7.30 μέχρι τις 12.00 τις καθημερινές (απαραίτητα στοιχεία ΑΜΚΑ και τηλέφωνο).

Προσεχώς θα κλείνονται και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας όλο το 24ωρο. 

Τα ραντεβού μπαίνουν ανά 15 λεπτά προκειμένου να μην υπάρχει αναμονή και συνωστισμός των ασθενών.

  1. Ο έλεγχος βιβλιαρίων γίνεται καθημερινά από 12.15 ως 13.15μμ.
  2. Η λειτουργία των εργαστηρίων μας (μικροβιολογικό και ακτινοδιαγνωστικό) είναι επίσης καθημερινή.
  3. Προγραμματισμένη (ανά μήνα) επίσκεψη Πνευμονολόγου, Οφθαλμίατρου και Καρδιολόγου από το ΓΝΠ “Ο Άγιος Ανδρέας”. Γίνονται ενέργειες και για επισκέπτη Ορθοπαιδικό.
  4. Το Τμήμα Υγείας της γυναίκας στελεχωμένο από μαία λειτουργεί σχεδόν καθημερινά.
  5. Η Κοινωνική Υπηρεσία προσφέρει καθημερινά τις υπηρεσίες της με δύο Κοινωνικές Λειτουργούς.

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας και για την κατοχύρωση της ασφάλειας ασθενών και προσωπικού, περιορίστηκε η λειτουργία των Περιφερικών Ιατρείων και για το μήνα Απρίλιο είχαμε και απογευματινή βάρδια στο Κέντρο Υγείας για τα τακτικά περιστατικά. 

Με την άρση των μέτρων περιορισμού και την πλήρη λειτουργία των Π.Ι, από 4/5 επανερχόμαστε στην πρωινή τακτική εργασία.

Ευχαριστήριο για τους φίλους του Κέντρου Υγείας Κ. Αχαΐας
Η Αλληλεγγύη σώζει το Λαό...

Με ιδιαίτερη συγκίνηση, γίναμε μάρτυρες κινήσεων Αλληλεγγύης από πολίτες, εταιρίες και τη Δημοτική Αρχή ως προς την κάλυψη βασικών αναγκών για την καθημερινή εργασία και μέσων προστασίας του προσωπικού του ΚΥΚΑ.
Οι γνωστές ελλείψεις σε υλικά απολύμανσης και προστασίας, οδήγησαν αρκετούς συμπολίτες σε αυτενέργεια και προσφορά ψυχής.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κ. Αχαΐας “Πάλεια” και ο κος Σ. Ταρνάρης δώρισαν ένα αναπηρικό αμαξίδιο.

Ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Γομοστού, μέσω του Προέδρου του Α. Νιφόρα, μας δώρισε χειροποίητες μάσκες και σεβαστή ποσότητα ειδών καθαρισμού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Πάτρας δώρισε προσωπίδες ασφαλείας για όλο το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.

Η εταιρία Alphacare και ο κος Απ. Αποστολόπουλος προσέφερε 500 χειρουργικές μάσκες.

Η εταιρία Metricon και ο κος Δ. Τζελέντης δώρισε θερμοκάμερα εισόδου.

Η ομάδα γυναικών της Κ. Αχαΐας με εκπρόσωπο την κα Π. Κατροπούλου έραψαν μάσκες και σκουφιά για το προσωπικό.

Ο κος Α. Ανδρικόπουλος από το Τορόντο του Καναδά δώρισε και αυτός χειροποίητες μάσκες.
Η κα Ε. Σκόνδρα και η κα Χ. Αναγνωστοπούλου από το προσωπικό του ΚΥΚΑ έραψαν σεβαστό αριθμό προστατευτικών μασκών και η κα Μ. Δελή προσέφερε ποσότητα βάσης αλκοόλ για την κατασκευή απολυμαντικών διαλυμάτων.
Ο κος Κ. Αναστασόπουλος από την Κ. Αχαΐα προσέφερε πλαστικά είδη.

Ο κος Φ. Ράθωσης απαραίτητα υλικά για την καθαριότητα και τον καλλωπισμό του Κ.Υ.
Η κα Β. Καλογεροπούλου από τα Λουσικά, πέραν της ποσότητας αντισηπτικών που μας δώρισε, κατασκεύασε και πρόσφερε μάσκες στο προσωπικό συνοδευόμενες -η κάθε μια ξεχωριστά- από ποιητικές αφιερώσεις για τους γιατρούς και τους εργαζόμενους του ΚΥΚΑ.

Τέλος, υπό τις οδηγίες του Δημάρχου Δ. Αχαΐας κου Σ. Μυλωνά, καθαρίστηκε και ασβεστώθηκε ο περίβολος του ΚΥΚΑ και μετά από αίτησή μας τοποθετήθηκε λυόμενος οικίσκος που λειτουργεί ως εξεταστήριο υπόπτων κρουσμάτων για κοροναϊό.

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως τους αντιδημάρχους κκ Σ. Σταυρογιαννόπουλο, Κ. Ταπεινό και Α. Καραντζά, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κο Π. Κουνάβη και τους υπαλλήλους του Δήμου που εργάστηκαν για όλα αυτά με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα.

Ένα μεγάλο όμως ευχαριστώ, δικαιούνται οι γιατροί, οι νοσηλεύτριες, η μαία, οι κοινωνικοί λειτουργοί, οι διοικητικοί υπάλληλοι, οι θυρωροί, οι καθαρίστριες, οι εργαστηριακοί και ο τεχνικός του Κέντρου Υγείας. 

Δεσμευμένοι από το καθήκον, παρά την αναστολή αδειών και όλους τους περιορισμούς που αφορούσαν στο γενικό πληθυσμό, ανταποκρίθηκαν με επαγγελματισμό και εργατικότητα στις δύσκολες συνθήκες και συμβάλλουν καθημερινά στην κατοχύρωση μιας λειτουργίας φιλικής στον εργαζόμενο, τον ασθενή και το συνοδό.

Από εδώ και πέρα

Η επιδημία δεν τελείωσε, παρά την επικείμενη σταδιακή άρση των περιορισμών. Θα μας ακολουθεί και θα προβληματίζει, θα είναι μια επικίνδυνη κατάσταση για τη Δημόσια Υγεία τους επόμενους μήνες ή και χρόνια. Η λειτουργία όπως έχει αποτυπωθεί, ιδίως με τον αυστηρό έλεγχο και την καταγραφή των προσερχομένων, θα συνεχιστεί.

Το Κέντρο Υγείας Κ. Αχαΐας, για να επιτελέσει το ρόλο του, το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με παρέμβαση στην κοινότητα, με διαδικασίες επιτήρησης των νόσων, με λογική ολιστικής ματιάς στις συνθήκες που γεννούν την αρρώστεια, χρειάζεται στήριξη.

Να ενισχυθεί με προσωπικό. 

Τουλάχιστον ένας Παιδίατρος, ένας Ακτινοδιαγνώστης (λόγω επικείμενης συνταξιοδότησης), μία Επισκέπτρια Υγείας και ένας εργαζόμενος στην Καθαριότητα, είναι απαραίτητοι για την στοιχειώδη ανάπτυξη όσων φιλοδοξούμε να κάνουμε. 

Η πρόσφατη ενίσχυση με 1 νοσηλεύτρια, 1 ραδιολόγο και 1 διοικητικό, είναι ένα καλό δείγμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Να υποστηριχτούν οι δομές του.

Σε ένα κτίριο που έχει να δεχτεί παρεμβάσεις από την έναρξη της λειτουργίας του το 1987, απαραίτητη είναι η ένταξή του στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης και η άμεση οργάνωση έργων συντήρησής του και ανανέωσης του ξενοδοχειακού του εξοπλισμού.

Η συμβολή της 6ης ΥΠΕ, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Δήμου Δυτ. Αχαΐας θα είναι καθοριστική για τα παραπάνω".