Το Επιμελητήριο Αχαΐας, συμμετέχει ως εταίρος σε εγκεκριμένο έργο του Προγράμματος ENI CBC MED PROGRAMME 2014 – 2020 με τίτλο «Med microfinance support system for start-ups» (Μεσογειακό σύστημα υποστήριξης μικροχρηματοδότησης για νεοφυείς επιχειρήσεις) και ακρωνύμιο «MedSt@rts». Το έργο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα ENI CBC Med της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η υλοποίηση του ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2019 και αναμένεται να λήξει τον Απρίλιο του 2022. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν 8 φορείς απο Ιταλία, Ελλάδα, Τυνησία, Παλαιστίνη και Λίβανο. Από πλευράς Ελλάδας συμμετέχει το Επιμελητήριο Αχαΐας.

Ο κύριος στόχος του έργου το οποίο ήδη «τρέχει» τους τελευταίους 6 μήνες περίπου, είναι να βοηθήσει νέους επιχειρηματίες και νεαρά άτομα με πολλά υποσχόμενες επιχειρηματικές ιδέες να ξεπεράσουν τους παραδοσιακούς πιστωτικούς περιορισμούς για την έναρξη ή την ανάπτυξη της επιχείρησής τους.

Για το σκοπό αυτό, το έργο MEDSt@rts θα διερευνήσει τα διαθέσιμα μέσα μικροχρηματοδότησης στις περιοχές παρέμβασης, συμπεριλαμβανομένων τόσο των παραδοσιακών και υφιστάμενων μέσων, όσο και νέων εργαλείων, όπως οι μηχανισμοί crowdfunding, τα κεφάλαια "σποράς" (seed capital), δίκτυα επιχειρηματικών αγγέλων (Business Angels), κεφαλαίων επιχειρηματικών συμμετοχών (venture capital) κλπ. που υφίστανται σε τοπικό, εθνικό και διακρατικό επίπεδο.

Το έργο προβλέπει τη μικροχρηματοδότηση νέων & νεοφυών επιχειρήσεων της περιοχής (40% γυναικείες) που θα προέρχεται από πόρους του προϋπολογισμού του έργου.

Ομάδες στόχος και τελικοί ωφελούμενοι είναι:

· Νέοι άνεργοι (18 – 40 ετών)

· Νέοι επιχειρηματίες (18 – 40 ετών) σε πρώιμο επιχειρηματικό στάδιο (μέχρι 4 έτη λειτουργίας)

Οι προωθούμενοι κλάδοι: : Νέες Τεχνολογίες, Αγροδιατροφή, Περιβάλλον, Χειροτέχνες (με την ευρεία έννοια), Τουρισμός, ενώ δύνανται να ενταχθούν και άλλοι κλάδοι οι οποίοι εμφανίζουν ιδιαίτερη δυναμική στην περιοχή μας».

Τα άνωθεν κριτήρια δεν είναι οριστικά. Πρόκειται να εξειδικευτούν κατά τη διάρκεια του έργου και η αξιολόγηση θα είναι πολύ-κριτηριακή με ειδικό βάρος σε κάθε κριτήριο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 2.831.039,71 € και η διάρκεια του 30 μήνες. Το Επιμελητήριο Αχαΐας έχει προϋπολογισμό 484.715,35 € εκ των οποίων 90% Ευρωπαϊκή Συμμετοχή και 10% Εθνική Συμμετοχή.

Οι κυρίως δράσεις του Επιμελητηρίου Αχαΐας περιλαμβάνουν τα κάτωθι:

1. Χαρτογράφηση της υφιστάμενης κατάστασης των Μικροχρηματοδοτήσεων στην Ελλάδα (επιχορηγήσεις και δάνεια)

2. Δημόσια πρόσκληση υποβολής επιχειρηματικών ιδεών προς μικροχρηματοδότηση (τα τελικά κριτήρια εξετάζονται από το εταιρικό σχήμα)

3. Αξιολόγηση επιχειρηματικών ιδεών

4. Επιλογή επιχειρηματικών ιδεών με τη μεγαλύτερη βαθμολογία (δεν έχει αποφασιστεί ο αριθμός)

5. Εκπαίδευση & συμβουλευτική των επιλεγμένων εν δυνάμει/υφιστάμενων επιχειρηματιών

6. Παροχή μικροχρηματοδότησης από το έργο (ανώτερο ύψος χρηματοδότησης τα 10.000€)

7. Παρακολούθηση χρηματοδοτούμενων ιδεών και επαναξιολόγηση τους

8. Προώθηση δράσεων του έργου

Προσεχώς αναμένεται να ανακοινωθεί Πρόσκληση Επιχειρηματικών Ιδεών σε συνεργασία με το εταιρικό σχήμα καθώς και με την υποστήριξη ενός δικτύου φορέων παροχής μικροχρηματοδοτήσεων/ πιστώσεων, επιχειρηματικών συμβούλων, θερμοκοιτίδων, επενδυτών κλπ για την υποστήριξη του έργου αλλά και των ωφελούμενων.